RELATIONELL PEDAGOGIK ”utbildningens brännpunkt”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Generell bedömningsmatris i SVENSKA (fortsättning på baksidan)
Advertisements

Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Rökfria miljöer - skolan. Rökfri skola gäller Rökförbud gäller alla som vistas i skolan och på skolans område oavsett om man är elev eller personal, över.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Skrivkompetens i styrdokument och undervisning
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
Ett forskningsbaserat arbetssätt i teorin och praktiken.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
MI med ungdomar Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog Hemsidor om MI
ANALYS AV RESULTAT Vad behöver våra elever för att lyckas?
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Sege parks förskola Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
Hej och välkommen Undervisning 1.Mental träning Övning 1. Visualisering 2. Målbild Utvärdering 1.Frågor 2.Enkät.
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Barn och ungdomars utveckling
Samtalsmetodik i ett ledarskap
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Schacks implementation under skoltids
Pedagogernas roll. Hur du kan utveckla MIK-arbetet på din skola?
Heby skola 7-9 Björn Johansson, förstelärare
Ungdomarnas medieanvändning
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa skönlitteratur
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Sophie Mårtensson Linda Partland Minna Granica Karin Envall
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Att bemöta och bli bemött
Vi är varandras lärmiljö
Formativt lärande.
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Iris Rosengren Larsson
Att långsiktigt säkra konkurrenskraften genom att samverka
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Religion.
Implementering av peer learning i verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Din lön och din utveckling
Kurs mindfulness Studenthälsan
RELATIONELL PEDAGOGIK
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Skolledningskonferens
Enkät i gymnasieskolan 2015
Lärares planeringsarbete!
Gruppens uppdrag: Att via medarbetarna i Örgryte-Härlanda utveckla kund-/brukarfokus utifrån Visionen . Metod: Ta fram stöd till hjälp för varje arbetsgrupp.
Bedömning för lärande 31/10
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Meningsfull fritid och sociala färdigheter
-från tanke till handling
Enkät i gymnasieskolan
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Kurs mindfulness Studenthälsan
Hållbar utveckling måste vara
Djuren möter ungdomskulturen
Vad är strategi? En karta som utstakar val och väg för organisationen
Enkät i gymnasieskolan
Vad innebär kooperativt lärande i praktiken?
Vad tänker du om alkohol och andra droger?
Hjälp, vad skall jag göra…
Presentationens avskrift:

RELATIONELL PEDAGOGIK ”utbildningens brännpunkt” GROWTH MINDSET – dynamiskt tankesätt GRIT

En återblick… VAD KAN VI GÖRA FÖR ATT SKAPA MOTIVATION? Tro på elevers förmåga och potential Våra relationer med och attityder till elever påverkar deras inställning till skolan och lärandet. Möta elever som visar ett ointresse för skolan där de befinner sig just nu. Beröm och uppmuntran kopplas till specifika mål – konkret Lärares egen nyfikenhet och vilja att lära – och våga faila. Dialog i klassrummet där elevers tankar är meningsfulla. Checklistor med delmål. Genom att dela målen i mindre och mer hanterbara delar får eleverna en känsla av delaktighet och kontroll, samtidigt som de börjar uppfatta sig själv som mer kompetenta. Självvärderingar i st f jämförelser. Forskningen visar att konkurrensen emellan elever minskar de flestas motivationsgrad medan självvärderingen stärker deras ansvarstagande för det egna lärandet.

VAD VI VAR ÖVERENS OM… ANSVAR OCH MOTIVATION HÖR IHOP DET INGÅR I VÅRT UPPDRAG ATT JOBBA MED RELATIONER DET INGÅR I VÅRT UPPDRAG ATT FÖRSÖKA SKAPA MOTIVATION ATT DET ÄR EN VIKTIG FAKTOR I LÄRANDET OCH ATT DET SKAPAR ETT GOTT ARBETSKLIMAT

METAFOREN ISBERGET – FUNKTIONSKOMPETENS RAMKOMPETENS – GÖRA LÄRANDE MÖJLIGT FÖR ALLA – PEDAGOGISKA TILLVÄGAGÅNGSSÄTT ”Våra relationer med och attityder till elever påverkar elevers inställning till skolan och lärandet.”

VAD VI BEHÖVER FUNDERA MER PÅ… SPELAR DET NÅGON ROLL HUR VI SÄGER NÅGOT NÄR VI BERÖMMER? ELLER VAD VI BERÖMMER? HUR FORMAR VI ELEVER SOM DRIVS AV EN INRE MOTIVATION I STÄLLET FÖR BEKRÄFTELSE FRÅN ANDRA? HUR HJÄLPER VI ELEVER SOM ÄR MOTIVERADE, MEN SOM ÄR RÄDDA ATT MISSLYCKAS?

VAD SER VI EXEMPEL PÅ HÄR? BIKUPA: VAD SER VI EXEMPEL PÅ HÄR? Grupp 10 Grundskollärarprogrammet Karlstad ht15 http://dle10ht2015.blogspot.se/2015/12/

KRAFTEN I ”ÄN” CAROL DWECK STATISKT vs DYNAMISKT TANKESÄTT ”PROCESS-BERÖM” KRAFTEN I ”ÄN” I don’t know how to do this YET… I haven’t understood it YET… I can’t speak in front of a class YET… BUT SOON… BUT IF I PRACTISE… BUT IF I GET SOM HELP…

GRIT – Angela duckworth ”jävlar anamma – DRIV - KARAKTÄRSSTYRKA” Du har förmåga att hålla fast vid långsiktiga mål, och att inte ge upp vid motgångar. Det handlar om att tänja dina gränser – proximala utvecklingszonen Du har ett dynamiskt tankesätt (mind-set) – ”jag kan det inte än, men snart…” Du har ett syfte med det du gör, vet varför! Torkel Klingberg: ”Till viss del verkar GRIT vara medfött, precis som andra personlighetsdrag. Men det finns också en stor påverkan av det man kallar för individuella miljöfaktorer. Det är sådant som fritidsintressen, lärare och kompisar.”

beteende, metod, handlingssätt, strategi, teknik, grepp HUR HJÄLPER VI ELEVER SOM ÄR MOTIVERADE, MEN SOM ÄR RÄDDA ATT MISSLYCKAS? Diskutera och ge exempel på förhållningssätt och tillvägagångssätt du kan använda i din praktik. Har Du exempel från ditt eget liv och lärande där du haft ”statiskt tankesätt” eller ”dynamiskt tankesätt”? Måste detta vara kopplat till person, eller kan det också vara kopplat till situation? Diskutera och hitta exempel. HUR FORMAR VI ELEVER SOM DRIVS AV EN INRE MOTIVATION I STÄLLET FÖR BEKRÄFTELSE FRÅN ANDRA? Beröm kan se ut på olika sätt. VILKA TANKAR TAR DU MED DIG OM FORMER FÖR BERÖM? TVÅ BEGREPP FÖRHÅLLNINGSSÄTT hur du förhåller dig till en elev, dess sätt att vara, dess styrkor och svårigheter. Vad du tänker! TILLVÄGAGÅNGSSÄTT beteende, metod, handlingssätt, strategi, teknik, grepp Vad du gör!

Vetdu vad du vill och verkar för? John Hattie: Det läraren vet, kan och gör är en av de starkaste påverkansfaktorerna på lärande. Lärare behöver vara instruktiva, påverkande, omhändertagande, aktivt och passionerat engagerade i undervisning och lärande. VET DINA ELEVER VAD DU VILL? HUR VET DE? HUR MÄRKS DET VAD DU BRINNER FÖR?