Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fallet 1) Ambulans och polis; frågar vad som hänt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fallet 1) Ambulans och polis; frågar vad som hänt."— Presentationens avskrift:

1 Fallet 1) Ambulans och polis; frågar vad som hänt.
2) Tre misstänkta grips; Polis letar och hittar efter den beskrivning de fått. Åker till polisstationen. 3) Hos polisen; de misstänkta får sitta i olika rum. En är under 15 och då ringer de en socialsekreterare som måste vara med vid förhör, ungdomen får hjälp av kommunens socialtjänst. En person över 15 kan dömas, är straffmyndig.

2 4) De misstänkta anhålls; Polisen tar kontakt med åklagare, de är hen som utreder vad som hänt under brottet. Polisen jämför de historier, någon ljuger och de blir anhållna. 5) Förundersökning fortsätter; Offren får intervjuas igen och kolla på bilder på de misstänkta, de kollar bevis igen.

3 6) Häktning; Finns nog med bevis
6) Häktning; Finns nog med bevis. Åklagaren ber tingsrätten att häkta personen, det betyder att han får stanna i häktet (cellen). Så att han inte förstör viktiga bevis. 7) Åtal; Förundersökningen är klar och åklagaren anser att det finns nog bevis för åtal. Det betyder att tingsrätten ska bestämma om de är skyldiga. De misstänkta får läsa åtalet (bevis och vilka lagar som brutits).

4 8) Rättegång; leds av domare (ordförande och bestämmer när åklagare och advokat får tala). Notarien antecknar. Domare och notarier har läst juridik. Nämndemän har valts av de politiska partierna i kommunfullmäktige. I rättssalen finns de åtalade och deras försvarare som kallas advokater. Vittnen kan komma in. De flesta rättegångar är offentliga och vem som helst får komma och lyssna.

5 19) Åklagarens åtal; åklagaren beskriver åtalet mot de misstänkta
19) Åklagarens åtal; åklagaren beskriver åtalet mot de misstänkta. Domaren frågar om personen erkänner. Åklagaren kan ifrågasätta om de säger nej till brottet. 10) De som blev utsatta för brottet får berätta sin historia om hur det gick till. 11) De misstänkta ska svara på frågor. 12) Andra vittnen ska vittna och berätta vad de såg.

6 13) Personundersökning; En polis har tagit reda på saker om de misstänkta. Detta är viktigt då domstolen ska bestämma straff om personen bedöms skyldig. 14)Vad säger åklagaren; hen beskriver vad hen tror har hänt och berättar vilket straff hon tycker att de ska få. 15) Advokaterna svarar på åklagaren om vilket straff som skulle vara bäst för de misstänkta.

7 16) Skyldig eller oskyldig; Domaren, notarien och nämndemännen stannar kvar och går igenom vad de hört och bestämmer om de är skyldiga eller oskyldiga. 17) Domen berättas för de åtalade. 18) Domen kan överklagas; Om de åtalade inte håller med domaren kan de överklaga och det betyder att de vill ha en ny rättegång i en annan högre domstol. Tingsrätt – Hovrätt – Högsta domstol.


Ladda ner ppt "Fallet 1) Ambulans och polis; frågar vad som hänt."

Liknande presentationer


Google-annonser