Mänskliga rättigheter -

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Anna Jonsson Barnsjuksköterska Regional samordnare för Första linjen och En väg in Region Skåne Marie Golsäter Barnsjuksköterska.
Advertisements

Genomförd av CMA Research AB Medarbetarundersökning 2014 Oktober 2014 Ängelholms kommun.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Svenska FN-förbundet FN - globalt samarbete för hållbar utveckling Oktober 2009.
Utrikesdepartementet De tre mötena under 2015: Agendan integrerar flera multilaterala processer och organ Juli 2015 December 2015 Konferensen för utvecklingsfinansiering.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID.
Enskilda människors religiositet Varför blir man som man blir? Miljö, DNA, eller enskilda händelser? Varför blev just du såsom du är? Varför gjorde just.
Konventionens innehåll och struktur. Konventionens innehåll Inledning (preamble) 54 artiklar 4 grundprinciper (art 2, 3, 6, 12) 3 implementeringsartiklar.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering Carolina Stiwenius Diskrimineringsombudsmannen,
Rätt till arbete, en mänsklig rättighet?. Berättelsen om vår tid?
Genomförd av CMA Research AB Medarbetarundersökning 2014 Oktober 2014 Ängelholms kommun.
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Barnets bästa i främsta rummet
Introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
Hur stödjer jag er bäst? Synliggöra, lyfta fram och analysera frågor om mänskliga rättigheter och barnets rättigheter Utveckla övergripande dokument och.
Varför läser ni religionskunskap?
Barns Röst Vi arbetar för och med: Barn med NPF år. Vi riktar oss också till: Vårdgivare och föräldrar Vi samarbetar med: KIND och Habilitering &
Religion och identitet
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Granska läromedel.
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER en handbok för idrotten
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
Etik- planering.
Konventionens innehåll och struktur
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Information om ideella föreningar
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Rättigheter och skyldigheter
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2015
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
Barn och ungas delaktighet
Workshop Mänskliga rättigheter.
Sylvia Nyström, Klässbols skola, Klässbol –
Vård och omsorgsutbildning
En arbetsplats för alla - Men hur då?
Barnkonventionen.
NLLJämt Tanya Jendersen
Regionalt utvecklingsprogram Regionalt tillväxtprogram
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2017
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Barns rättigheter Barnkonventionen.
Konventionens juridiska status i Sverige
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
Bodens ungdomsmottagning
Funktionsrätt Sörmland
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Rättigheter = s. 20.
Konventionens grundläggande principer och implementeringsartiklar
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Arvid nordquists uppförandekod
Hållbar utveckling måste vara
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Så följs Sveriges arbete upp
Barnkonventionen och barnrättslagen
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Särbehandling.
Föräldrar Förskola Förskolan Solägget 14 svar, 78%
LikabehandlingsplAnen
Barns och ungas DELAKTIGHET
Presentationens avskrift:

Mänskliga rättigheter - gäller det barn? Mänskliga rättigheter skrevs fram efter andra världskrigets slut. Förenta Nationerna (FN) bildades 1945 och även i förbundets stadga, artikel 1, står det att FN:s ändamål äro: 3. att åstadkomma internationell samverkan vid lösande av internationella problem av ekonomisk, social, kulturell eller humanitär art samt vid befordrande och främjande av aktningen för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla utan åtskillnad med avseende på ras, kön, språk eller religion; Det internationella arbetet för mänskliga rättigheter tar sin utgångspunkt i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948. De rättigheter som inryms i förklaringen har senare förts in och vidareutvecklats i ett antal konventioner som är bindande för de anslutna staterna. En stor majoritet av världens länder har anslutit sig till konventionerna. Tillsammans utgör de universellt ramverk för arbetet med de mänskliga rättigheterna. Ramverket brukar kallas ”Bill of human rights”.

mänskliga rättigheter? Vem har rätt till mänskliga rättigheter? Alla människor har rätt till mänskliga rättigheter just för att vi är människor. Barn är människor, därför har de också rätt till mänskliga rättigheter.

Barnets mänskliga rättigheter Människor Mänskliga rättigheter Kvinnor, Män, Barn Medborgerliga och politiska rättigheter Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Kvinnors rättigheter Barnets rättigheter Rättigheter för personer med funktionsnedsättningar Diskrimineringsgrunder Ålder Kön Funktionsnedsättning Könsöverskridande identitet Nationella/etniska ursprung Språklig/religiös tillhörighet Sexuell läggning Jämställdhet Folkhälsa Mångfald Hållbarhet Agenda 2030 Aspekter av människan Den här bilden försöker reda ut att ”barn” inte är ett eget eller ett nytt perspektiv. Som framgår är kvinnor, män, flickor och pojkar människor och har därför rätt till mänskliga rättigheter. Det gäller förstås även personer som definierar sig på annat sätt. Diskrimineringsgrunderna kallas här ”aspekter av människan” och de kan gälla alla människor. Varje människa kan diskrimineras på grund av någon av de aspekter som finns i diskrimineringslagen. En människa kan ju känna sig diskriminerad av något annat skäl, men här finns de aspekter som gäller i diskrimineringslagen. Under diskrimineringslagen finns exempel på ett antal ”aspekter av våra organisationer”, det vill säga hur vi organiserar oss på jobbet i de tvärgående frågorna. Sammantaget ger den här kartan en bild av den komplexitet som kan uppstå när vi ska förhålla oss till alla olika delar som dessutom har olika utgångspunkter (mänskliga rättigheter, diskrimineringslag, organisering). De olika delarna har bäring på varandra och ska inte ses som isolerade från varandra. Perspektiv Aspekter av organisation

Rättigheter - skyldigheter Inte sällan hörs följande kommentar: ”Har barn bara rättigheter nu för tiden. Har de inga skyldigheter? I förhållande till mänskliga rättigheter har barn inga skyldigheter, det är statens ansvar mot individen. Mänskliga rättigheter reglerar inte förhållanden mellan individer. Individens skyldigheter regleras i nationell lagstiftning.

Medborgerliga och politiska rättigheter Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Rätt till registrering vid födseln, att få ett namn och att få vetskap om sina föräldrar (artikel 7) Rätt till sjukvård och rehabilitering (artikel 24 och 39) Rätt till identitet och medborgarskap (artikel 8) Rätt till utbildning (artikel 28 och 29) Rättigheter av skyddskaraktär Konventionen om barnets rättigheter innehåller rättigheter av olika karaktär. För första gången fördes de olika typerna av rättigheter in samma konvention. Medborgerliga och politiksa rättigheter är absoluta och ska genomföras av en stat oavsett ekonomiska förutsättningar. De kallas även negativa rättigheter för att staten ska avhålla sig från att till exempel tortera människor. Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter är rättigheter av målsättningskaraktär och ska genomföras successivt. De kallas även positiva rättigheter för de reglerar sådant som stater ska tillhandahålla, som till exempel utbildning och hälso- och sjukvård. Rättigheter av skyddskaraktär infördes i konventionen eftersom det ansågs att barn har ett särskilt skyddsvärde. Artikel 19 I konventionen ger barn långtgående rättigheter att skyddas mot alla former av våld. Barnet har rätt till skydd från alla former av våld Artikel 19 5

Skydd - delaktighet Ett vanligt argument mot att barn görs delaktiga i frågor som rör dem är att det kan vara jobbigt, svårt och känsligt för barnet och att det kan uppfattas som att det blir för mycket. Skyddsaspekten värderas ofta högre än barnets rätt att säga sin mening och vara delaktigt i sina liv. Artikel 12 räknas som en absolut rättighet och ska genomföras oavsett ett lands ekonomiska förutsättningar. Många barn uttrycker en uppgivenhet över att aldrig bli tillfrågade och att aldrig få möjlighet att påverka frågor som rör deras liv. ”Vuxna bara bestämmer”. Ett sätt att resonera i de svåraste frågorna är att fundera över hur barnet kan skyddas i sin delaktighet.