Vad betyder Social Kompetens

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Mål med samverksanssystemet
Coachande ledarskap som mentor
Men det här är väl ingenting nytt?
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Reveal Kurs HR och Volontärsamordning Medel This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views.
Föräldramöte 12 september 2011
Exempel utifrån ett antal målområden
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Mål och betygskriterier
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Hur tänka och göra som processtödjare
Reveals kurs Kommunikation – Medel This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of.
Entreprenöriell personlighet “ There is no evidence to suggest that there is a single “entrepreneurial personality.” People of all personality types, attitudes.
Centrala innehåll och kunskapskrav
för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana Rådgivningsbyrån i
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Det kreativa konceptets användning i rekryteringsannonser
Personalmötet april 2014 – Hanna Gadd
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Reveal Kurs HR och Volontärsamordning Avancerad Nivå This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects.
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Välkomna till Kommunikationsplanerin g Linköping 7/12.
Ekonomisk styrning Bas This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author,
Kommunikatören.
Kommunikation och samspel
Kommunikation för yrkesverksamma -vad händer i mötet mellan människor?
Date LEDARUTVECKLING Coachning Jan 2010.
INFORMATÖRENS ARBETSUPPGIFTER
1 Utbildning Ledarskap Återkoppling Beslutsfattande Sytematisk Felsökning Första kontroller Stress.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624
Välkommen till. Större genomslag för specialister.
Självutveckling Modul 6 PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624.
Riktlinjer för misskötsamhet
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Att stötta en kollega som lär sig svenska Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)1.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Kommunikationsprocesser
Gruppers utveckling enligt IMGD (GDQ)-modellen
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Processen att samarbeta för att uppnå ett gemensamt mål.
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Varför finns vi som grupp? Syfte. Uppdragsbeskrivning.
Utbildning för multipeldistriktets jubileumskoordinator
Utbildning för distriktets jubileumskoordinator
Heby kommuns kvalitetspolicy
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Synliggör synsätt som styr och stör - Fördjupning
Synliggör synsätt som styr och stör - Fördjupning
MOTIVATION Hur kan praktikanter arbeta för att öka sin motivation för att lösa sin situation? The “MiGreat Project”- n IT01-KA has been.
ATT söka jobb och gå PÅ intervju - Introduktion till mIgreat! modul 7
KOMPETENSANALYS The “MiGreat (Supporting Migrants into CVET) Project”- n IT01-KA has been funded with support from the European Commission.
Rekryteringsprocessen från arbetsgivarens perspektiv
Lönesamtal och bedömningsområden
Framgång genom lagarbete
Lönesamtal och bedömningsområden
The “MiGreat Project”- n
Maria Nordin Institutionen för psykologi
Vägledningsmodellen Utsikt-Insikt-Framsikt & Varför en modell?
Distrikt 2370 Presidentutbildning – PETS 2019 PDG Anna König.
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Presentationens avskrift:

Vad betyder Social Kompetens Vad betyder Social Kompetens? VIKTEN AV SOCIALA FÄRDIGHETER I YRKESLIVET. The “MiGreat Project”- n. 2016-1-IT01-KA202-005348 has been funded with support from the European Commission. This document reflects the views only of the author and the Commission cannot be held responsible for any use which might be made of the information contained herein. eLearning Studios

MÅL Att lära mer om mjuka färdigheter Att identifiera profilerna för olika färdigheter och områdena för interpersonella dimensioner Att känna igen egna mjuka färdigheter Att använda mjuka färdigheter i yrkeslivet Att få förståelse för hur interpersonella färdigheter bidrar till en bra arbetsmiljö och prestation

VAD ÄR MJUKA FÄRDIGHETER? Mjuka färdigheter- till skillnad från hårda färdigheter - kan inte mätas exakt och är därför svåra att dokumentera. De är dock mycket viktiga både när man söker jobb och på arbetsplatsen. Mjuka färdigheter hänger i hop med vem man är och inte med vad man kan.   En anledning till att mjuka färdigheter uppskattas är att de underlättar kommunikation mellan människor, bygger relationer och synliggör. På så sätt underlättar de att skapa möjligheter för både personlig och professionell utveckling.

VAD ÄR MJUKA FÄRDIGHETER? I den här betydelsen beskriver de personliga egenskaper som tyder på hög känslomässig intelligens   Exempel på mjuka färdigheter är: Social (kommunikationsbaserad) organisatorisk (strategi, innovation) Teknisk (olika färdigheter för olika områden) Kreativ/konstnärlig (olika färdigheter för olika områden)

VAD ÄR MJUKA FÄRDIGHETER I VARDAGEN?   Exempelvis: Verbal kommunikation: vad vi säger och hur vi säger det Icke-verbal kommunikation: vad vi uttrycker utan att använda ord Förmåga att lyssna: hur vi tolkar andra personers verbala och icke-verbala kommunikation Förhandling: att samarbeta för att uppnå mål för alla parter Ledarskap: hur vi påverkar och vägleder personer i vår omgivning

VAD ÄR MJUKA FÄRDIGHETER I VARDAGEN?   Problemlösning: samarbeta med andra för att identifiera, definiera och effektivt lösa problem Beslutsfattande: undersöka och analysera alternativ för att fatta det bästa beslutet Stress- och tidshantering: hur man hanterar uppgifter och så att de kommer att utförs korrekt, och i tid

VAD ÄR MJUKA FÄRDIGHETER I VARDAGEN?   Bygga närverk: hur skapar och underhåller man ett stödjande nätverk Flexibilitet/anpassningsförmåga: anpassa sig och hantera problem och olika situationer, även oförutsedda, på ett sådant sätt att ändå uppnår målen Interkulturell medvetenhet: känna till och hantera kulturella skillnader

VAD ÄR MJUKA FÄRDIGHETER I VARDAGEN? Lagarbete: hur vi organiserar, fördelar, delegerar och genomför uppgifter tillsammans med andra. Självsäkerhet: hur vi kommunicerar våra värderingar, idéer, övertygelser, åsikter, behov och önskemål Övergripande känslomässig intelligens kan betraktas som ett "sammanfattande" av vårt förhållande till interpersonella färdigheter: det kan definieras som ett mått på en persons förmåga att känna igen och hantera sina och andras känslor, både i enskilda och gruppsituationer.

AKTIVITET Gå igenom de mjuka färdigheterna som anges på bilderna 4-7 och utvärdera dina egna kompetensnivåer inom dem(från “1 - lite” till “4 - mycket)” . Identifiera de kompetenser du är stark i och var stolt över dem och identifiera de du är svar i och försök att arbeta med dem.

Hur är interpersonella färdigheter relevanta för yrkeslivet Hur är interpersonella färdigheter relevanta för yrkeslivet? (EFTER Soteris Phoraris) Några goda anledningar till att se mjuka färdigheter som viktiga i yrkeslivet:   Underlättar effektiv kommunikation  Interpersonella färdigheter är nödvändiga för att skapa relationer mellan dig själv och dina kollegor - vilket leder till ett ömsesidig utbyte av idéer, information och färdigheter.  Du skapar ömsesidig respekt och visar hänsyn för varandras åsikter och insatser. Bra kommunikation möjliggör utförande av arbetsuppgifter.

DE UTÖKAR DINA MÖJLIGHETER   Genom kommunikation med chefer och kollegor kan du göra ett bra intryck på dem, vilket kan leda till att ger dig goda referenser eller stöttar dig i vägen mot en högre position.

DE GÖR ATT ANDRA KAN RELATERA TILL DIG Med goda interpersonella färdigheter uppfattas du mer positivt av kollegor och chefer då de lättare kan relatera till dig. Kollegor känner sig bekväma då de kommunicerar med dig. Du kommer att upptäcka att människor blir lättare att arbeta med, och med bättre kommunikation blir resultaten bättre.

De gör att du kan visa social medvetenhet Dina interpersonella färdigheter visar när du har ett intresse för hur kollegor och kunderna mår och får på så sätt deras tillit. Lyhördhet underlättar i en rad sammanhang, exempelvis i att arbeta i grupp. Det hjälper dig också att fatta rätt beslut i olika arbetsrelaterade situationer.

De gör att du bygger och upprätthåller personliga relationer Interpersonella färdigheter blir mycket mer effektiva och givande när de främjar meningsfulla relationer. Det är inte bara viktigt att skapa personliga relationer på arbetsplatsen, men det är också viktigt att behålla dem inom professionella gränser. Det bästa sättet att upprätthålla interpersonella relationer på en arbetsplatsen är att vara uppriktig.

De gör dig till en effektiv ledare Om du tittar på de flesta listor eller artiklar som talar om interpersonella färdigheter på arbetsplatsen, kan rubrikerna vara "Nödvändiga egenskaper för att vara en effektiv ledare". En ledare utan förmåga att knyta an till hans/hennes medarbetare kommer att misslyckas, eller tappa värdefulla medarbetare vilket innebär minskad produktivitet.

Mjuka färdigheter i yrkeslivet   AKTIVITET Försök att hitta minst två andra bra anledningar där mjuka färdigheter i privatlivet kan vara till hjälp i ditt arbete.