Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Träff 10 Välkomna!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Träff 10 Välkomna!."— Presentationens avskrift:

1 Träff 10 Välkomna!

2 Agenda Genomgång av den individuella hemuppgiften
Dagens tema: Om risksituationer och strategier för att hantera dessa Ny hemuppgift inför nästa träff Reflektionstid

3 Hemuppgift Kartlägg dina egna risksituationer för att hamna i negativa beteenden beträffande mat och fysisk inaktivitet. När, var och hur. Fortsatt arbete med matdagboken och motionsdagbok Regelbunden vardagsmotion och motionsaktivitet Veckans mål?

4 … bakslag är en del av förändringsprocessen!

5 Bakslag betyder inte återfall!
En person som kan se ett bakslag som ett tillfälligt snedsteg kan hantera bakslagen på ett positivt och adekvat sätt.

6 Ju mer förberedd man är…
…desto större chans har man att hantera en risksituation!

7 Plan för att hantera högrisk-situationer
Identifiera risksituationer Planera noggrant för att undvika eller förebygga situationer som kan leda till bakslag Använd en ”smart” strategi i situationen

8 Ät gott med god kontroll
Strategier för mat och ätande i sociala sammanhang Planera ätandet Ät något innan du ger dig iväg Ät långsammast av alla Undvik alkohol Ha perspektiv

9 Ät gott med god kontroll
Strategier för mat och ätande i sociala sammanhang Planera ätandet Tänk igenom situationen innan Vem kommer att vara där? Vad kommer att serveras? Vad vill du helst äta i det här sammanhanget? Planera för vad och hur mycket du skall äta Kommer det att finnas yttre press att äta? Kan du ringa innan och fråga om vad som kommer att serveras?

10 Ät gott med god kontroll
Strategier för mat och ätande i sociala sammanhang Ät något innan du beger dig Kom aldrig till ett socialt sammanhang med tom mage! Allt ser gott ut Lätt att ”glömma” planeringen Ät grönsaker eller annan mat med lågt kaloriinnehåll innan du går

11 Ät gott med god kontroll
Strategier för mat och ätande i sociala sammanhang Ät mest långsamt av alla Håll ögonen på de andra Börja och sluta äta sist i sällskapet Uppmärksamma matens smak, doft och konsistens

12 Ät gott med god kontroll
Strategier för mat och ätande i sociala sammanhang Undvik alkohol! Höjer kaloriintaget dramatiskt Välj andra drycker (helst osötade) Om du verkligen anser dig vilja dricka alkohol: - Välj en liten begränsad mängd!

13 Ät gott med god kontroll
Strategier för mat och ätande i sociala sammanhang Ha perspektiv Om du äter mer än vad du tänkt dig: Försök att ändå hålla en positiv attityd Ett tillfälle kan aldrig bli en smärre katastrof En vanlig dag fast med fler kalorier… Ett bakslag kan inte förstöra att du har tagit ut kursriktningen. Två bakslag ökar risken för återfall och då vet du vad du behöver göra i förändringshjulet.

14 Socialt tryck Socialt tryck att äta En del menar väl… …andra inte…
Vänner, bekanta och okända människor De kan göra arbetet med livsstilsförändringar svårare

15 Hur då svårare? Det kan kännas obekvämt att äta inför dig
De kan vara avundsjuka på din framgång De kanske inte vill att du skall lyckas De vill testa din ”karaktär”

16 Hur gör man? Var vänlig men bestämd!
Om du blir pressad: Stå upp för dig själv och låt inte andra bestämma hur du skall äta! Undvik att bli arg eller att förolämpa den som pressar dig (även om du inte tror att intentionerna är goda…) Den vänliga ansatsen fungerar bäst.

17 Hur blir det? Efter några omgångar av vänligt men bestämt ”NEJ TACK” upphör påtryckningarna.

18 Semester! Avbrott från vardagen och rutinerna
Ett välkommet tillfälle för återhämtning… …eller en period av ensamhet… …eller en period av tidspress… …eller en period av tristess…

19 Semester… … risk för BAKSLAG!

20 Strategier för semestern
Vilken är din målsättning för semestern? Vill du hålla vikten stabil under semestern? Stabil vikt kräver planering – även under semestern! Vad gör semestern njutbar, undantaget mat och dryck?

21 Semester Kan vara en möjlighet att träna på de färdigheter som man lärt sig. Kan ge möjlighet att njuta av ledighet utan överdrivet ätande och alkoholintag.

22 Är det möjligt? Semester utan alkohol?

23 Bortrest på semestern Registrera mat och vikt Researrangemang Alkohol
Matdagbok under resan? Tillgång till köks- och badrumsvåg? Researrangemang Hur lång tid tar din resa från dörr till dörr? Vilken sorts mat finns tillgänglig under resan? Kommer dit val av mat att påverkas av omständigheterna? Vilken tid på dygnet reser du? Hur återgår du till dina rutiner när du kommer tillbaka igen? Alkohol Ökar konsumtionen när du är borta? Kan du avstå alkohol? Medan du är borta Hur kommer maten att serveras? Hur kommer du hantera olika situationer för ätandet? Kan du förutse svårigheter? Fysisk aktivitet Kommer det att finnas möjlighet till fysisk aktivitet under semestern? Vilken fysisk aktivitet kommer du att ägna dig åt? Hur mycket?

24 Schemalagd fysisk aktivitet!
Välj en aktivitet som är rimlig att klara av Välj en aktivitet som känns inbjudande Välj mellan en social- eller soloaktivitet Det är ”OK!” Även om det är obehagligt

25 Ett steg i taget!

26 Hemuppgifter Vilken/Vilka risksituationer möter du framöver? Öva på att möta risksituationer på ett för dig fungerande sätt. Vad lär du dig? Vad har du för plan för att äta gott med god kontroll? Hur kan du agera i ditt ätande när du har en längre ledighet/semester? Fortsatt arbete med matdagboken och motionsdagbok Regelbunden vardagsmotion och motionsaktivitet Veckans mål?

27 Reflektionstid Egna tankar efter idag… Vad ska jag fortsätta med…
Vad ska jag göra mer av… Vad ska jag göra mindre av… Vad ska jag avstå ifrån… Detta tar jag med mig från dagens träff…

28 Reflektionstid Egna tankar efter idag… Vad ska jag fortsätta med…
Vad ska jag göra mer av… Vad ska jag göra mindre av… Vad ska jag avstå ifrån… Detta tar jag med mig från dagens träff…

29 Tack för idag… …och lycka till med arbetet!


Ladda ner ppt "Träff 10 Välkomna!."

Liknande presentationer


Google-annonser