Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Extrastämma 2018-05-24.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Extrastämma 2018-05-24."— Presentationens avskrift:

1 Extrastämma

2 Bakgrund Redan inför friköpen hade en lista upprättats där ”eftersatt underhåll” prissattes. Bland andra positioner i denna lista påtalades att ”kulverten” skulle bytas, nu har det gått några år och föreningen har haft ett antal vattenskador, där såväl tappvattenledningar som avloppsledningar, har visat sig vara i dåligt skick. Samtliga ledningar för värme, tappvatten samt avlopp, ligger i en mycket korrosiv och svåråtkomlig miljö, under husen på Knutsgatan 4 tom 10. Övriga hus har källare och där ligger aktuella ledningar i källartak samt avloppsledningar ingjutna i källargolv. Därför hade styrelsen under 2015 anlitat konsulter som upprättat tekniskt och administrativt underlag för en upphandling, i konkurrens, på marknaden. I detta skede gäller det Knutsgatan 4 tom 10 samt ny asfaltering av våra innergårdar. Kostnader: Entreprenaden är kostnadsbedömd till 15 miljoner, inkl. 3 miljoner i mervärdesskatt. Dessa investeringar i sig medför troligtvis inte några avgiftshöjningar. Detta röstade stämman ja till , vilket också var styrelsens förslag.

3 Bakgrund forts. Våren 2017 fick föreningen in en budgetoffert på arbetet från en entreprenör. Detta budgetpris var på 26 MKr. Utifrån detta kallade styrelsen till en extrastämma för att få föreningens röst på om denna offert ska antas eller förkastas. Stämman röstade nej till att anta offerten, men gav styrelsen mandat att fortsätta arbetet med att få in en ny offert. Stämman lämnade samtidigt några frågor till styrelsen att arbeta vidare med: Hur ser det ut med underhållsplanen (stambyte) för resterande hus? Om vi accepterar den här offerten kommer vi ha råd att göra andra aktiveter som krävs för att upprätthålla standard på fastigheter och utemiljö? Kan vi dela upp arbetet? Vad är prio mellan låghusen och 27an? Kommer det finnas fler entreprenörer om vi delar upp jobbet?

4 Svar på frågor Hur ser det ut med underhållsplanen (stambyte) för resterande hus? Det finns inga aktiviteter kring detta inom överskådlig tid i underhållsplanen. Om vi accepterar den här offerten kommer vi ha råd att göra andra aktiveter som krävs för att upprätthålla standard på fastigheter och utemiljö? Inte om vi avstår från att justera avgifterna i föreningen enligt den kalkyl vi fått från MBF. Kan vi dela upp arbetet? Nej, det medför risker samt en kraftig fördyring av projektet. Vad är prio mellan låghusen och 27an? Efter att ha konsulterat de firmor föreningen anlitar vi service och reparation, bla Aros rör & svets ska låghusen prioriteras. 27:an mår inte så ”dåligt” som tidigare befarats. Kommer det finnas fler entreprenörer om vi delar upp jobbet? Nej, det finns inga entreprenörer som vill utföra denna typ av arbeten om de inte har totalen. Det handlar om garantier och försäkringar.

5 Nuläge Under hösten 2017 fortsatte styrelsen en dialog med den entreprenör som lämnat den förra offerten. Denna gång på egen hand. Detta arbete resulterade i en ny budgetoffert, denna gång på 20 Mkr. Styrelsen anser att denna offert är skälig och fullt rimlig att genomföra. Utifrån detta och med historiken i denna fråga vill nu styrelsen få stämmans bifall till finansiering av denna aktivitet, samtidigt som vi ska klara av de aktiviteter som finns i föreningen kopplat till löpande drift samt åtgärder kopplat till underhållsplanen.

6 Ekonomisk Kalkyl samt finansiering

7 Styrelsens kommentar Trots en lägre offert blev budgeten mer ansträngd. För att klara föreningens aktiviteter och kostnader måste avgiftshöjningar göras för att föreningen ska orka bära sina kostnader. Detta pga. att utgångspunkten i denna kalkyl är från resultaträkningen ÅR 2017 istället för 2016 som den förra 10 årsbudgeten var uträknad ifrån. Driftkostnaderna 2017 för reparationer och övriga kostnader var så pass höga att med en uppräkning på 2 % per år är det inte tillräckligt för att parera föreningens kostnader. Reparationer och övriga kostnader kan vara onormalt höga 2017 och efter detta projekt kan det vara så att reparationerna sjunker och därmed förbättras utsikterna för behovet av framtida avgiftshöjningar. Styrelser föreslår att stämman ger sitt bifall till finansiering av kulvertrenovering/våtrumsrot samt förmågan att bära övriga kostnader kopplat till framtida behov.


Ladda ner ppt "Extrastämma 2018-05-24."

Liknande presentationer


Google-annonser