Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Protein.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Protein."— Presentationens avskrift:

1 Protein

2 Protein behövs för: Cellernas uppbyggnad Tillväxt och underhåll i kroppen Att ge energi (när kolhydratsförrådet är slut)

3 Protein finns i: Animaliska livsmedel (från djurriket) Kött Mjölk Fisk Ägg

4 Protein finns i: Vegetabiliska livsmedel (från växtriket) Linser Ärtor Bönor

5 Protein byggs upp av ett 20-tal aminosyror
Protein byggs upp av ett 20-tal aminosyror. Dessa är som ett alfabet – kan kombineras på olika sätt till korta och långa kedjor. Åtta av aminosyrorna = livsnödvändiga (essentionella) Kroppen kan inte själv tillverka dessa utan måste finnas i det man äter och dricker.

6 Komplett protein /Fullvärdigt I vissa livsmedel är proteinet komplett, mixen av aminosyror är perfekt för människans behov. Denna färdiga, perfekta blandning av livsnödvändiga aminosyror finns i animaliska livsmedel. Från växtriket är baljväxter mest komplett (ärtor, bönor och linser).

7 Proteinbehov 10-20 % av vår dagliga energi bör komma ifrån protein
Det motsvarar ca gram protein/dag Endast personer med mycket lågt energiintag eller som äter mycket ensidigt riskerar proteinbrist Om kroppen har energibrist används proteinet som bränsle/energi istället för som byggstenar

8 Protein och träning För mycket protein har inga fördelar! Men inga direkta nackdelar har heller kunnat bevisas. Överskottet används som energireserv. Men kan också lagras i kroppens fettreserv. Inte till ökad muskeluppbyggnad.

9 En vanlig blandad kost täcker protein- behovet gott och väl


Ladda ner ppt "Protein."

Liknande presentationer


Google-annonser