Etik- planering.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Förmågor & The Big 5. Läroplanen 2011 (Lgr11) Kapitel 2Övergripande mål och riktlinjer 2.1 Normer och värden ex. Varje elev tar avstånd från att människor.
Advertisements

Generell bedömningsmatris i SVENSKA (fortsättning på baksidan)
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Intensivperiod i svenska -förskoleklass v.4 – v
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Analys och utvärderingsfrågor resultat (yngre skola) ___________________________________________________________________________ Huvudfrågeställning: Vad.
Argumenterande text Retorik Arbetsgång Modell Stilfigurer.
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Grupputvecklingssamtal GUS Dokumentet har utarbetats efter att chefer i LiV efterfrågat en metod för att genomföra utvecklingssamtal i grupp. Gruppen ges.
Febe Friberg Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Svenska som andraspråk 1
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa skönlitteratur
Konsten att läsa sakprosa
Utvärdering och systematiskt kvalitetsarbete för ämneslärare, 8 hp Lkk81N LKK81N, GÖTEBORGS UNIVERSITET, IPS.
XX kommun Kommunikationsplan.
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Religion.
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
LAG OCH RÄTT Samhällskunskap LPP.
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Funktionell kvalitet- måluppfyllelse
Religion och identitet
Lektionspass 3 Säsong, miljömärken?
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Kritiskt förhållningssätt
Förmåner, privilegier och rättvisa
ur Centralt innehåll för religion 1
Etik och moral.
Argumenterande text.
Välkomna till årskurs 6! Mentorer: Helen Webster (engelska, matematik) Terese Andersen (svenska, SO) Petra Yngström (matematik, NO)
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
Språkets makt.
Gymnasiearbete 100 p.
Granska läromedel.
Att diskutera och argumentera!
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Iris Rosengren Larsson
Engelska – English Pick a colour…
Läsförståelse.
Bildlärarens Planeringsbok Åsa F P -16.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Friluftsliv.
FÖRMÅGOR OCH KUNSKAPSKRAV
Strategier för att förstå det vi läser
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Välkomna till förskoleklassens
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Grupper, förtydliga uppgiften, kunskapskrav, sonetter, eget arbete
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Chefens kommunikativa uppdrag Dag 1 & 2 Övningar
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
Min läsportfolie.
Textgenrer.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Gymnasiearbete 100 p.
Djuren möter ungdomskulturen
Identitet Vad formar oss till oss?.
Bakgrund Sedan 2018 har staden ett program för en jämlik stad som sträcker sig fram till Programmet har en bred politisk förankring.
Presentationens avskrift:

Etik- planering

Varför läser vi om Etik? I arbetsområdet om etik ska eleverna ges möjlighet att utveckla sin förmåga att: Reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet. Resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller.

Ur det centrala innehållet Religionskunskap Etik Några etiska begrepp, till exempel rätt och orätt, jämlikhet och solidaritet. Vardagliga moraliska frågor som rör flickors och pojkars identiteter och roller, jämställdhet, sexualitet, sexuell läggning samt utanförskap och kränkning. Frågor om vad ett bra liv kan vara och vad det kan innebära att göra gott.

Förmågor vi utvecklar Begrepp Kommunikativ Analys Du kan följande begrepp: Etik, moral, kränkning, utanförskap, jämställdhet, rätt och orätt, solidaritet, identitet, normer och sociala medier. Kommunikativ I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan du formulera dig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande. I muntlig och skriftlig interaktion kan du uttrycka dig enkelt och relativt tydligt med ord, fraser och meningar. Du deltar i diskussioner och reflekterar över etiska frågor. Analys Du visar din förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehåll och detaljer samt även genom att med tillfredställande resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet. Du bygger dina argument på fakta och inte enbart tyckanden.

Förmågor vi utvecklar Metakognitiv Källkritisk/informationshantering För att underlätta din förståelse av innehållet i det talade språket och texterna kan du välja och använda dig av någon strategi för lyssnande och läsning. För att förtydliga och variera din kommunikation kan du bearbeta, och göra enstaka, enkla förbättringar av egna framställningar. Källkritisk/informationshantering . Du skall kunna välja och värdera olika källor och kunna skilja på fakta och tyckanden.

Planen för arbetet om etik Vi kommer att arbeta med etik fram till jullovet och vi kommer att gå igenom olika stadier av etik. Här kommer en övergripande plan som vi försöker följa. Avvikelser kan förekomma. Vecka Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag 49 Introduktion, vad är etik? Rätt och orätt, identitet Paneldebatt, förbereda Paneldebatt Etik på sociala medier 50 Kränkningar på sociala medier   Sociala medier, övriga begrepp och frågor Skapa en etisk fråga utifrån något begrepp 51 Redovisa sin fråga och diskutera