Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Digerdöden ”Den stora döden”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Digerdöden ”Den stora döden”"— Presentationens avskrift:

1 Digerdöden ”Den stora döden”
1300-talet e.Kr Linn de Wilde

2 Pest Pest var en mycket farlig sjukdom.
Pandemi: spreds över hela världen. Man tror att pesten kom ifrån Asien och att den spreds till områden runt Svarta havet, via handelsmän som åkte båt. På båtarna fanns det råttor. Råttorna hade loppor som bar på en bakterie som orsakar pest. Områden runt Svarta havet Pestloppan som satt på råttorna

3 Så kom den till Europa 1347 kom tolv handelsfartyg till Messina på Sicilien. De var på väg hem från Svarta havet. De hade varor med sig, men tyvärr även pesten. Ombord på fartygen låg svårt sjuka sjömän i pölar av bajs, blod och svett. De förskräckta Messinaborna försökte stoppa skeppen att komma i hamn, men det var för sent.

4 Så kom den till Europa En munk i Messina beskrev sjukdomen som
”...en sjukdom som var så smittsam att bara någon så mycket som talade med dem, drabbades den av denna dödliga sjukdomen”. Från Messina spred sig sjukdomen norrut genom Europa.

5 Tre varianter av pest Böldpest
Den smittade fick stora knölar. En del så stora som små äpplen eller ägg. Stack man hål på bölderna rann blod och var ut, men det hjälpte inte. Oftast dog man inom åtta dagar.  Den var ”mildast”, eftersom man kanske kunde överleva. Men de flesta dog. Böldpest. Den drabbade fick knölar på hela kroppen.

6 Tre varianter av pest Lungpest Lungpest spreds via luften.
Symptomen på den sortens pest var att den smittade hostade upp blod. Alla dog.

7 Tre varianter av pest Blodpest
Var egentligen ingen pest, utan en komplikation av att man fått pest. Blodet blev förgiftat av pesten och man dog av blodförgiftning. Alla dog. Bild på bakterien som orsakar böldpest. Böldpest kan utvecklas till blodpest.

8 Hur många dog? En tredjedel av hela Europas befolkning. Var tredje person! Ungefär (75 miljoner) människor.

9 Varför smittades så många?
Det finns flera förklaringar: Det var överbefolkning i Europa. Men det var inte för många barn som föddes! Det var för lite mat. Man visste inte hur man gjorde mer mat. Så många människor svalt och dessa människor är svagare än friska människor. De blir lättare sjuka. Snart är alla gula …

10 Varför smittades så många?
Klimatet var kallare och regnigare. Under åren ruttnade skördarna i Europa. På många ställen åt man upp sina kor. Även katter och hundar hamnade på middagsbordet. Vissa tror att det funnits kannibalism och att man ibland åt brottslingar som blivit avrättade.

11 Vem tog hand om de sjuka? Läkare, oftast präster. Men de smittades själva med pest och var bland de första som dog. Pestmästare: fattiga människor som mot sin vilja fick ta hand om de sjuka. De bar en speciell klädsel med en fågelliknande mask för att skrämma bort de onda andar man trodde bodde i de smittade. De flesta dog. Pestmästare

12 Hur kom pesten till Sverige?
År 1349 sägs det att ett skepp kom in i en hamn i Norge. Alla i besättningen hade dött i pest. Egentligen borde de eldat upp skeppet, men de norska handelsmännen ville ha lasten. På båten fanns det råttor med pestloppor. Man vet inte om det verkligen var så. De borde ha eldat upp skeppet!

13 Syndabock! Människorna visste inte varför sjukdomen spred sig. Var det guds straff? Vems fel var det? Många skyllde på judarna (de var ju inte kristna) och i flera städer i Europa fångades judar och brändes, ofta levande. Man hoppades att pesten skulle stoppas då. Men det gjorde den inte. Många judar hade lånat ut pengar och dödade man dem försvann skulderna. Tusentals judar dödades. Davidstjärnan. Judarnas symbol.

14 Flagellanterna Det fanns något som hette "flagellanter". De trodde att om man piskade sig själv skulle gud göra så att man inte blev smittad. De ”gick på led” och slog sig själva. Detta hände bara nere i Europa, inte i Sverige. Det fungerade inte. De dog också. Flagellanter som slår sig själva

15 Vad hände sen? Digerdöden försvann lika snabbt som den kommit och runt 1350 hade den gått igenom hela Europa. Pesten kom igen i olika städer i Europa och Sverige flera gånger. Men så dödlig som den var under 1300-talet blev den aldrig igen.

16 Det blev bättre! De överlevande fick mer mat! Folk behövde inte svälta. Det fanns många lediga jobb! De rika blev tvungna att vara snälla mot bönderna på gårdarna för att få dem att stanna. Före digerdöden blev de dåligt behandlade. Det fanns inga jobb. De var tvungna att vara kvar ändå. Men nu blev det bättre. Nu fanns det många jobb!

17 Kyrkan blir svagare En annan sak som förändrades var människornas kristna tro. Före digerdöden trodde människorna att prästerna kunde allt och att gud kunde lösa alla problem. Efter digerdöden såg folk att prästerna kunde inte allt och gud löste inte deras problem. De överlevande började söka sig ut ur kyrkan. Kyrkans absoluta makt över människorna tog slut. Kyrkan blev svagare. Men människor vågade inte sluta tro på gud helt. Det dröjde många hundra år.


Ladda ner ppt "Digerdöden ”Den stora döden”"

Liknande presentationer


Google-annonser