Övning Tid: 40 - 80 minuter Virala konsekvenser.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Advertisements

Intensivperiod i svenska -förskoleklass v.4 – v
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Oskrivna och skrivna regler i Kallhälls scoutkår Hälsodeklaration, personuppgifter och kontaktuppgifter Kåren har som policy att ta in en ny hälsodeklaration.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
 Sammanfatta och reflektera tillsammans med den/de du samarbetar med och förklara vad som hände under genomgången. Rita och skriv i ditt orange labhäfte.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
JÄRV (GULO GULO). JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar.
Hur tänker du kring detta? 1 Du läser något på sociala medier som upprör dig. Du kommenterar och delar inlägget och flera av dina vänner gör samma.
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
Detta är miljömåltider
Det nya medielandskapet och våra vanor
Det förändrade medielandskapet och demokratin
Viktiga begrepp i historia
Inför nationella provet i svenska
Var går gränsen? Om vad som är lagligt på nätet.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Svenska som andraspråk 1
Det spelar roll vad du gör och säger
PRAO vecka 16 & 17 ( april).
Det nya medielandskapet och våra relationer
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Konsten att läsa skönlitteratur
Vem ska man tro på? Om att lita på information.
XX kommun Kommunikationsplan.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
ANNARS GÅR DET… SÅ HÄR… 
LAG OCH RÄTT Samhällskunskap LPP.
Skjut dig själv! Om att säga ifrån på nätet.
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
Designa en sittmöbel Frånvarande, se länkar:
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
8 3 Nu får det väl vara nån m Istället visar vi vecka……
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Säker användning av dator och nättjänster
Brottsförebyggande Information
Iris Rosengren Larsson
Information till alla regionens medarbetare
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Det nya medielandskapet och våra relationer
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Upplysningen 1700.
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Din lön och din utveckling
Om Jordklotets historia
Rättigheter och skyldigheter
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Lions Pass the Plate #lionspasstheplate
Våra medier.
Ledtråd: ett vasst vårtecken!
CASE Jolanda Riissanen
Övning Tid: 20 minuter Vad är upphovsrätt?.
Lektion Tid: 200 – 300 minuter 8 övningar
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Övning Tid: minuter Instagram-målet.
Lektion Tid: 80 – 100 minuter 2 övningar
Övning Tid: Ca 40 minuter Reklamkurragömma.
Övning Tid: 20 minuter Upphovsrätt eller fel.
Övning Tid: 40 minuter Lagen och rättvisan.
Fallet 1) Ambulans och polis; frågar vad som hänt.
Källkritik och historiska källor
God praxis i handläggningen
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Inför nationella provet i svenska
Catha Glaas Herrängens skola
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Religion Livsåskådning.
Presentationens avskrift:

Övning Tid: 40 - 80 minuter Virala konsekvenser

Syfte med övningen Att öka kunskapen om rättigheter och skyldigheter vid publiceringar på internet och upphovsrättslagen i praktiken på nätet. Att öka medvetenheten om hur snabbt och brett spridning på internet kan ske. Att öka medvetenheten om medielogik i nyhetsmedier. Att öka medvetenheten och kunskapen om varför den som publicerar något bör ta ställning till om hen vill skydda sitt material eller inte, för sin egen men också för andras skull. I den här övningen diskuteras om man får använda bilder och filmklipp som finns på nätet hur som helst. Vad är det som gäller när man länkar till andras material – behöver man tillstånd eller räcker det med att uppge källan?

Podd: Bungyjumpfallet Podden handlar om 20-åriga Rebecka Johansson som filmade när hennes kompis hoppade bungyjump. Linan gick av, men kompisen överlevde mirakulöst. Ett tv-bolag i Australien får tillstånd att sända Rebeckas filmklipp på teve i samband med en intervju med kompisen om vad som hände. Men bolaget lägger även ut filmklippet på sin Youtubekanal och snart har flera hundra mediebolag och andra runt om i världen använt klippet utan Rebeckas medgivande. Hon får hjälp av experter på upphovsrätt att stämma flera av dessa och många döms till att betala böter, inklusive den brittiska tidningen The Guardian.

Diskutera i helgrupp Varför tror du att tv-bolaget lade ut filmklippet på Youtube utan tillstånd? Varför spred sedan nyhetsbolag och andra klippet vidare utan tillstånd? Vem/vilka drabbades av att filmklippet spreds utan tillstånd och på vilket sätt?

Arbeta i mindre grupper Hitta minst tre ställen på nätet där Rebecka Johanssons filmklipp går att se. Anges någon källa/ägare till klippet? Skiljer sig sättet som klippet presenteras på mellan de olika kanalerna? Skulle du själv ha tänkt på att en delning av klippet skulle kunna vara ett brott mot upphovsrätten? Gå tillbaka några dagar i era egna flöden på sociala medier Har ni själva gillat eller delat något som kan vara skyddad av upphovsrätt?

Avslutning i helgrupp Är det korrekt/rättvist att de som spred Rebeckas filmklipp fått betala böter? Har du själv eller någon du känner råkat ut för något liknande? Idag är det många som filmar och fotograferar när de till exempel blir vittne till slagsmål och olyckor. Är det okej att sprida sådana filmer/bilder vidare? Kommer du att agera annorlunda nästa gång du funderar på att publicera eller dela ett klipp?