Häsokunskap 1 hösten 2008 Emelie Åhlberg.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Etik och moral Vad innebär det?.
Advertisements

Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Folkhälsoarbete i Munkedal
Vilken riktning och hurudana tjänster ?
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Hälsa och Kondition.
STRESS Stress är ett allmännt fenomen i vardagen, som påverkar på människans välmående. Stressen uppstår i människans inre men den är oftast en reaktion.
Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Hälsan är inte jämt fördelad Välden är ojämlik Hälsan har inte fördelats jämt i världen. Det finns skillnader också inom Europa och de nordiska.
Folkhälsorapporten 2009 Landstingsstyrelsen 28/4 2009
Vård.
Hälsa på samhällsnivå Hur vill du jobba med kapitel 7.
Palliativ vård Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvalitet för patienter med progressiv obotlig sjukdom. Vården innebär beaktande.
Etik- Modet att välja!.
PALLIATIV VÅRDFILOSOFI
1 Örebro Utbildningsdag UFPo.
Ta ställning och handla!
Fitnesskultur i ur och skur Birgitta J Huuva Ordförande samverkansgruppen för Hälsofrämjande sjukvård ÖLL.
Värdegrund i äldrevården Astrid Norberg
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Tema Kär och galen.
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Sagal Consulting Vägen till behandlingsarbete går via Ullared Somaliernas syn på psykisk ohälsa Yassin Ekdahl Sagal Consulting.
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Etiska frågeställningar vid drunkning
Kapitel 4 Hälsofrämjande arbete
Vilka sjukdomar lider finländarna av?
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Vad är en depression? Nedstämdhet eller minskat intresse eller glädje måste föreligga. Dessutom har man minst fem av följande symtom under samma tvåveckorsperiod:
Religionskunskap A 50p.
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
Hälsa.
Världskrigens tid, en mörk tid.
Äldrepsykiatri/Minnesmottagning
Hälsokunskap Mattlidens gymnasium Period II Lärare: Anu Virtanen.
Hälsa och Kondition.
Cancerrehabiliteringsprocessen
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Existentiella frågor i dödens närhet
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Hälsopedagogik. Kapitel 1 Hej, hur mår du?
Sociologiska Institutionen
Mental hälsa.
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Engelbrektskolans fritidshem Blå, Gul, Grön, Grå & Röd avdelning Årskurs F- 6.
Hälsokunskapens grunder. Välmåendeträd 1. JAG: Skriv ner tre saker som får dig att må bra och tre saker som får dig att må dåligt. 2. DU OCH JAG: Skriv.
Om ett gott bemötande I takt med att antalet hiv-positiva ökar i såväl Sverige som världen kommer antalet möten mellan hälso- och sjukvårdspersonal och.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
Hälsokunskap 1 (HÄ 1) Hälsokunskapens grunder Period 2, Obs! grupp 1A!
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Salus, hälsans och välfärdens gudinna
PERSONCENTRERAD VÅRD DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING
Tänker och känner? Hör? Ser? Säger och gör? Svårigheter Framgångar.
Självkänsla.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Våga prata om psykisk ohälsa!
hur ska vi bemöta varandra?
Annelie Norén SU Stockholm
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Presentationens avskrift:

Häsokunskap 1 hösten 2008 Emelie Åhlberg

Allmän information Bok: Hälsokunskap för gymnasiet 1-2 Lasse Kannas, Kari Eskola m.fl, Schildts Sidor 7-92, 201-208 och 219-240 Prov 26.11 kl. 8-11, provförberedelse 25.11 kl.8.15-9.30

Allmän information forts. Gör en intervju med en bekant som har en folksjukdom samt en skriftlig del om sjukdomen, presentera detta för klassen Ni bedöms utgående från projektet, provet samt timaktiviteten

Hälsan- ett värde, ett mysterium Vad är hälsokunskap? I bästa fall ger hälsokunskap lindring, i värsta fall ökar den eventuella skuldkänslor Reflektion över värderingar och etiska frågor kring hälsan Begrepp som används för att beskriva hälsa Filosofera kring hälsans mysterium

Hälsa handlar om färdigheter Hälsosamma vanor Bedöma sin egen hälsa Klara av vardagen Mäta blodtryck Preventivmedel Första hjälpen Matlagning

Sätt värde på din hälsa Attityder, vanor och val Medveten om dessa Respektera sin hälsa Livserfarenheter

Hälsa, en etisk utmaning Testa dina hälsovärderingar! Är rökaren en sämre människa än icke rökaren? Är hälsan värdefullare än andra värden? Kan man tvinga någon till vård? När kan hälsoupplysning förvandlas till hälsoterror?

Hälsan- ett värde att värdesätta Etik- läran om gott och ont. Vi förknippar ofta hälsa med något gott och sjukdom med något ont. Hälsan är inte en belöning och sjukdom är inget straff. Ingen förlorar sitt människovärde även om sjukdomen är orsakad av levnadsvanor och val.

Olika värden Det finns många olika värden, hälsa kan räknas till de Vitala värden. Måttlighet, hälsans moder. Det viktigaste i livet enligt er?

Hälsovårdens etiska principer Rätt till god vård Respekt för människans värde Självbestämmanderätt Rättvisa God yrkeskompetens Samarbete

Självbestämmanderätt och okränkbarhet Patienten har makt att bestämma sådant som angår henne eller honom. Tillräcklig information. Ökad autonomi m.h.a. studier. Man kan inte tvinga någon till vård, men i vissa fall måste man, vilka?

Den mångtydiga hälsan Fysisk hälsa Psykisk hälsa Socialt stöd Attityd till livet En känsla av att ha kontroll

Hälsans dimensioner Psykisk Fysisk Social

Sjukdomens varierande uttrycksformer Vad innebär begreppet sjukdom? Kan man vara frisk och känna sig sjuk? Kan man vara sjuk och känna sig frisk?

Döden får oss att stanna upp Media När en närstående dör Vad är viktigare, fler år till livet eller mera liv i åren? Begreppet död och hjärndöd.

Sorg Vi reagerar kraftigt på sorg. Kan leda till depression, sömnlöshet och känsla av tomhet. Vad vi värdesätter. Acceptera sorgen. Håll fast vid vardagliga rutiner. Acceptera förlusten.

Diskussion: 1. Vilka färdigheter har du då det gäller att upprätthålla din hälsa? 2. Vilka värden står högt i kurs i vårt samhälle och vilka värden är inte så viktiga? 3. Vilka dimensioner av hälsan värdesätter du och på vilket område är du stark?

Diskussion forts. 4. Hurudan vård önskar du dig om du vore patient på ett sjukhus? 5. Vilken sjukdom är du mest rädd för att drabbas av? Varför? 6. Varför sätter vi större värde på hälsan då vi är sjuka? 7. Hur förhåller du dig till eutanasi och på vilken grund?