Utflykt bland Sävsjös pärlor

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den industriella revolutionen
Advertisements

Berättande texter Kännetecken för berättande texter –
Pompeji En stad med liv och död.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
Soldater i trettioåriga kriget
Solanderskolan presenterar
V ÄLKOMMEN TILL OSS I T OMELILLA !. H ÄR HAR VI ETT BLANDAT SORTIMENT MED NÄRPRODUCERADE OCH EKOLOGISKA PRODUKTER.
Lindesborgsskolans femteklassare har varit på Hörjelgården
Bilder från en bussresa till Halland den 20 maj 2008 Inga dåliga grejor.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Stockholms läns Hembygdsförbunds budkavle Lördagen den 21 september väddö Begränsat antal! Anmälan senast 30 augusti.
Läsfrämjande inom studieförbunden Kultur i Väst
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Humleposten maj 2012 Vad händer betr. Rep. och underhåll? Våra fönster Nu är målaren igång och snickarna dyker upp under andra halvan av juni för utbyte.
Avtal med STIM SHF betalar alla kostnader för musikanvändning vid Valborgsfirande Nationaldagsfirande Midsommarfirande Julmarknader Övriga evenemang redovisas.
Lagledaren ansvarar för att alla i laget tagit till sig detta.
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Vincent Van Gogh.
År Här är vi på skolan, redo för att börja vår promenad till Landeryd.
Brev från Pingvinen.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Lagledaren ansvarar för att alla i laget tagit till sig detta.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
En annan stor förändring… i människors liv som inte hände för sååå länge sen var när vi förstod att jorden snurrar runt solen. För ca 500 år sedan trodde.
2 - 3 :ans läsprojekt i Odensala Skola läsåret 04/05 (under 3 veckor)
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
Det var en gång tre systrar
Revolution Vad är en revolution?.
2014April.   I Indien har vi ett eget hus, som vi har byggt själv. Huset blev klar år I slutet av år 2012 bestämde vi oss att lägga till 2 våningar.
Luncha och lär! Tempussystemet.
El Sistema En kort presentation av El Sistema –
Beringskolan gick upp kl åkte kl Plockade fram frukost 1:orna skulle till sagomuseet 3:ornas klassrum fruktrast kl
Studiecirklar – att kunna vidareutveckla alla aktiva inom en ideell förening Ett samarbete med Göteborgs innebandyförbund och Sisu.
Röj en mina Röj-en-minas uppdrag är att engagera människor för en minfri värld. Röj-en-mina har hittills röjt 333 minfält. Därmed har kvadratmeter.
ELBILSSALONG 23 oktober Gavlerinken i Gävle ”Hur vill vi transportera oss – och kan vi göra det hållbart” Intressanta föreläsningar Utställning av Miljöfordon.
Turismens historia kapitel 2.
Protokoll Föräldrarmöte 16/3 P Föräldrarna hälsades välkomna till Eskils klubbstuga. 2. Klubbdirektör Tommy Billqvist informerade om Eskilsminne.
AKTUELLT Nu finns alla bilder som visats på Harrström kanalin även på byns hemsida. Där läggs även alla andra inslag som presenteras i kanalin så att de.
Workshop vägledning Välkomna. Dagens upplägg 9:00-9:30 Kaffe 9:30:-10:15 Introduktion 10:15-10:55 Ramverkets delar 10:55-11:15 E-delegationens vägledning.
PROEFF ”Projekt för energieffektivisering i skånska företag genom tillsyn och rådgivning” GRUNDUTBILDNING -Energieffektivisering och energitillsyn 20 mars.
The Bitter End av Högstorps skola 6ornas studieresa till England Lördagen den 27 augusti.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
JOBB ERBJUDANDE En ledande internationell firma med kontor på Bahamas letar efter : En Direktionsassistent med följande kvalifikationer : - Ingen erfarenhet.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Praktisk arbetslivsorientering
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Lärandemål Program Dialogerna 1& Presentation av dialog Lunch dialog dialog.
Välkommen till Studiefrämjandets ledarintroduktion!
Berättelser – det stora nordiska kriget Fånge. Hela dagen hade vi stridit vid Poltava. Ryssarna gjorde anfall på anfall mot våra ställningar. Krutröken.
Ingrid Lindberg, Elin Carlson och Stefan Frisk Medicinkliniken Eksjö
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Vi ger liv åt historien och en bild av idag!. I Halland finns ca fastigheter som är större än 2 hektar. Knappt av dem är bebyggda. Vi är.
Renässansen
SWAMID WS3 – StudentIdP Välkomna dag 2! Pass 1 dag 2 (LJ + VN) Kaffe, frukt o macka Pass 2 dag 2 (PS + LJ)
Snilleblixtar 2010 Ånge kommun Välkommen till en spännande resa mot ny teknik och tekniska innovationer som kan rädda vår planet!
Drottning Kristina.
-Möjliggöra utbyte av erfarenhet och kunskap, -Stimulera till utbildning och forskning -Främja lagarbetet inom hjärtsjukvården -250 kr/år -7 arbetsgrupper.
Välkommen! Förskoleklass hösten 2013.
VÄLKOMNA TILL Länsplandag Klimatanpassning i den fysiska planeringen 17 april 2012.
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Av: Linus, Clara och Agnes!
Infoga eget foto Infoga ett foto som täcker sidytan och placera det längst bak. Ta sedan bort exempelfotot! (markera och klicka “delete”) Välkommen till.
Studiecirkel Egen Styrka
Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Medeltiden –den mörka tiden?
Presentationens avskrift:

Utflykt bland Sävsjös pärlor

Kort om Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolan är en organisation som anordnar kurser, kulturarrangemang, föreläsningar och nu erbjuder vi i Sävsjö även utflykter. Du har möjligheten att gå med i en studiecirkel eller att starta din egen. Studieförbundet Vuxenskolan är ett av Sveriges största studieförbund, med 300 lokalkontor och vi samlar varje år 450 000 cirkeldeltagare och två miljoner människor vid våra kulturevenemang. Utflykt bland Sävsjös hembygder Den 11 maj gjorde ca 30 personer från Ekenässjön en utflykt/resa för att besöka några av Sävsjös välbevarade sevärdigheter. Utflykten var den första genomförd av SV i Sävsjö.

Dagen började kl. 09. 30 i Kännestubba bygdegård där det bjöds på fika Dagen började kl. 09.30 i Kännestubba bygdegård där det bjöds på fika. Anna-Karin informerade deltagarna om upplägget av dagen. Därefter bar det av till Skurva missionshus där Maj-Stina Kylberg informerade om väckelsen och bjöd på sång. Ann-Marie Erlandsson berättade om Skruva missionshus historia.

Innan lunch besökte vi Hjärtlanda medeltidskyrka där Anna-Karin talade lite kort om kyrkans historia och betydelse. Deltagarna fick sedan gå runt och titta på kyrkan och alla dess kulturlämningar från medeltiden och senare tid Träskulpturen till höger föreställer Maria Magdalena och hade en viktig roll för män på 1600-talet som skulle ut i strid. Det sades att en liten bit från skulpturen gav tur.

Ca kl. 13.00 anlände vi till Eksjö Hofgårds värdshus för att äta en god lunch. Här bjöds det även på kaffe och kaka. Dagens sista besök gjordes i Komstad, en hantverksby med bevarade bruksbyggnader. Byn omtalades i skrift redan år 1370. Komstad var en viktig by och centralort i Västra Härad fram till 1860-talet då järnvägen byggdes och Sävsjö övertog rollen som centralort. Komstad by är även känd som Jonas Bruncks födelseort, namngivaren till stadsdelen Bronx i New York.

Runo Svensson gav oss en guidad tur i Komstad och berättade om byns historia och den verksamhet som nu håller byn vid liv. Byalaget, Naturskyddsföreningen och Hembygdsföreningen turas om att hålla i våffelkvällar med allsång. Detta är ett mycket populärt evenemang Kvarnen hade en viktig roll eftersom det var där man malde säd till mjöl. Man kan än idag lämna in säd för malning till kvarnen. På bilden till höger ser ni generatorn som producerar el till byn. Stiftelsen i byn säljer även den producerade elen till Sävsjö Energi.

Gunnel Granmo tycker att dagen var intressant, välplanerad och lugn Gunnel Granmo tycker att dagen var intressant, välplanerad och lugn. Flera av de övriga deltagarna höll med Gunnel. För mer information samt anmälan se www.sv.se/savsjo eller ring 0382-127 05

Text och foto: Danielle Isaksson & Emelie Baker