USA fram till frihetskriget.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Amerikanska revolutionen Före revolutionen
Advertisements

Amerikanska revolutionen
Latinamerikas självständighet.
Den amerikanska revolutionen 1776
USA fram till frihetskriget.
AMERIKANSKA REVOLUTIONEN
Amerikanska revolutionen Före revolutionen
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Från Inbördeskriget till Obama.. Hur viktig var frågan om slaveriet som förklaring till Inbördeskriget? Vilka andra orsaker fanns det till Inbördeskriget?
Från Inbördeskriget till Obama.. Hur viktig var frågan om slaveriet som förklaring till Inbördeskriget? Vilka andra orsaker fanns det till Inbördeskriget?
Söndag 2 mars hur utmanande är det inte?! MATTEUSEVANGELIUM KAPITEL 9 FÖLJ JESUS.
Ett förslag på arbetsgång
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
Enskilda människors religiositet Varför blir man som man blir? Miljö, DNA, eller enskilda händelser? Varför blev just du såsom du är? Varför gjorde just.
Mode och peruker! Av Matilda och Melina. Fakta – Under frihetstiden så blev blommor och blommönster i mode. Både levande och konstgjorda blommor användes.
Att mäta och väga. Precis som med värme är vi människor bra på att e om något är större eller mindre än något annat. Men vi är inte så bra på att avgöra.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Svenska kyrkan i utlandet Ett folk i rörelse Våra resor går allt längre bort i världen och varar allt längre tid. Fler och fler svenskar bosätter.
Efterkrigstiden Efterkrigstidens mest framträdande händelse var vid sidan av det kalla kriget som pågick fram till 1970-talet. Passade många.
Evolution! Hur livet utvecklas. Först kom BIG BANG En stor expansion som skapade alla stjärnor och planeter vi känner till Ca 14 miljarder år sedan.
FÖRSAMLINGEN – VÄRLDENS MÖJLIGHET. ”De höll troget fast vid apostlarnas lära och gemenskapen, vid brödsbrytelsen och bönerna. Och fruktan kom över alla,
Regeringsuppdrag som påverkar HfR Susanne Wallmark HfR
Vilka olika grupper gav sig iväg från Europa? Vilka var deras mål?
Från andra världskrigets slut och fram till i dag
Vikingatiden Historia åk 4
Amerikanska Revolutionen
Religion - vad är det?.
Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga
Jorden Och Livets utveckling
Kolonialism/Imperialism
De stora slagen.
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Vikingatiden Historia åk 4
Mål v.4 Jag känner mig säker (grön) Oftast går det bra (gul)
Hållbar utveckling Geografi HT år 6 Catha Glaas, Thomas Smith.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Mat och dryck Brukar du laga mat hemma?
Torneträsk är en lång sjö med klart vatten
KATOLSKA KYRKAN.
Amerikanska Revolutionen
DEN AMERIKANSKA REVOLUTIONEN
Religion.
- Geografi - Att studera helheten.
Vilhelm Moberg
Varför började Det första världskriget?
Upplysningen 1700.
Dagens ledtråd: Läskig dag...
Hur startade Fairtrade?
Industriella revolutionen
Hur påverkar kristendomen samhället och tvärtom?
Judendomen.
Vår orättvisa värld SO årskurs 6.
Digerdöden ”Den stora döden”
Sylvia Nyström, Klässbols skola, Klässbol –
LOKOMOTIVET!!!.
Medeltiden The Dark Ages
Berlinmuren.
Den industriella revolutionen
Det handlar inte om oss Markusevangeliet 1:32-39
DEN AMERIKANSKA REVOLUTIONEN
Den amerikanska medborgarrättsrörelsen
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
TÄVLINGSMOMENT LÖPNING
Den amerikanska revolutionen 1776
Industriella revolutionen
Angereds unga stadsutvecklare
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

USA fram till frihetskriget.

Nordamerika var inte tomt! Som vi kan se bodde det folk i Nordamerika när den vite mannen kom. Det är svårt att veta hur många de var. Att det rör sig om ett par miljoner är historikerna överens om, men siffran varierar från ca 5 till 20 miljoner. Vissa områden var väldigt tätbefolkade andra var helt öde.

Vilka tecken på civilisation kan vi se här?

De första kolonialisterna från England stötte på människor nästan omedelbart.

Jamestown 1607 Kommer över med Virginia Company. Svår vinter. Pocahontas. 1624 blir Virginia kunglig koloni. Styrs av en församling, med val, men bara jordägare har rösträtt. Går bra vilket lockar fler över till Amerika. 1620 Mayflower (båtens namn). En grupp pilgrimer. Puritaner, tyckte att det fanns för mycket katolskt i den anglikanska kyrkan. Bildar en demokratisk koloni som köpts upp av Massachussett-kompani. Sträng moral, Centraliserat styre under handelsmännen. 1684 återkallas handelsprivilegium från handelsmännen till den brittiska kronan. Södern går en annan väg redan under 1600 talet.

Nu följer ett antal exempel som ni inte behöver kunna: Maryland skänks 1632 till Lord Baltimore. Efter Restaurationen i England på 1660-talet: N Carolina och S Carolina bildas. Starkt aristokratiskt. Livegna bönder. 1733 bildas Georgia som kronkoloni alltså kungens egendom. New Amsterdam (nej så hette det ju inte!) blir New York, efter Kungens bror earlen av York. Kungen har en spelskuld till William Penn, får det som sen kallas Pennsylvania. (Sylvania betyder skog). Han ger New Jersey till en vän. Rhode Island, Connecticut och New Hampshire brytersig ur Massachussett-kompaniet och bildar egna stater.

USA år 1713 Vilka är de tre stora kolonialmakterna vid denna tid? Områden i dagens Canada som ingick i både Englands och Frankrikes område. Området vid Californien under stark spanskt inflytande. Ortsnamnen skvallrar om detta.

Varför Britterna ville behålla kontrollen över Nordamerika.

Nordamerika efter sjuårskriget 1756-1763. French Indian War. ”Siste Mohikanen.” Vad har ändrats? Det Första Världskriget?