Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Berättande texter Kännetecken för berättande texter –
Egypten.
4a Lussar för pensionärer, i Stortorp och i Medborgarplatsen
Det första du bör göra är att rita horisonten
Elsa Beskow.
När Ella fick plaströr i öronen
Åhus Montessoriskola F-9 M
Mio min strumpa av Josef och Elin. Det var en gång en kille som hette Mio. Han hade en pappa som hade ett slott. Hans lillebror var fångad av den mäktiga.
Sagan om Piffy.
Bildspel om konstnären
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Historien om Antiken i Grekland.
Sumererna i södra Mesopotamien
Sorteringslek i skogen
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Amerikanska revolutionen
Här kommer lite bilder på vad vi har gjort i klassen.
Ta ställning Samarbeta Argumentera Respektera.
Barnanpassad utredning
Hans och Greta.
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
En sammanfattning på saker som man inte får glömma till provet
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss Som var barn på 50-talet, 60-talet och 70-talet inte ha överlevt.
Tema boende hösten 2006 Stora arbetslaget Klicka med vänster musknapp för att byta bild © ptra06.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
6ornas studieresa till England Bilder från onsdagen den 24/8
Skagen 2004 Torsdag morgon kl.08:15 lastades bilar med både spelare och material och resan till Danmark och Skagen kunde börja. Fint väder och lugnt.
ÄVENTYR MED HÄSTARNA Utflykten Martin och Filippa var ute och red. De red i skogen och tillslut kom de fram till en jättebrant backe. De bestämde sig.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Jenny Nyström.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Vecka 45 Experiment På måndagen kom Bibbi med en kasse. Vad kan det vara i den? Bibbi hade köpt en maskin som hette moster Hulda. Vad gör man med den ?
Rättigheter under 1800-talet
Bilder från rapporten: Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2008/2009 Annika Nordstrand utredare folkhälsa Norrbottens läns landsting
Barnens sagor.
6-årskören ”En förtrollad natt” Klicka för att fortsätta.
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Veronica Maggio Veronica Maggio.
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Demokrati och hur Sverige styrs
Jul, jul strålande jul. Ja visst är det strålande. eller
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Mitt arbete om förändringar Av Frida E och Isabella.
Är du 40-, 50-, 60- eller 70-talets barn......??? Hur har du KUNNAT överleva?
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda
Så firade vi födelsedagar förr.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Det var en gång en drake som hette Nidaros
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
Den magiska dörren.
Av Lucas Sjöborg och Hugo Gripestam.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
1800-talet.
Av: Erik, Ellen och Julia B
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Experiment med vatten Densitet.
Utkik Historia: s , Frihetstiden
Naturlandskap blir kulturlandskap
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Välkommen till Forsviks bruk!
Presentationens avskrift:

Onsdagen den 29/5 2013 åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping. Barn förr i TIDEN. Onsdagen den 29/5 2013 åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.

Väntan på avfärd… Vi var 51 elever och 7 vuxna som åkte iväg för att lära oss mera om hur barn hade det förr i tiden.

Upplevelsestig….. Vi delade upp oss i tre grupper för att vi alla skulle få möjlighet att lära oss så mycket som möjligt.

Förr i tiden fick inte barnen gå i skolan Förr i tiden fick inte barnen gå i skolan. Föräldrarna ville att barnen skulle vara hemma och hjälpa till. En av barnens uppgifter kunde vara att passa korna som gick och betade i skogen.

Promenad i Gamla Linköping. Man kastade ut sitt avfall och sin slask rakt på gatan. Det gjorde att det var ganska smutsigt där man tog sig fram på gatorna. För att man inte skulle smutsa ner sig fanns det en slinga mitt i gatan med upphöjda stenar, så kallade borgmästarstenar. Där fick vem som helst gå, bara inte borgmästaren kom. Om borgmästaren kom fick man kliva ner i smutsen. Barnen fick vika undan för de vuxna.

Interiör från ett arbetarhem. Så här kunde det se ut i ett arbetarhem för 100 år sedan. Bostaden bestod ofta av två rum och kök. Det här är finrummet. Det var fint möblerat men användes bara vid speciella tillfällen. Oftast stod det oanvänt.

I köket fanns en vedspis där man lagade mat och bakade I köket fanns en vedspis där man lagade mat och bakade. Ibland fanns det vatten inomhus. Det var bara kallvatten. Ville man ha varmt vatten att tvätta sig i fick man värma det på spisen. Man hade inte toalett inomhus utan dass på gården.

Man samlades ofta i köket Man samlades ofta i köket. Där åt man sin mat och satt vid bordet och pratade, läste tidningen och umgicks. Det var också vanligt att barnen sov i en utdragssoffa i köket. Det var inte lätt för ett barn att förverkliga sina drömmar. Alla barn fick inte gå i skolan.

1842 startar folkskolan

Upp till 80 barn kunde gå i samma klass Upp till 80 barn kunde gå i samma klass. För att upprätthålla ordningen användes lite olika metoder. Om man inte skötte sig kunde man få smaka på riset , rottingen eller fälan. Fälan såg ut som en klubba och den användes för att slå eleverna på händerna. Lärararen kunde också dela ut en slags medaljer som barnen fick hänga om halsen. På dem kunde det stå både bra och dåliga saker, t ex god, lat ,oren….

Lärarinnan / läraren bodde i skolan Lärarinnan / läraren bodde i skolan. Utanför skolan fanns ett dass med tre dörrar. En för flickor, en för pojkar och en för lärarinnan/läraren. En lärarinna fick på den tiden inte gifta sig utan hon skulle ägna all sin tid åt eleverna. Skoldagen började oftast med att lärarinnan/ läraren spelade en psalm på tramporgel.

När barn började skolan för ungefär 150 år sedan var de nivågrupperade När barn började skolan för ungefär 150 år sedan var de nivågrupperade. De som inte kunde skriva från början fick först skriva i sand. Andra skrev på griffeltavla. De elever som var riktigt skickliga fick skriva med bläck på papper. Det var dyrt, därför fick endast ett fåtal använda detta. Bilden visar en griffeltavla, en krita och en hartass att sudda med.

När man blev riktigt skicklig på att skriva kunde man skriva av alfabetet med bläck.

På Fenomenmagasinet fick vi en intressant föreläsning om teknisk utveckling genom tiderna.

Vi fick också chansen att prova några tekniska framsteg. Det gick åt mycket energi för att pumpa upp vatten till slussarna.

Lyft med block och talja… Lyft med block och talja…. Vi upptäckte att det gick lätt att lyfta tunga saker med hjälp av block och talja.

Tävling i grupp…. Vem kan bygga den längsta fungerande raden med kugghjul…..

Samarbetet fungerade utmärkt Samarbetet fungerade utmärkt. Några grupper jobbade på så de var tvungna att få bordet förlängt!! Det slogs rekord!!Den grupp som lyckades allra bäst fick ihop en 230cm lång fungerande rad med kugghjul.

Trötta och mycket nöjda med dagen…. Stort tack till Kunskapsbanken som gjorde det möjligt för oss att få åka till Gamla Linköping. Personal och elever i år 3 på Nyhemsskolan Bild: Maggan Jidling Blomgren Text: Erika Cervin och Maggan Jidling Blomgren