Branschrådet för spårväg och tunnelbana den 17 maj 2018

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
Socialdokumentation Består av två delar!
Sv Aktuellt i antagningen Erik Kyhlberg.
Central lönebildning tar ställning till löner och löneökningar när de individuella lönerna ska bestämmas. skapar ramverk för den lokala lönebildningen.
Miljödepartementet Ökat skadeståndsansvar och förutsättningar för generationsskifte Miljöminister Andreas Carlgren, Torsdagen den 18 februari 2010.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Information till medarbetare inför Löneöversyn 2016 HR-staben, information medarb löneöversyn 2016.
Grupputvecklingssamtal GUS Dokumentet har utarbetats efter att chefer i LiV efterfrågat en metod för att genomföra utvecklingssamtal i grupp. Gruppen ges.
TPI workshop. Team Pro Inventory Inledning Syfte Att få en tydligare bild av och diskutera hur väl teamet/arbetsgruppen samarbetar och interagerar. Mål.
- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring ENSAMKOMMANDE BARN Under 2015 kom ensamkommande barn och unga till Sverige för att söka.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Två olika avtal Saco- S OFR Oorganiserade följer största avtalsgruppen
Barn och ungdomars utveckling
Arbetsintervju och arbetssökning
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
PO-verksamheten i Skåne
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015
Uppföljningar av hemtjänstutförare - fokusområden
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Njörður Sigurðsson, avdelningschef för tillsyn och rådgivning
Svenska Brukshundklubben
Arbete i både Sverige och Danmark för olika arbetsgivare
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Problematisering av diplomet
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Processen visas i tre parallella processer, där den kliniska processen ligger överst, styrprocessen i mitten och kommunikationsprocessen längst ner.
Process för verksamhetsplan - Miljösamverkan
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Erfarenhetsutbyte 25 november
Fysiskt tvång - fasthållningar
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Villkor och förutsättningar för Vetenskapsrådets bidrag
Partsgemensam information till dig som medarbetare
Certifiering av kompetenskrav för kritiska arbetsmoment inom sektorn
Utvärdera för framtiden ...mer än ParaGå
Din lön och din utveckling
Tillsyn förskola, pedagogisk omsorg
Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö
Ung Cancer - Medlemsundersökning 2017, Närstående
Information om ekonomiskt bistånd
Information från Försäkringskassan till Steg-ett ut utbildningen april Välkomna.
Aktivitetspyramiden:
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
FÖRETAGSBESÖK 2017.
Händelserapportering
Bedömning för lärande 31/10
Säkerhetsordning Säkerhetsbestämmelser Säkerhetsstyrning
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Referensgrupp
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Länsdelsgruppernas sammansättning och arbete
Extrastämma
Revisionsredogörelsen 2017
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
9 Maj, 2019 Björn Södergren Per Andersson
Lag (2017:310) om framtidsfullmakter
Frukostseminarium buller praxisgenomgång Monika Gerdhem - Miljöjurist och chef för hälsoskyddsavdelningen på miljöförvaltningen i Stockholm
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Nätverket för barn-och elevhälsan
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Presentationens avskrift:

Branschrådet för spårväg och tunnelbana den 17 maj 2018 Arbetet med nya föreskrifter avseende hälsa Vi från sektion regler och trafikmedicin medverkade vid branschrådsmötet den 1 november 2017. Då informerade vår kollega Fanny Granskog om det kommande föreskriftsarbetet om hälsoföreskrifterna. Vi det mötet gick vi igenom vad dagens föreskrift säger och vilken process Transportstyrelsen har kring särskilda tillstånd - undantagsförfarandet. Idag tänkte vi fokusera mer på det föreskriftsarbete som vi är mitt uppe i. Det är viktigt för oss att få er input i arbetet och vill gärna att ni delar med er av era synpunkter eller funderingar. Tyvärr kunde vår läkare Andor Wagner inte medverka idag, så blir det medicinska frågor får vi lov att återkomma.

Föreskrift Järnvägsinspektionens föreskrifter om hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten, BV-FS 2000:4 Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:4) om hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med arbetsuppgifter av betydelse för säkerheten, TSFS 2013:50

Varför har vi inlett ett föreskriftsarbete? Genomförande av TSD Drift – gäller järnvägssidan Föreskriften trädde i kraft för många år sedan Föreskriften skiljer inte på tunnelbana och spårväg samt järnväg Kommissionens förordning TSD Drift och trafikledning – kallad TSD Drift. Vi har en föreskrift som har många år på nacken, det är dags att göra en översyn. Grunden till föreskriften gjordes redan år 2000, föreskriften trädde i kraft i juli 2001. År 2013 gjordes en ändring av föreskriften som började gälla 1 juli 2013.

Syftet med föreskriftsarbetet Lämpliga arbetstagare ska få arbeta med arbetsuppgifter av betydelse för säkerheten. Bedömning ska göras med hänsyn till en riskbedömning utifrån arbetsuppgifterna och det medicinska tillståndet Minska behovet av undantagsärenden Förenkla Bibehålla eller förbättra dagens säkerhet

Föreskriftsarbetet Påbörjades förra året Viktig del i arbetet är att träffa branschen Utreder olika alternativ och hur det ser ut idag

Dagens regler Arbetsuppgifter av betydelse för säkerheten får endast utföras av den som med hänsyn till yrkeskunnande, hälsotillstånd och personliga förhållanden i övrigt anses lämplig Verksamhetsutövaren ska säkerställa att personalen uppfyller hälsokraven för arbetsuppgifterna som utförs Hälsoundersökningar ska genomföras före anställning och sedan regelbundet Föreskriften talar bl.a. om vilka sjukdomar som utgör hinder för att arbeta med arbetsuppgifter av betydelse för säkerheten Punkt 1 regleras i Lag (1990:1157) om säkerhet vid tunnelbana och spårväg Punkt två regleras i TSFS 2013:44 Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrning och säkerhetsordning med säkerhetsbestämmelser inom tunnelbana och spårväg Punkt tre regleras i lag.

Planerat arbete Första revideringen planeras att träda i kraft efter årsskiftet – hanterar genomförandet av TSD Drift och gäller endast järnvägssidan Andra revideringen planeras att träda i kraft sommaren 2019 Föreskriftsarbetet planeras i två etapper där första etappen planeras att vara klar och träda i kraft den 1 januari 2019. Det kommer endast att ta om hand genomförandet av TSD Drift och kommer endast gälla järnvägssidan. Andra etappen kommer att hantera översyn av hela föreskriften och planeras träda i kraft någon gång under sommaren 2019.

Andra etappen Går det att ”städa” i föreskriften – handla endast om hälsokrav? Ska det även fortsättningsvis vara en gemensam föreskrift för järnväg och spårväg och tunnelbana? Se över hälsokraven Går det att renodla föreskriften att handla endast om hälsokrav. Kan det som handlar om verksamheterna hanteras i annan regelgivning eller lag? Mycket i dagens föreskrift handlar om verksamhetsansvar och inte om hälsokraven på individen. Vid mötet den 1 november 2017 uppfattade TS det som att branschen gärna ser en egen föreskrift för spårväg och tunnelbana. Stämmer det, eller vill man ha samma regler som järnväg?

Andra etappen – er input Hur fungerar dagens regelverk? Finns det problem kopplat till dagens föreskrifter? Kan föreskriften se annorlunda ut? Andra synpunkter? Vi är intresserade av att höra om ni ser några problem med dagens föreskrifter? Ser ni några svårigheter kring bedömning? Har ni några synpunkter på vår handläggning? Förstår ni de beslut vi skickar ut? Detta är viktigt för oss att veta för vårt fortsatta föreskriftsarbete och hur vi kan skriva dem ”bättre”.

Framtiden Utreda vilken roll Transportstyrelsen ska ha när det gäller kraven på hälsa Utreda vilket ansvar som ska ligga hos verksamheterna

Kontaktinformation Frågor kring föreskriftsarbetet: Sara Magnusson utredare sektion regler och trafikmedicin sara.magnusson@transportstyrelsen.se Tfn 010-495 55 06

Kontaktinformation Frågor kring trafikmedicin järnväg Mariann Wacklin Almgren Utredare sektion regler och trafikmedicin tfn 010-495 57 40 mariann.wacklin.almgren@transportstyrelsen.se Andor Wagner Överläkare sektion regler och trafikmedicin tfn 010-495 31 94 andor.wagner@transportstyrelsen.se