Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Advertisements

Brukarfokus i biståndshandläggning
Klicka här för att ändra format LOV att välja Klicka här för att ändra format LOV att välja LOV i norra Bohuslän ur brukarens perspektiv Välkomna till.
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Om stöd till anhöriga.
STÖD TILL ANHÖRIGA GÖTEBORGS STAD 2013
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Samordnad individuell plan
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Att höra an till någon- anhörig
Behov av habilitering och rehabilitering
Uppsökande och förebyggande arbete
Ramverk för patientmedverkan
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Länsgemensam ledning i samverkan
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Äldreomsorgens nationella värdegrund – ett vägledningsmaterial
ANHÖRIGSTÖD Socialtjänstlagen 5 kap. 10 §
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Anhörigstöd i Mora kommun Vem kan få hjälp? Vilken hjälp kan man få? Vägen tillbaka! Katarina Nilsson berättar om sin väg tillbaka efter att ha drabbats.
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
EBP-cirkel 4: Delaktighet BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Inga patienter brukare ska ”falla mellan stolarna” Gråzoner synliggöras Beslutas av Direktörer/Nämnder /Fullmäktige beroende på olika krav Överenskommelser.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Molndal.se. Dagordning 8.30 – IBIC - Reflektionsövning - Fika – Genomgång av metodstöd, genomförandeplan & verksamhetssystem
Vad vill Westlund och Sjöberg?
Lag utan genomslag Utvärdering av patientlagen 2014–2017
Vad vill Westlund och Sjöberg?
Ramverk för patientmedverkan
Kvalitet i särskilt boende
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Vad vill Westlund och Sjöberg?
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Kvalitetsarbete.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
ANHÖRIGSTÖD.
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Delat beslutsfattande och SIP
KPR april 2018.
Anhörigstöd i Ljusdals kommun KPR
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Anhörigstödet i Falkenberg
Information för dig som är förtroendevald
Enheten för uppföljning och utvärdering
Presentationens avskrift:

Hur tillämpar din kommun bestämmelsen om att erbjuda stöd till anhöriga?

Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. 5 kap. 10 § socialtjänstlagen 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Vem berörs av bestämmelsen? Man kan exempelvis vara anhörig till personer med missbruks- eller beroendeproblem. Eller man kan vara anhörig till personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Kommunens skyldighet att erbjuda stöd är alltså inte kopplat till att man vårdar eller stödjer en närstående med en viss sjukdom, en viss ålder eller en viss funktionsnedsättning. 2018-09-17

Varför ska kommunen erbjuda stöd till anhöriga? minskar de anhörigas fysiska och psykiska belastning förbättrar de anhörigas livssituation minskar risken för ohälsa hos de anhöriga. 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Kommunens skyldighet Kommunen ska underlätta för anhöriga genom att erbjuda stöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående göra anhöriga delaktiga informera invånarna om stöd till anhöriga. 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

God kvalitet i insatsen för den närstående är grunden för ett bra anhörigstöd Det viktigaste för många anhöriga är att den de hjälper får vård och omsorg av god kvalitet. När insatsen för den närstående är bra behöver inte anhöriga oroa sig för att den de vårdar inte får vad han eller hon behöver. 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Reflektion Fundera på! Vilka initiativ har tagits för att omsätta bestämmelsen i socialtjänstens olika verksamheter? Finns det verksamheter som arbetar mer aktivt med stöd till anhöriga? Vad kan andra lära av detta? 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Kommunen ska utveckla anhörigstöd för alla

Vem eller vilka berörs av bestämmelsen i din kommun? Bestämmelsen i 5 kap. 10 § SoL om stöd till anhöriga berör alla som vårdar och stödjer en närstående. 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Exempel på personer som berörs av bestämmelsen Anhöriga till personer med fysisk funktionsnedsättning psykisk funktionsnedsättning utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning långvarig psykisk sjukdom långvarig eller kronisk fysisk sjukdom missbruks- eller beroendeproblem 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Stora skillnader i kommunernas tillämpning av bestämmelsen Var fjärde kommun uppger att de inte har en plan eller strategi för hur de ska tillämpa bestämmelsen. I äldreomsorgen tillämpar två tredjedelar av kommunerna bestämmelsen i stor utsträckning. I funktionshindersverksamheten och individ- och familjeomsorgen tillämpar två tredjedelar av kommunerna bestämmelsen i liten utsträckning. Ur Socialstyrelsens Stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående - Slutrapport 2014 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Reflektion Fundera på! Är det stora skillnader i hur socialtjänstverksamheten tillämpar bestämmelsen? Hur arbetar ni med dessa skillnader? 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Anhörigperspektiv – att involvera de anhöriga och att uppmärksamma deras behov

Anhörigas delaktighet och inflytande Kvaliteten på utredning och behovsbedömning blir ofta bättre om handläggaren träffar både brukaren och anhöriga. Därför är det viktigt att handläggaren tar tillvara anhörigas synpunkter vid utredning och behovsbedömning tar tillvara anhörigas synpunkter på hur man utför insatserna dokumenterar och följer upp anhörigas synpunkter. 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Den preventiva ansatsen – att uppmärksamma den anhörigas situation Att hjälpa eller vårda en närstående under lång tid kan innebära både psykisk press och fysisk belastning. För att förhindra att anhöriga blir fysiskt och psykiskt utslitna är det viktigt att all personal som kommer i kontakt med anhöriga är uppmärksamma på deras behov tidigt se till de anhörigas situation och behov av stöd. 2018-09-17

Behov av information, stöd och råd Anhöriga behöver information om den närståendes sjukdom, funktionsnedsättning och behandlingsmöjligheter möjligheter till stöd som finns för den närstående stöd för egen del och villkor för att få ta del av stödet. Anhöriga behöver också råd i beslutssituationer diskutera sin livssituation. 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Hur ges information? Ge anpassad information till enskilda personer. Ge information i dialog mellan närstående, anhöriga och personal. Fylla på, förtydliga och upprepa. Informera entydigt och kontinuerligt, det bidrar till trygghet. 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Var finns informationen om stöd till anhöriga? Information på kommunens webbplats: samlad information på en gemensam webbsida om stöd till alla som stödjer eller vårdar en närstående information om stöd där specifik information finns för olika verksamhetsområden informationsmaterial om din kommuns stöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående kontaktinformation. 2018-09-17

Information att ha på kommunens webbplats Samlad information på en gemensam webbsida om stöd till alla som stödjer eller vårdar en närstående. Information om stöd där specifik information finns för olika verksamhetsområden. Informationsmaterial om din kommuns stöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående. Kontaktinformation. 2018-09-17

Reflektion Fundera på! Vilken information har kommunen om stöd till anhöriga? I vilken form? Och var finns den? Hur når ni anhöriga som vårdar en person som inte har stöd av socialtjänsten? Hur informeras exempelvis anhöriga med begränsade kunskaper i svenska eller med synnedsättningar? 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Behov av strategi – vad som ska göras

Kommunens ansvar för stödet till anhöriga Kommunens ledning ska upprätta en strategi över hur bestämmelsen ska tillämpas genom att sätta upp mål och ta fram handlingsplaner. Varje verksamhet inom socialtjänsten behöver göra en analys av det stöd som finns i kommunen ta fram planer och mål för stödet som ges till anhöriga avsätta resurser följa upp och utvärdera stödet till anhöriga. 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Mål och handlingsplaner för verksamheter Varje verksamhet behöver analysera sitt anhörigstöd ha en strategi och mål för arbetet utveckla riktlinjer för handläggning av anhörigstöd. 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Reflektion Fundera på! Hur säkrar kommunen kvaliteten i anhörigstödet? Finns det anhöriga som berörs av bestämmelsen men som inte får del av kommunens stöd? 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Kunskapsstöd - för en evidensbaserad vård och omsorg

Lästips Att ge stöd till anhöriga som vårdar en person med demenssjukdom Stöd till anhöriga Stöd till anhöriga – vägledning till kommunerna för tillämpning av 5 kap. 10 § socialtjänstlagen Stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående - Lägesbeskrivning 2013 Stöd till anhöriga på Kunskapsguiden 2018-09-17 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

Mer information: www.socialstyrelsen.se