Anhörigstödet i Falkenberg

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Med fokus på äldre med psykisk ohälsa
Advertisements

Äldre i välfärden.
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Om stöd till anhöriga.
STÖD TILL ANHÖRIGA GÖTEBORGS STAD 2013
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Malmö Högskola 1 april 2008 Tullie Sewerin
Inventering av personer med psykiska funktionshinder i Halland
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Ny lag - Nytt läge Ny start för anhörigstödet! Lennarth Johansson.
Vårdsamverkan Fyrbodal Gränsöverskridande samverkan.
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Att höra an till någon- anhörig
Familjehemsenheten Angered
Sjukgymnastik för äldre personer
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
Äldreomsorgen informerar!
Inventering av personer med psykiska funktionshinder i Halland 2015 Bakgrund Kommunerna ska enligt 5 kap. 8§ socialtjänstlagen göra sig väl förtrogen med.
UPPDRAG för vård och omsorg
ANHÖRIGSTÖD Socialtjänstlagen 5 kap. 10 §
FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
”Hur mår den äldre värmlänningen?” Lisa Brunzell, utvecklingsledare ”Bättre liv för sjuka äldre” i Värmland 11 maj 2012.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Socialdepartementet Fokus för dagen Vårdvalsreformens innebörd Kriterier för användning av stimulansmedel – 360 miljoner kronor 2012 – 2014 Vårdvalsinformation.
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Anhörigstöd i Mora kommun Vem kan få hjälp? Vilken hjälp kan man få? Vägen tillbaka! Katarina Nilsson berättar om sin väg tillbaka efter att ha drabbats.
Arbetsterapi i företagshälsovården ett hållbart arbetsliv med.
Barn som växer upp i familjer med våld
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
Inga patienter brukare ska ”falla mellan stolarna” Gråzoner synliggöras Beslutas av Direktörer/Nämnder /Fullmäktige beroende på olika krav Överenskommelser.
Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutat av landstinget och kommunerna i Östergötland.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
Trygghetsteamet Övergripande målsättning Äldreomsorgen ska sträva efter att lyfta fram och aktivt arbeta med det friska hos de äldre. Genom rehabilitering.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Maria N Tafuri, SDF Västra Hisingen Annika Björkhem , SDF Östra Gbg
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Annika Björkhem och Nina Sunnerfjell, SDF Östra Gbg
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Kvalitetsarbete.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
ANHÖRIGSTÖD.
DIFFUS VARAKTIGHET: LSS-handläggares upplevelser av möten med trafikskadade i kommunerna - en enkätundersökning Jörgen Lundälv, universitetslektor i socialt.
Vad är barn? Det är något man räknar norm på!.
Boendestöd.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Livstilsprojekt unga vuxna med lindrig utvecklingsstörning
Bättre brukarinflytande 2017
KPR april 2018.
Anhörigstöd i Ljusdals kommun KPR
Presentationens avskrift:

Anhörigstödet i Falkenberg

VEM ÄR ANHÖRIG? Begreppet anhörig använder vi i anhörigstödet för att beskriva en person inom familjen, släkten eller vänkretsen som ger stöd, hjälp och/eller vård till någon som inte klarar av vardagen på egen hand.

Antalet anhöriga är många 1,3 miljoner svenskar i vuxen ålder ger anhörigstöd (1/5 av befolkningen). I Falkenberg blir det drygt 8 200 individer. 70 % är i yrkesverksam ålder 71 % ger stöd till en person som är 65 år eller äldre 75 % av all omsorg som ges i hemmet utförs av anhöriga

Vad anhöriga gör Städar och tvättar Handlar och lagar mat Vårdkontakter Ekonomi och administration Ger vård och omsorg …och mycket mer.

Konsekvenser för anhöriga Risk för försämrad: Hälsa Ekonomi Livskvalitet Det finns ett stort behov av att identifiera särskilt sårbara grupper.

Vad säger socialtjänstlagen om anhörigstöd SoL 5 kap. 10 § socialtjänstlagen (2009:549). Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.

Bestämmelsen i 5 kap. 10 § SoL omfattar: Anhöriga till personer med utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning Anhöriga till personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom Anhöriga till personer med missbruks- och beroendeproblematik En anhörig kan vara förälder, vuxet barn, syskon, granne eller vän.

Vad är syftet med lagen? Syftet med stödet till anhöriga är framför allt att minska anhörigas fysiska psykiska och sociala belastning. Den anhöriga kan genom stödet få en förbättrad livssituation samtidigt som risken att drabbas av ohälsa minskar.

Anhörigstöd i Falkenberg Direkt stöd till den anhörige: enskilda samtal familjesamtal Informations/samtalsgrupper information och råd vägledning och lotsning föreläsningar aktiviteter/träffar för anhöriga och deras närstående hälsofrämjande aktiviteter

Anhöriga beroende av att den närstående har det bra! Därför är det viktigt att det finns: Fungerande rutiner i vardagen Fungerande vård och omsorg Hemtjänst Avlösning i hemmet Korttidsboende/växelvård Bostadsanpassningar m.m.

Anhörigstöd – ett arbete i samverkan Olika vårdgivare, t.ex. närsjukvården Andra professioner i kommunen, t.ex. handläggare, arbetsterapeuter, demenssamordnare --- Frivilligverksamheten, t.ex. intresseorganisationer och väntjänst Studieförbund Svenska kyrkan

TIPS FÖR MER INFORMATION Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA) www.anhoriga.se Anhörigas riksförbund (AHR) www.anhorigaisverige.se Socialstyrelsen www.socialstyrelsen.se

KONTAKT MED ANHÖRIGSTÖDET Vi som arbetar med anhörigstöd finns på Nygatan 20 i centrala Falkenberg. Tel: 0346 – 88 62 93, 0346-88 69 17 el. 0346-88 60 00 E-post: anhorigstodet@falkenberg.se