Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur påverkar kristendomen samhället och tvärtom?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur påverkar kristendomen samhället och tvärtom?"— Presentationens avskrift:

1 Hur påverkar kristendomen samhället och tvärtom?

2 Från hån och utsatthet till den allra högsta makten
Alldeles i början hånades kristendomen som en ”slav- och kvinnoreligion”, men med tiden kom den att alltmer växa samman med den politiska makten i samhället – då blev det också vanligare att kristendomen började motverka sådana idéer och tankar som makthavarna ansåg hotade samhället, Kristendomen har dock sett olika ut över tid – här kommer några exempel…

3 Munkar, nunnor och sjukvård
Franciskus av Assisi - franciskanerna I början av 1200-talet grundade Franciskus av Assisi en tiggarorden i protest mot att så många levde i överflöd – tusentals andra följde hans exempel och snart växte flera kloster fram. De ägnade största delen av sin tid åt sjukvård. Dagens påve, Franciskus, valde sitt namn efter just Franciskus av Assisi. Klara av Assisi Franciskus vän Klara av Assisi grundade liknande grupper för kvinnor.

4 Den brittiska armén i nordirländska staden Belfast 1969.
Religionskrig Under och 1200-talen genomfördes ett flertal korståg, bl.a. till Jerusalem och Konstan- tinopel – krig och plundring i religionens namn, Under 1500-och 1600-talet rasade krig som ofta beskrivs som ”religionskrig”, exempelvis trettioåriga kriget vilket kan beskrivas som en maktkamp mellan den katolska kyrkan och det protestantiska kyrkorna i Europa – men oftast hade dessa krig snarare ekonomiska och politiska orsaker, de handlade alltså om makt, Än idag kan vi se krig och konflikter där religionen spelar roll. Ett exempel som ligger väldigt nära oss är den konflikt som rasade i Nordirland från 1960-talet till talets början. Irland är katolskt, men Nordirland tillhör det protestantiska Storbritannien. Det finns de som vill att Nordirland ska tillhöra Irland och i denna konflikt hamnade katoliker och protestanter på var sin sida. Cirka 3500 människor dödades under konfliktåren. Nu har man beslutat att försöka samarbeta. U2 – Sunday Bloody Sunday:

5 Missionen – Afrika och Asien
I slutet av 1800-talet koloniserade europeiska länder nästan hela Afrika, Efter soldaterna och handelsmännen kom även missionärerna för att kristna befolkningen. De tänkte att de gjorde rätt när de kom och ”civiliserade” dessa människor, särskilt som de utöver att sprida den kristna läran också startade skolor och sjukhus, Idag är kristendomen den största religionen i Afrika söder om Sahara, men vi kan också konstatera missionen förstörde mycket av den äldre afrikanska kulturen, Missionen gick också till Asien, men där ”lyckades” man inte lika bra. Filippinerna är dock ett kristet land och så finns det enstaka kristna i exempelvis Kina och Indien. Kristendomens utbredning i Afrika.

6 Kyrkan i SYDAMERIKA Sydamerika är nästan helt katolskt (eftersom de katolska länderna Spanien och Portugal koloniserade världsdelen under talet), Med sina 200 miljoner invånare är Brasilien världens största katolska land – allt fler lämnar dock katolicismen för olika frikyrkor eller kallar sig ateister. Den nuvarande påven Franciskus kommer från Argentina. Han är idag 82 år, heter egentligen Jorge Maria Bergoglio och utnämndes till påve 2013.

7 ”God bless America!” Kyrkan i USA I England motarbetades flera religiösa (kristna) grupper av myndigheterna, År 1620 reste ungefär hundra av dem iväg med båten Mayflower mot Nordamerika där de hoppades kunna bygga upp sin religion och slippa förföljelse, När de amerikanska kolonierna utropade sin självständighet från England år så beslutade de också om religionsfrihet, d.v.s. ingen statskyrka, Idag kallar sig många av USA:s drygt 320 miljoner invånare kristna och kyrkan är en naturlig del av samhället – t.ex. hjälper de hemlösa med bl.a. soppluncher, Svarta och vita kristna tror visserligen på samma sak, men deras gudstjänster kan se olika ut. Som slavar förbjöds de svarta att sjunga sina egna afrikanska sånger. De fick endast sjunga kristna sånger, men gjorde det då på sitt eget sätt. På detta sätt uppstod musikstilen gospel, vilken är ett viktigt inslag i ”de svarta kyrkorna” i USA. Mississippi Mass Choir:

8 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kyrkan och politiken En hel del kristna anser att det religiösa arbetet måste ske även inom politiken och därför engagerar de sig i olika politiska partier, Det finns särskilda kristdemokratiska partier och deras politik handlar mycket om att stärka familjens ställning och att bevara olika traditioner i samhället, I Sverige finns partiet Kristdemokraterna. De grundades år (under namnet Kristen Demokratisk Samling) och drev då bland annat frågan om mer kristendomsundervisning i skolan. Idag har partiet minskat ner de kristna kraven en hel del, Observera att man självfallet kan vara kristen utan att sympatisera med ett kristdemokratiskt parti – man kan tycka precis tvärtom!

9 Ett exempel på när religion och samhälle krockar…
En laddad (politisk) fråga rör rätten till abort (att avbryta en graviditet), Katolska kyrkan är starkt emot abort då de anser att det befruktade ägget har ett människovärde och i vissa katolska länder finns inga undantag alls, Sådana stränga regler leder till illegala (olagliga) och farliga aborter där kvinnor riskerar att skadas och dö, Den ortodoxa kyrkan har samma uppfattning som den katolska, Inom protestantiska kyrkor menar man ofta att den enskilda människan är klok nog att själv förstå problematiken och därför också kan fatta ett eget beslut i frågan, men det finns även protestanter som är emot abort.


Ladda ner ppt "Hur påverkar kristendomen samhället och tvärtom?"

Liknande presentationer


Google-annonser