Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Amerikanska revolutionen Före revolutionen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Amerikanska revolutionen Före revolutionen"— Presentationens avskrift:

1 Amerikanska revolutionen 1775-1783 Före revolutionen
I början av 1700-talet fanns 13 kolonier i Nordamerika som grundats av Storbritannien. Kolonierna var oberoende av varandra och stiftade t ex egna lagar. De 13 brittiska kolonierna låg längs kusten. De brittiska kolonierna var omringade av franska kolonier. Anna Östman, Ljustadalens skola, Sundsbruk –

2 Amerikanska revolutionen 1775-1783 Före revolutionen:
Storbritannien och Frankrike i krig, både i Europa och i kolonierna. Maktkamp där Storbritannien och Frankrike tävlar om kontrollen över Nordamerika. På grund av maktkampen med Frankrike måste Storbritannien hela tiden ha en armé i Nordamerika vilket är dyrt. Parlamentet och kungen bestämmer att de som bor i kolonierna ska vara med och betala för armén genom nya skatter.

3 Amerikanska revolutionen 1775-1783 Inledning
Kolonisterna vägrar betala skatt till Storbritannien. Protester: ”NO TAXATION WITHOUT REPRESENTATION” Storbritannien tar bort alla skatter utom skatten på te. Boston Tea Party 1773 blir en början till den amerikanska revolutionen.

4 Amerikanska revolutionen 1775-1783 Frihetskriget
Britterna kräver att kolonisterna ska betala ersättning för de varor de förstört under Boston Tea Party. Kolonisterna börjar förbereda sig för krig. Alla 13 kolonier är enade mot Storbritannien. 1775 bryter revolutionen, som också kallas amerikanska frihetskriget, ut.

5 Amerikanska revolutionen 1775-1783 Frihetskriget
Kolonisternas armé leds av George Washington. 4 juli 1776 undertecknar representanter för de 13 kolonierna Självständighetsförklaringen. I Självständighetsförklaringen skrivs att kolonierna är fria och självständiga och att deras nya namn ska vara Amerikas förenta stater. 4 juli är USA:s nationaldag idag.

6 Amerikanska revolutionen 1775-1783 Frihetskriget
Storbritannien hade större och starkare armé, men det stora avståendet mellan Storbritannien och Nordamerika är ett problem. Washington leder trupperna över den frusna Delawarefloden i ett berömt angrepp mot britterna.

7 Amerikanska revolutionen 1775-1783 Frihetskriget
1778 kommer fransmännen till kolonisternas hjälp. Frankrike vill ha revansch för att de förlorat flera krig mot britterna. Tillsammans kan kolonister och fransmän besegra britterna. Ett avgörande ögonblick är slaget vid Yorktown. Freden sluts i Versailles (Paris) 1783 där Storbritannien erkänner Amerikas förenta stater som en fri och självständig stat.

8 Amerikanska revolutionen 1775-1783 ”We the people of the United States…”
Den amerikanska författningen antogs Det är den äldsta författning i världen som fortfarande gäller. Ny tanke: makten ska utgå från folket! USA ska vara en union med delstater som har frihet att sköta vissa frågor själva. Landet ska ledas av en president och av en kongress där ledamöterna kommer från olika de olika delstaterna plus en högsta domstol. ”Check and balance” – ingen del ska bli för mäktig.


Ladda ner ppt "Amerikanska revolutionen Före revolutionen"

Liknande presentationer


Google-annonser