Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är barn? Det är något man räknar norm på!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är barn? Det är något man räknar norm på!."— Presentationens avskrift:

1 Vad är barn? Det är något man räknar norm på!

2 Hur många barn bor i familjer som fick ekonomiskt bistånd i Sverige 2016?
Svar: Av de bodde i familjer med långvarigt ekonomiskt bistånd (10 månader eller mer över året). Det är totalt 6,8% av alla barn i Sverige, alltså 2 i varje klass. Fast, verkligheten ser ju inte ut så förstås, inte jämnt utspritt.

3 Barnen i våra kommuner Plockade fram de kommuner som är här på denna konferens idag, och tittade i Kolada. (Kolada, superbra verktyg för jämförelser, enkelt att använda). Visar på skillnader mellan kommunerna + förändringar över tid. Olika stora andelar av våra kommuners barn, från 1 % till 18%, men ändå betydelsefulla andelar. Fler har bistånd längre tid – barnen mer utsatta. Hellre rik och frisk – om familjebakgrund och barns hälsa . Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. IFAU rapport: Eva Mörk, Anna Sjögren, Helena Svaleryd Syftet var att undersöka i vilken utsträckning barns hälsa påverkas över tid (sedan tidigt 1990-tal) beroende på familjens ekonomiska och sociala status. Några slutsatser: – Risken att bli inskriven på sjukhus är nästan 7 procent högre för samma barn under år då familjen tar emot ekonomiskt bistånd jämfört med år då familjen inte gör det. – Skillnaden mellan barn i och utanför ekonomisk utsatthet är störst när det gäller risken att bli inskriven med en diagnos relaterad till psykisk ohälsa, hela 186 procent. – Sannolikheten att använda antidepressiv medicin är förhöjd med drygt 70 procent.  – Barn som lever under ekonomisk utsatthet löper 131 procent högre risk att dö under barndomen (vilket motsvarar knappt 24 barn fler per barn) Så alltså, många barn i ekonomiska utsatthet, forskningen har fastställt att det får konsekvenser, det är högre risker för dessa barn. Detta är ju förstås anledning nog att ägna oss också åt barnen i dessa familjer. Varför vi pratar om det på en konferens om ekonomiskt bistånd. inte bara bry oss om de vuxna individerna i hushållen. Vi behöver se alla individer, även de som är under 18 år. Det är inte de som är ansvariga för familjeekonomin, men det finns ingen individ i hushållet som inte både påverkar och påverkas av familjeekonomin. Och söker de ekonomiskt bistånd är det för att familjens ekonomi inte håller, och då behöver vi se barnen. Men det är ju också så att socialtjänstlagen kräver det. (förarbetena säger att barnens situation ska uppmärksammas även när föräldrarnas ansökan inte rör specifikt barnen, utan rör ekonomiskt eller annat bistånd). OCH barnkonventionen. Mycket prat om barnkonventionen nu för tiden, och ska därför bara säga några ord om den.

4 FN:s konvention om barnets rättigheter
Ratificerad 1990 Svensk lag 2020? Artikel 3 Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Artikel 12 Rätten att få komma till tals. Barnets åsikter ska komma fram och ges respekt. 1989 antog FN:s generalförsamling "Konventionen om barnets rättigheter" som innehåller 54 artiklar. Alla jordens länder har anslutit sig till, förutom USA och somalia. Sverige ratificerade barnkonventionen 1990. 2013: regeringen startar utredning, utredningen var klar 2016 och föreslog att barnkonventionen blir svensk lag i sin helhet. Träda i kraft Regeringen har sen gjort lagrådsremiss och föreslagit att den blir svensk lag, det träder då i kraft 1 jan inkorporering av barnkonventionen i svensk lagstiftning. Lagrådet sa nej i sep, den är för vag, går inte att tillämpa i enskilda fall. Nu får vi se vad som händer. Något om nuläge för barnkonventionen Jag tänkte nämna tre artiklar här, som också ingår bland de grundläggande principerna i konventionen. Som andra artiklar ska tolkas utifrån. Artikel 3: Barnets bästa ska komma i främsta rummet, vid ALLA beslut som rör barn. Vi kommer höra mer om hur handläggare inom ekonomiskt bistånd ser på detta i samband med beslut rörande ekonomiskt bistånd, av Eva-Marie Åkerlund Artikel 12: Rätten att få komma till tals. Barnets åsikter ska komma fram och ges respekt. Vi ska höra snart på ett exempel hur detta kan göras, av Fahima och Annika från Norrköping. Artikel 6: Rätten till liv, överlevnad och även barnets utveckling ska säkerställas till det yttersta av samhällets förmåga. Tänkte uppehålla mig lite vid denna artikel strax. Artikel 6 Rätten till liv, överlevnad och barnets utveckling ska säkerställas till det yttersta av samhällets förmåga.

5 Kort om barnrätt. I KNUT har vi tagit fram barnrättskort, som hjälp.
Hur har vi tagit fram korten? – vilka artiklar är viktigast och vad betyder det här för vårt arbete inom ekonomiskt bistånd.  Stödmaterial för diskussion i arbetsgruppen + tips på konkreta frågor att ställa till föräldrar och barn. Asken innehåller förutom korten även en vägledning och en checklista för grundutredning. Det finns många sätt att använda korten på. diskutera runt de frågor som finns på korten på enhetsmöten/arbetsgrupper. Hur ser våra rutiner ut, verkar de utifrån ett barnperspektiv? Dra ett kort varje morgon. ärendedragningar för att diskutera era ärenden med stöd av de utredningsfrågor som finns på korten göra rollspel runt att samtala med föräldrar utifrån de utredningsfrågor som finns på korten, Går att bläddra i där, och beställa.

6 ”Barnperspektivet” ”Beakta barnperspektivet”.
Eva-Marie kommer nyansera det här begreppet barnperspektivet lite grann.


Ladda ner ppt "Vad är barn? Det är något man räknar norm på!."

Liknande presentationer


Google-annonser