Yttermalung Idre En dag om VATTEN. Dalälven  Dalälven avvattnar ett markområde ca. 6,5% av Sveriges yta.  Avrinningsområdet omfattar fjäll, skogar och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Advertisements

Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Staten och det civila samhällets organisationer
Exempel utifrån ett antal målområden
Organisera vattentjänsterna för framtiden
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Samverkan kring vattenfrågor och kommunernas roll
En reviderad läroplan för förskolan
Kort Leaderpresentation * Landsbygdsprogrammets mål
LOKALRESURSPLANERING
KOMMUNALAVA-PLANER Kjell Jonsson Anna Myhr.
Åtgärdsbehov (vattenförvaltningen)
Visioner, vattenråd och god status Jonas Johansson Limnolog Vattenstrategiska enheten Länsstyrelsen i Skåne län.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Medfinansiering av transportinfrastruktur Utredningens förslag i korthet: Planeringssystemet: Stark koppling till den statliga budgetprocessen och de statliga.
i kommuner, landsting/regioner
Oxunda vattensamverkan och Edsviken vattensamverkan
Välkommen till ESF:s seminarium
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Engagera markägare -Varför och hur? Lisa Germundsson och Sven Götesson, LRF.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Vattendirektivet Vattenförvaltning
Vattenmyndigheten för Södra Österjöns vattendistrikt
Tillsynsplaner Länsstyrelsens tillsyns- och stödverksamhet enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.
Får jag lov? Om planering och byggande
Vattenförvaltning / vattentjänster som möjlighet en fråga om utveckling, ekonomi och samverkan Vattenstämman den 15 maj 2012 Peter Sörngård.
Ortsutveckling Flen Centrum- och Näringslivsutveckling 29 augusti 2013 BCPW.
Den framtida vattenförvaltningen och Nya Greppa Näringen Falkenberg Björn Sjöberg Västerhavets vattendistrikt.
FOMA-program Sjöar och vattendrag Mats Wallin koordinator Temadag 14 nov 2007: Fortlöpande miljöanalys - nuläge och visioner om utvecklingsvägar.
Rektors ledarskap - En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot högre måluppfyllelse.
Vad kan vi lära från fokusgrupperna i Rönne Å?
Ortsutveckling Skebokvarn
Ekonomi och styrning i offentlig verksamhet Kurskod 722g39 Hemsida
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 19 november 2012.
Dalälvens vattenvårdsförening DVVF
Samrådsmöte Vilhelmina 23 februari Tid för bättre vatten Information Inspiration Samverkan Dialog.
En utblick från Gullspångsälven till andra vattenråd.
Lärande utvärdering genom följeforskning
Dalälvens vattenvårdsförening DVVF
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Dalälvens vattenvårdsförening DVVF Sammanslutning av aktörer med koppling till eller har Dalälven och dess biflöden som recipient Bildades 1990 Dalälven.
Översikt av väsentliga frågor -samråd 2008 Du har nu möjlighet att 1 februari till 1 augusti ge oss din åsikt om rapporten och om vilka frågor du tycker.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
DahlinMiljöKonsult, Nytt program för den samordnade recipientkontrollen ( Presentation årsmöte ) Bakgrund till förändringarna.
Dalälvens vattenvårdsförening DVVF Sammanslutning av aktörer med koppling till eller har Dalälven och dess biflöden som recipient Bildades 1990 Dalälven.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
Kriterier för vattenråd & kustvattenråd  Definition Ett vattenråd – är en frivillig sammanslutning av intressenter inom vattenrådsområdet, som gemensamt.
Beslut: Frågan om länets deltagande och agerande tas upp för diskussion och beslut på VAS-rådet ……. och lyfts därefter till KSLs samhällsbyggnadsberedning.
Arbetsformer XX vattenråd. 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter,
MEDARBETARUNDERSÖKNINGEN Enkäten Ny forskningsbaserad medarbetarundersökning – relevanta forskningsbaserade frågeställningar färdiga “Medföljande” metod.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Måna och arbeta med det kulturhistoriska värdet
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
Agenda 2030 för hållbar utveckling
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Tidig planeringsdialog för ökad samsyn mellan stat och kommun
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Miljömålen består av tre slags mål
Tisdag – “Nya” aspekter som dyker upp med anledning av Agendan.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Samordnad utveckling för god och nära vård
Regional årlig uppföljning Ingen övergödning 2018 Skypemöte 11sept Emilie Vejlens, RUS och Länsstyrelsen i Gotlands län Emmelie Johansson, Enheten för.
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Yttermalung Idre En dag om VATTEN

Dalälven  Dalälven avvattnar ett markområde ca. 6,5% av Sveriges yta.  Avrinningsområdet omfattar fjäll, skogar och jordbruksmarker, vidsträckta myrområden och stora sjöar, ödebygder och tätorter.  Miljötillståndet i Dalälven, utveckling över tiden och sambanden mellan variabler har ett allmänt informationsvärde även långt utanför Dalälvens gränser.

Målsättning för dagens möte  Utbildning  Nätverkskontakter  Skapa relationer mellan vattenrådet och kommunerna

Dalälvens Vattenvårdsförening DVVF  Sammanslutning av aktörer med koppling till eller har Dalälven och dess biflöden som recipient.  Föreningen bildades  Dalälven ingår i Bottenhavets vattendistrikt.

Dalälvens Vattenvårdsförening Syfte Att följa utvecklingen i sjöar och vattendrag i Dalälvens avrinningsområde, för att se om miljötillståndet förändras med tiden och värdera enskilda källors betydelse.

Dalälvens Vattenvårdsförening Policy  DVVF skall  opartiskt verka för en god vattenvård och för att förbättra vattenkvaliteten i Dalälven.  vara opinionsbildande på ett övergripande plan och redovisa resultat på ett faktamässigt och vetenskapligt sätt.  initiera till förutsättningslösa diskussioner, debatter och undersökningar på basis av de resultat som framkommer i den samordnade recipientkontrollen för Dalälven.  ej verka som myndighet eller yttra sig i prövnings- eller tillsynsärenden.

Mätprogram  DVVF genomför sedan 1990 provtagning i sjöar, vattendrag och angränsande del av Bottenhavet inom Dalälvens avrinningsområde.  Under perioden har mätprogrammet genomgått flera revideringar där stationer strukits, flyttats eller tillkommit.  Provtagningstillfällen under året och antal mätvariabler har förändrats under perioden.

Redovisning av resultat  Årsrapporten redovisar varje år resultat och analyser av provtagningen  Temarapporter en fördjupad analys av separat ämnesgrupper eller frågeställningar  Årsrapporter och temarapporter finns på DVVFs hemsida:

Älvkarleby Forshuvud Dalälvens Vattenråd

Vattenråd – bakgrund inom DVVF  Vattenrådet bildades 2005 av Länsstyrelsen i Dalarna och har fyllt ett viktigt syfte sedan dess.  I ett skede där faktiska åtgärder ska genomföras behövs ett brett och tydligt ”underifrån-perspektiv” på kommande vattenförvaltningsarbete.  Årsstämman har beslutat att DVVF ska ta på sig ansvar att administrera och organisera Dalälvens Vattenråd.  Ett sätt att möta Samverkanskravet i 2 kap Vattenförvaltningsförordningen.

Varför Dalälvens Vattenråd? (1/2)  EU’s ramvattendirektiv  Åtgärdsprogram framtaget för Dalälvens avrinningsområde  Hur ska direktivet implementeras och vem skall göra vad?  Kan vi göra detta utifrån demokrati och delaktighet?

 Ett viktigt redskap  Vattenrådet är till för alla intresserade av hur vattnet mår där man bor, arbetar, har sin verksamhet eller fritid.  Ett sätt att genom samverkan möjliggöra inflytande i den nya vattenförvaltningen. Varför Dalälvens Vattenråd? (2/2)

Vattenråd – huvudsaklig uppgift  Samverkansorgan för olika aktörer med intresse av vattenfrågor i Dalälvens avrinningsområde.  Att föra nära dialog med Vattenmyndigheten för Bottenviken samt Länsstyrelsen i Dalarna.  Möjliggöra ”underifrånperspektiv” på hur utmaningarna hanteras.  Länsstyrelsen kommer även i fortsättningen att ha den viktiga rollen att utveckla och driva vattenarbetet utifrån den roll man har i vattenförvaltningen.

Vattenråd – arbetssätt  Vattenrådet kommer att bjuda in till möten, och bjuda in sig själva till möten, runt om i Dalarna. Initiativ till att bilda arbetsgrupper kring specifika frågor kommer att uppmuntras och stödjas.  Ett arbetsutskott är bildat.  Kopplat till DVVF’s hemsida har vattenrådet en egen hemsida för information och med möjlighet för intresserade att komma med inspel till vattenrådet med förslag till aktiviteter etc.  Verksamheten i vattenrådet utvärderas årligen.

Idre