Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård Insulingivning Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Vad är diabetes En folksjukdom, mellan 3-5 % av Sveriges befolkning har diabetes Ger förändringar i patientens blodsocker, de får för mycket socker i blodet. Orsakas av brist på insulin eller försämrad effekt av insulinet Insulin är ett hormon som bildas i bukspottkörteln och har som uppgift att se till så att de kolhydrater vi äter kan användas som bränsle i musklerna och att det kan lagras som energi i levern. Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Varför behövs insulin Insulinet fungerar som en nyckel som låser upp sockerporten så att socker kan komma in i cellen och bli energi. På så sätt sjunker vår blodsockernivå. Utan insulin blir sockret kvar i blodet och cellerna får ingen energi Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Olika typer av diabetes Kroppens insulinproducerande celler fungerar inte och kroppen har INGET eget insulin. Insulin behöver tillföras via injektioner. Typ 2 Kroppens insulinproducerande celler producerar för lite insulin Kroppens insulinreceptorer har för hög insulinresistens Sekundär Hormonella rubbningar, kortisonbehandling Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Orsaker till högt p-glukos Ätit för mycket kolhydrater i förhållande till tillgänglig insulinmängd Tagit för lite insulin i förhållande till vad kroppen behöver Infektion Stress Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Symtom vid högt p-glukos Ökad törst Ökade urinmängder Trötthet Aptitlöshet Dimsyn Illamående Muntorrhet Djupandning Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Åtgärder vid högt p-glukos Kontrollera alltid ett p-glukos Kontakta sjuksköterskan Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Orsaker till lågt p-glukos För lång tid mellan måltiderna Tagit för mycket insulin i förhållande till vad kroppen behöver Motionerat mer än vanligt Kräkningar och/eller diarré Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Symtom vid lågt p-glukos Förvirring Hunger Irritation /aggressivitet Hjärtklappning Darrningar Yrsel Trötthet Blek Kallsvettas Kramper Symtom som kan likna stroke Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Åtgärder vid lågt p-glukos Kontrollera alltid ett p-glukos Om patienten är vaken: Ge till exempel smörgås, mjölk, gröt, juice. Om patienten har svårt att svälja: Ge honung, glukosgel eller liknande Om patienten är medvetandesänkt: Ge INGET att äta eller dricka utan kontakta sjuksköterskan omedelbart Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
När kontrolleras p-glukos På ordination av läkare eller sjuksköterska Om en person visar symtom på högt eller lågt p-glukos Om p-glukosvärdet avviker från målvärdet, kontakta sjuksköterskan Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Hur du tar ett p-glukos Demonstration Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Olika typer av insulin Basinsulin (Långtidsverkande): Injiceras vanligen 1 gång om dagen, vid samma tidpunkt. Verkar över hela dygnet Direktverkande: Har snabb effekt och kort verkningstid Mixinsulin: Blandning av direktverkande och basinsulin Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Förvaring av insulin Oöppnade förpackningar ska förvaras i kylskåpets dörr. Öppnade insulinpennor ska förvaras i rumstemperatur Märk med datum! Insulin i rumstemperatur håller endast i 4 veckor. Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Hur du ger insulin Demonstration Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Kassering av insulinpenna Om pennan är tom: Kassera hela pennan utan kanyl som brännbart avfall Om det finns insulin kvar i pennan: Kassera utan kanyl som läkemedel Kanyler kasseras i gul stickburk Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Om en patient med diabetes blir sjuk Infektioner /feber Akut inflammatorisk sjukdom kan ge ökat insulinbehov. Högt p-glukos kan vara första tecknet på en infektion. Kontrollera p-glukos och kontakta sjuksköterskan Magsjuka /kräkningar Beroende på om patienten får behålla mat eller ej kan insulindosen behöva justeras tillfälligt. Kontrollera temp och p-glukos. Kontakta sjuksköterskan Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Senkomplikationer Socker i blodet kan ge skador på både nerver och blodkärl Ögon: Blindhet (retinopati) Hjärta: Kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke Njurar: Skador på njurarna (nefropati) Fötter /Huden: Nedsatt känsel (neuropati) och nedsatt cirkulation. Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Diabetessår Nedsatt känsel och nedsatt cirkulation i fötterna ger en ökad risk för svårläkta sår. De vanligaste sårlokalisationerna är: Tåtoppar Mellan tår På fotryggarna På hälarna Kan i värsta fall leda till amputation Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Förebygg diabetessår Kontrollera fötter dagligen Tvätta fötterna dagligen och torka ordentligt. Glöm inte mellan tårna Har de inte sår så hjälp till att klippa tånaglar Smörj in fötterna med mjukgörande salva Se till att patienten har bekväma skor i rätt storlek Kontrollera att skorna är hela på insidan Ta bort ojämnheter i skorna. Grus och småsten kan skapa sår Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Kosten Får en patient med diabetes äta sötsaker? Vanlig mat? För att hålla ett stabilt blodsockervärde över hela dygnet behöver maten fördelas jämt över dagen Kvällsmat är viktigt och bör förstärkas med smörgås eller fil Nattfastan bör aldrig bli längre än 11 timmar Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna
Checklista vid insulingivning Kontrollera signeringslistan innan. Se till så att det är rätt patient Rätt tid och datum Rätt sorts insulin Blanda mixinsulin Sätt på en ny nål Spruta ut 2E Skruva upp rätt mängd. Kontrollera att det är rätt mängd Förbered injektionsstället Injicera Signera givet insulin efter given dos Materialet är utarbetat av länets MASar och MARar i sammarbete med Högskolan Dalarna