SLÖINGESKOLAN 19 oktober 2010.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Det är viktigt att se till elevens hela skoldag, att lärmiljön är utformad så att de som behöver, kan använda alternativa verktyg i det vardagliga arbetet.
Barn och bibliotek Britta Olsson Samordnare/bibliotekarie
Välkommen till föräldramöte åk 4-6
Så här jobbar vi på smaragden
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
Del 4 Anteckna och planera
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Centrum för lättläst
Föräldramöte 12 september 2011
Varför är det bra med talböcker?
Läsfrämjande inom studieförbunden Kultur i Väst
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Därför är det bra med talböcker
Från vaggan till graven med talböcker
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
En reviderad läroplan för förskolan
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.
ÖSTRA LUGNETS SKOLBIBLIOTEK. Till biblioteket kommer alla elever schemalagt varje eller varannan vecka. Vi börjar alltid med en samling i Mysen där eleverna.
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.

Arbetsplan för skolbiblioteket
Skolbarn i sex till tolv årsålder behöver tio till elva timmars sömn.
Välkommen! Cecilia Persdotter, Länsbibliotek Östergötland 1.
Kvalitetsredovisning 1 ÖSTERÄNGENS REKTORSENHET. kvalitetsredovisning 2.
Lärandet i Nacka – mot nya höjder!. (Nya) Visioner och mål…… Vision - öppenhet o mångfald Värdering - människor kan o vill Världens bästa skola – för.
VÄLKOMNA! ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTAL S:ta Gertruds skola, Sigtuna.
Ungdomsdialog Alfta 12 maj. LUPP 2010 Vad är LUPP? Hur ska vi få länets högsta svarsfrekvens? Vad gör elevråden? Information från respektive elevråd U-råd.
C-pen Z-pen Skanner Amis och Daisy
Möten. Möjligheter. Mervärde.. Mathias Ahrn Lärare (15 år) IT-pedagog (2006 och 2013) Projektledare.
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
En stund att dela ditt barns vardag
Alla har rätt till läsning Johanna v.Rutenberg
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Äppelhyllevardag Folkbibliotekens arbete med tillgängliga medier för barn MTM:s rapporter nr 3 Av Lisa Börjesson.
Läskotten.
Välkomna till Edboskolan
Individuella Utvecklingsplaner på Stordammen
Välkomna!. En dag på biblioteket 2500 besökare – vad gör ni? Läser tidningar o tidskrifter Deltar i medspråkargrupp Pluggar Lånar Lyssnar på ett bokprat.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Varför har vi bjudit in dig? Vi vill berätta vad ett länsbibliotek är och gör och varför det finns. Vi vill ge dig möjlighet att träffa andra som är rätt.
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
1 Inför den skolförlagda utbildningen. ”Den nya gymnasieskolan i ljuset av en reform”
Del 4 Anteckna och planera
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
Hur du tar hand om din kunskap
Mål, kunskapskrav och LGR-11
Förmedling på webben. Vad tycker barnen? Hittar barn till våra lästips?
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
KUNSKAPSÖVERSIKT = en sammanställning av vetenskaplig och/eller erfarenhetsbaserad kunskap inom ett område.
Välkomna på föräldramöte 20/
Exempel på skriftligt omdöme
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
Egen styrka-projektet
- Hon läser så bra, snabbt och med flyt. - Nu läser han kapitelböcker själv, så nu behöver vi inte högläsa längre. Vad är egentligen läsning?
”The single most important activity for building the knowledge required for eventual success in reading is reading aloud to children.” National Academy.
Läskalas och jubileumsyra! av Katinka Borg, Regionbibliotek Region Jönköping Det är mörkt klockan sju i november. Oavsett om det är morgon eller kväll.
Timeout för läsning -ett samarbetsprojekt kring läsning och idrott SISU IU Uppland, Länsbibliotek Uppsala, biblioteken i Heby, Håbo och Enköping.
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
Spontana boksamtal Om att arbeta läsfrämjande under bemannad tid på ett meröppet bibliotek.
Föräldramöte Tomtebogård
Måndag den 22 januari 2018.
Måndag den 5 februari 2018.
Presentationens avskrift:

SLÖINGESKOLAN 19 oktober 2010

Skolbiblioteksprojektet KoF och BUF satsar vardera 110 000 kr/år (till bland annat personaltimmar, litteratur, fortbildning) Kontinuerliga möten med Ingrid och Helena 3 års projekttid, 2009-2011, där verksamheten stegvis utvidgats till 12 skolor Två huvudansvariga (Cinna & Lotta) – flera som är delaktiga

Vad vi gör i projektet Planeringsmöte med varje skola vid terminsstart Varje skola får en unik arbetsplan Bokpratspool Bokprat, boksamtal, berättande, tävlingar Pedagogisk litteratur, DAISY-spelare, MP3-spelare Föräldramöten, boktips för pedagoger, gemensam fortbildning, nyhetsbrev Hemsida som nås via bibliotekets Ständig kommunikation – öppna för alla möjliga förslag Kontinuerlig utvärdering

Lägesrapport Svenska barn har kontinuerligt försämrat sin läsförmåga sedan 1991. De får sämre tillgång till böcker i hemmet och besöker också bibliotek mer sällan. Stora klyftor mellan barn till föräldrar med längre respektive kortare utbildning. Källa: Skolverkets rapport om PIRLS 2006

Lite siffror… Sjuåringen har ett ordförråd på cirka 5000-7000 ord. En läsande sjuttonåring har ett ordförråd på cirka 50 000-70 000 ord. En sjuttonåring som inte läser har ett ordförråd på ”bara” 15 000-17 000 ord. Källa: Boken om läslust

Hur väcker man läslust? Läs högt för barnen från tidig ålder. Lägg ner tid på att hitta rätt böcker. Se till att miljön hemma inbjuder till läsning.

Högläsningens betydelse Barn som inte får ta del av högläsning förväntar sig inte att text skall vara begriplig. Barnet får höra det skrivna språket som ju skiljer sig från talspråk. Man får gemensamma upplevelser att prata om.

Ett exempel: Det är svårt, även för en läskunnig människa, att läsa ett ord man aldrig hört. Maqaaladaasi oo ay u fasaxanyihiin dhammaan dadka oo dhan uusan qofna ku doodikarin in ay yihiin kuwiisa

Hur går man vidare? Att knäcka läskoden är bara en liten, liten del av läsinlärningen som pågår hela livet Att läsa är en krävande process Öva, öva, öva… Ju mer man läser desto bättre förstår man text Högläsning är absolut bästa knepet för ökad språkmedvetenhet – barn i alla åldrar vill ha tillgång till de vuxna i sin närhet Prata om innehåll (precis som vi ofta gör om TV-program och filmer)

Om det inte går på räls Läsning utan lust blir plågsamt – undvik ytterligare ett måste. Försök komma ur det genom att prata med skolan, biblioteket, andra vuxna - varje barn är unikt! Håll inte på för mycket. Fråga efter lästips. Bl.a. ur Boken om läslust

Lästips - högläsning

Lästips - bilderböcker

Lästips – läsa själv, 6-7 år

Lästips – läsa själv 8-9 år

Lästips – läsa själv 9-12 år

Lästips - ljudböcker För resan Läsa med öronen och ögonen samtidigt Perfekt som avkoppling

Lästips - faktaböcker Behöver inte läsas från pärm till pärm Skapar nyfikenhet Lära på roligt sätt