Dialekter.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Språklig variation i sverige
Advertisements

Finlandssvenska och sverigefinska
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Språk i Norden Svenska 2.
Lånord.
Skriftspråksförändringar
Läran om ords språkhistoriska ursprung, släktskap och utveckling
Våren 2009 Beskriv ett land Mathias Ahrn Jan-Eije Hammaräng.
När blir ett ord svenskt då?
Språk i Norden Svenska 2.
Sociolekter och dialekter
Svenska p Svenska p.
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
REGION OCH MILJÖ.
Grattis alla samer på er nationaldag!
Minoritetsspråken i Sverige
Urgermanskaurnordiskavästnordiskafornnorskafornisländskafornfäröiskaöstnordiskafornsvenskaforndanskavästgermanskaöstgermanska.
Nordiska språk.
En vetenskapsgren som behandlar språkets funktion i ett samhälle.
Standardspråket som norm
Svenska minoritetsspråk
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Grej Of The Day de nordiska språken.
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Minoritetsspråk i Sverige
DANMARK.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Minoritetsspråken i Sverige
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Dialketer.
Sverige Sverige är ett stort land jämfört med många andra länder i Europa. Det är det största landet i Norden. Sverige är ett avlångt land. Det är mer.
Politisk Geografi.
Nordiska språk 1.
Dialekter i Sverige Så här säger läroplanen: ” Eleven ska kunna föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan”
SPRÅK & MAKT SPRÅKSOCIOLOGI.
Språkhistoria 3.
SPRÅKET.
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Svenska minoritetsspråk
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
Samer. Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca för år sedan, när inlandsisen smälte.
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
19 maj attityder till språkvarianter. Repetition När vi talar svenska gör vi det på olika sätt…
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Religionskunskap Att undersöka tro.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkbruk genom tiderna
Svenska språkets historia
Meänkieli.
Svenska språkets historia
Textlösa bilderböcker
Om språkliga varianter
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Samiska.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Språk Elevröster.
Varför behöver vi politik?
Dialekter Språkbruk i Sverige. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska.  Cecilia Bergentz, Hummelstaskolan.
Danska.
hur ska vi bemöta varandra?
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
En vetenskapsgren som behandlar språkets funktion i ett samhälle.
Grammatisk terminologi I
Minoritetsspråken i Sverige
Jämställdhet.
Presentationens avskrift:

Dialekter

Vad är en dialekt? Talas av människor inom ett visst område. Gränserna är dock suddiga. Högutbildade talar mer sällan dialekt. Det beror bland annat på att det anses ”ofint” att tala dialekt, att de använder skriftspråket mer samt kommunicerar mer med människor från andra delar av landet. Kallas ibland sockenmål eller bygdemål.

Hur uppstod dialekter? De härstammar redan från Fornnordiskan I början fanns naturliga geografiska avskiljare, såsom sjöar och bergskammar. De som var mest isolerade var de som fick mest särpräglad dialekt. Bär spår av det språk som tidigare talats i området. Exempelvis så har danskan influerat områden som hört till Danmark.

I forskningen delas dialekter in i fyra varianter: Neutralt standardspråk (Rikssvenska) - Har ett skriftspråk. - Är myndighetsspråket. Förr fick tv-hallåor (media) bara tala/skriva rikssvenska! Har sitt ursprung i Uppland/Stockholm.

Utjämnad dialekt Har lite fler särdrag. Det är rätt lätt att höra varifrån personen kommer. Ex: göteborgska.

Genuin dialekt Är svår att förstå för en utomstående. Ordförråd och grammatik skiljer sig från Rikssvenskan. Vi har bara få genuina dialekter kvar, ex: gutniska, jämtska, härjedalska, bondska (Norrland) och några varianter av dalmål, t. ex. älvdalska. I Österbotten (Finland) lever genuina svenska dialekter kvar i högre grad.

Skillnad mellan dialekt och språk Det finns ingen bra definition på skillnaden. Vissa menar att om två personer talar och inte förstår varandra, så är det två olika språk. Fast det stämmer ju inte alltid: svenskar förstår norska, som ju är ett annat språk och svenskar förstår inte alla svenska dialekter. I stället säger många att ett språk är det som talas inom ett lands gränser.