Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
- en positiv och realistisk självbild
Kristinedalskolan F-9 skola i Stenungsund 600 elever 19 språk.
En kortfattad historia
Referat En sammanfattning.
Patientenkät sommaren -13
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
”DU KAN ENDAST BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA GENOM ATT FAKTISKT SKRIVA” Doris Lessing – Nobelpristagare 2008.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
NOVELL.
Mål och betygskriterier
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Formellt, skarpt och snyggt
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Att skriva en artikel.
På andra sidan Skrivuppgift hösten 2012.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Att hålla en presentation
Skriv till jag säger stopp, sen läser ni upp.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Ett arbetsområde om poesi
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Vad är du för typ av person?
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att övertyga ! Disposition och mall.
Presentation 5 p (kräver närvaro hela lektionen) Fundera under presentationen på hur de olika bakgrunderna fungerar ! SRH.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Att inleda och avsluta en berättelse
Av: Ninni Byrestam. Eleverna (faddrarna) i klass 3A fick ett uppdrag… Välj en bok som du tror att ditt fadderbarn tycker om. Öva på att läsa boken med.
Hur gör man en debattartikel?
DEN MAGISKA DÖRREN.
- att läsa & skriva noveller
Skriva noveller.
Stilgrepp.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Skriva.
En guide för arbeten i SO
Va?! Ska vi skriva vår egen novell?
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
Att Skapa Serier.
Vem är jag, Vem är du?.
Utveckla skrivandet.
MAKTLEKAR.
Nationellt prov Sv – I andras ögon.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Röd tråd.
Essäprov = uppsats.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Formellt, skarpt och snyggt
Berättande text.
Regler för citatteknik
Presentation av Ta ej bort detta. Om du gör det är det brott mot våra regler. Reglerna hittar du under sidan OM KLASSKLUR. Läs de innan nedladdning.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
STUDIETEKNIK.
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
Skriven utifrån en enda händelse Få personer Utspelar sig under kort tid Beskriver en förändring mellan början och slut Ofta slut med överraskningar,
4 processer att behärska:
Att skriva en resonerande text
Klicka här för att börja
STUDIETEKNIK.
Novellanalys.
Svenska – skriva berättelser
Berättande text.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Presentationens avskrift:

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.

Bra saker att ha i minnet Berättarperspektiv Början Ordna händelserna Röd tråd (plantera och binda ihop) Tips för att skriva fylligare Datorn som hjälp Slutet Efterarbete

Berättarperspektiv VEM berättar din text?

Början Presentation In medias res = i sakernas mitt Återblick av huvudpersonen eller någon annan karaktär i berättelsen Beskrivning av miljön eller en plats In medias res = i sakernas mitt Återblick Inre monolog Dialog

Ordna kronologiskt

Ordna med återblickar

Ordna med parallellhandling

Att få sammanhang i texten Den röda tråden Håll dig till ämnet! Plantera och bind ihop ”Hinta” i texten om saker du tänker ta upp längre fram. Glöm inte följa upp dina ”hintar” Variera meningarnas längd Olika längd skapar tempo och flyt i texten. Använd konjunktioner och, men, eller, för, så, att, därför att, eftersom, när, om osv… Variera meningarnas inledning Utan variation blir texten tråkig och upprepande under tiden, just då, lyckligtvis, med ens, plötsligt, eftersom, egendomligt nog, helt oväntat, olyckligtvis, så snart som, plötsligt

Exempel på variation av meningarnas längd Hursomhelst så var nog 3-5 de roligaste åren. Vi gjorde en massa roliga saker. Vi hade vår första riktiga klassfest. Vi åkte och spelade lasergame. Jag hade aldrig varit där förut. Jag tyckte det var superroligt. Hursomhelst så var nog 3-5 de roligaste åren, för då gjorde vi en massa roliga saker. Vi hade vår första riktiga klassfest då vi åkte och spelade lasergame. Jag hade aldrig varit där förut så jag tyckte det var superroligt.

Exempel på variation av meningarnas inledning Hursomhelst så var nog 3-5 de roligaste åren. Vi gjorde en massa roliga saker. Vi hade vår första riktiga klassfest. Vi åkte och spelade lasergame. Jag hade aldrig varit där förut. Jag tyckte det var superroligt. Hursomhelst så var nog 3-5 de roligaste åren. Vi gjorde en massa roliga saker. Till exempel hade vi vår första riktiga klassfest då vi åkte och spelade lasergame. Jag hade aldrig varit där förut. Lyckligtvis tycke jag att det var superroligt.

Tips för att skriva fylligare Beskriv! Fakta: Min nuvarande skola ligger i Uppsala och är byggd i vit plåt. Vi är ungefär 600 elever. Jämför! Skillnader och likheter: Den första skolan jag gick i var inte vit utan brun. Där gick jag första klass. På den skolan gick bara 75 elever. Ändå liknar skolorna varandra eftersom det på båda är en väldigt skön stämning. Associera! Allt du kommer att tänka på: När jag tänker på min första skola tänker jag på min mysiga fröken, min första egna bänk och på de långa härliga rasterna. När jag tänker på min nuvarande skola tänker jag på mitt skåp, på att skolan är mer på allvar och på alla läxor. Värdera! För och emot: En del tycker det är jobbigt att de långa rasterna har försvunnit. Jag kan sakna dem ibland, men oftast tycker jag att jag kan koncentrera mig bättre nu. De gånger jag glömt öva på mina glosor önskar jag såklart att det fanns en lång rast. Exempel! Berätta om egna erfarenheter och upplevelser. Visa med exempel vad du menar. Reflektera! Vad önskar du? Vad oroar du dig för? Vad känner du? Vad tänker du? Hur kan man tolka olika upplevelser?

Datorn som hjälpmedel Stavning och grammatik Använd stavningskontrollen! Oftast F7, annars under verktyg Tänk på att datorn inte känner igen alla ord. Särskriv inte för att datorn ”vill” det! Markera, kopiera och flytta text Ctrl+c = kopiera Ctrl+v = klistra in Ctrl+x = klipp ut Synonymer Ta hjälp av verktyget synonymer när du kör fast! Layout I efterarbetet ingår att ge texten ett läsvänligt utseende Använd lämplig mall om det finns

Slutet Att avsluta snyggt är lika viktigt som att börja intressant ”Knorr” Något som överraskar läsaren ”Eftersnack” Sammanfattar och ser framåt Öppet slut Man får inte riktigt veta hur det slutar utan läsaren lämnas med en undran om hur det gick…

Efterarbete Ta hjälp av responsen Styckeindela Se över språket Layout Ändra! Stryk! Lägg till! Ser man den röda tråden? Behöver något tas bort? Vad behöver förklaras mer? Hur fungerar början och slutet? Styckeindela Visar hur innehållet hänger ihop. Hopp i tiden Ny plats Nytt ämne Använd indrag eller blankrad Se över språket Punkt, komma m.m. Stor och liten bokstav Stavning och särskrivning Stryk alla så, sen, ju, väl, asså Variera med synonymer! Satsradning och meningslängd Tempus Layout Gör texten läsvänlig Teckensnitt typ Times New Roman 1,5 radavstånd Storlek 12 Tydlig rubrik Mellanrubriker om det behövs