Anhörigstödet i Göteborg stad Steg-ett ut en föräldrautbildning HT 2017 SLK:s utvärdering av anhörigstödet 2014 visade på behov av fortsatt utvecklingsarbete.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Anna Jonsson Barnsjuksköterska Regional samordnare för Första linjen och En väg in Region Skåne Marie Golsäter Barnsjuksköterska.
Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
1 Kommunfullmäktige i Göteborg Beslutade 25 februari 2016 om Göteborgs stads reviderade riktliner för anhöriga som vårdar eller stödjer närstående Riktlinje.
Socialdokumentation Består av två delar!
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
Demografisk utveckling i AC län. En jämförelse mellan år 1982, år 2000 och år 2007 Äldre i AC län
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland. Från 1 januari 2010 nya bestämmelser i 2g§ HSL om information, råd och stöd när barn under 18 år är anhöriga.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Betydelsen av hälsofrämjande perspektiv och strategisk planering i vård och omsorg Magnus Zingmark FoU ansvarig aktivt och hälsosamt åldrande Östersunds.
- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Socialtjänstlagen Pernilla Thunander verksamhetschef myndighetsutövning Vård- och omsorgskontoret.
Revidering av riktlinjer gällande särskilt boende för äldre
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
Länsgemensam ledning i samverkan
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
HFS - nätverkets vision, framtidsbild och strategi
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Lots för barn och vuxna med funktionsnedsättning
Boendestöd.
Påverkansanalys Version 2 mars 2017
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Äldres behov i centrum Välkommen till introduktion! 22 februari 2016.
Tandvårdsstöd-översikt
Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv
Hälsofrämjande arbete
Vägledande principer för socialtjänsten
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Utvärdera för framtiden ...mer än ParaGå
Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
9...
Med kundval HAR nackaborna makten över sin service.
Inbjudan till Anhörigträff Hjärtligt Välkomna!
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2015
Stöd till anhöriga.
Insatser enligt LSS och SoL
Information om ekonomiskt bistånd
SOU 2017:43 Gunilla Lillhager förvaltningschef LD Hjälpmedel
En demensstrategi för Sverige – hur jobbar vi vidare?
Nationell Patient Översikt
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
CSG så styrs Göteborg.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Värdegrund inom äldreomsorgen
förfrågningsunderlag
ANHÖRIGFÖRENINGEN MULLSJÖ Anhörigföreningen i Mullsjö
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Rehabilitering Information om nyheter från FK och staden
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Projektplan: Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa
Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Presentationens avskrift:

Anhörigstödet i Göteborg stad Steg-ett ut en föräldrautbildning HT 2017 SLK:s utvärdering av anhörigstödet 2014 visade på behov av fortsatt utvecklingsarbete och revidering av riktlinjerna, bl.a. för att skapa bättre förutsättningar för ett likvärdigt stöd till anhöriga. Beslut om Reviderade riktlinjer för Anhörigstöd i gbg,s stad togs av kommunfullmäktige första kvartalet 2016. Det är med utgångspunkt från dessa som vi nu arbetar fram ett enhetligt Anhörigstöd i Angered. Viktigt att olika verksamheter och kompetenser samverkar för anhöriga Man kan ha flera anhörigskap samtidigt och för olika åldrar Alla i verksamheten som möter äldre personer, personer med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom, behöver ha kunskap om anhörigas speciella livsvillkor. Anhörigperspektivet ska lyftas som en viktig fråga i alla delar av verksamheterna och samarbete kring en anhörig och dess närstående ska, på sikt, fungera som en integrerad del i respektive verksamhet och alla ska ha en god förståelse om anhörigas situation och behov. Att ge anhörigvård är ett frivilligt åtagande för anhöriga. Enligt de reviderade riktlinjerna Genom stödet ska fysisk och psykisk belastning minska, den anhörige får en förbättrad livssituation samtidigt som risken att drabbas av ohälsa ska minska Innevånare i Göteborgs Stad som vårdar och stödjer en närstående ska erbjudas ett jämlikt, likvärdigt och individuellt stöd   All personal i socialtjänst och hälso- och sjukvårdens verksamheter som möter anhöriga ska uppmärksamma och bemöta anhöriga på ett bra och respektfullt sätt. Samarbeta med anhöriga så att de blir delaktiga. Anhörigas behov ska uppmärksammas och medarbetarna ska vid behov hänvisa till annan profession.

Socialtjänstlagen 5 kap. 10 § ”Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.” Att vårda en närstående är ett frivilligt åtagande för anhöriga Anhörig kan vara partner, annan i familjen, en granne eller vän M Stödet ska vara individuellt efter behov, förebyggande och hälsofrämjande Anhörig – en mångskiftande grupp och något de flesta är under perioder i sitt liv oberoende kön, ålder, yrke eller familjesituation Bestämmelsen omfattar socialtjänstens hela verksamhet

Likvärdigt anhörigstöd Invånare i Göteborgs Stad som vårdar och stödjer en närstående ska erbjudas ett jämlikt, likvärdigt och individuellt stöd minskar fysisk och psykisk belastning förbättrar livssituationen och minskar risken att drabbas av ohälsa Jämställdhets och rättighetsperspektivet Socialstyrelsens lägesbeskrivning anger i sin skattning 2012 att drygt 1,3 miljoner – var femte person i vuxen ålder, vårdar, hjälper eller stödjer en närstående. De flesta är kvinnor. Vårdande anhöriga är mest förekommande i 45-64 års ålder. Minst 900 000 är i förvärvsaktiv ålder men att vara en vårdande anhörig försämrar möjligheten både att studera och förvärvsarbetat särskilt i åldersgrupperna 30-44 år. Många anhöriga är motiverade att ge omsorg till sina närstående men tycker samtidigt att den offentliga omsorgen ska ta huvudansvaret. Anhöriga anser att det bästa stödet för dem är att den närstående erbjuds god vård och omsorg.   All personal i socialtjänst och hälso- och sjukvårdens verksamheter som möter anhöriga ska uppmärksamma och bemöta anhöriga på ett bra och respektfullt sätt. Samarbeta med anhöriga så att de blir delaktiga. Anhörigas behov ska uppmärksammas och medarbetarna ska vid behov hänvisa till annan profession. SLK:s utvärdering av anhörigstödet 2014 visade på behov av fortsatt utvecklingsarbete och revidering av riktlinjerna, bl.a. för att skapa bättre förutsättningar för ett likvärdigt stöd till anhöriga * Göteborgs stads riktlinje för Anhörigstödet, reviderad 2016

Förebygga ohälsa hos anhöriga Föräldra utbildningar ”Steg-ett ut ” ”Flytta hemifrån” Övergripande i Göteborgs stad Stödsamtal, enskilt eller i grupp Information, vägledning och hänvisning till samhällets olika instanser Utbildningar om anhörigsituationen Anhöriggrupper Syfte att dela erfarenheter Socialtjänstlagen 5 kap 10 §: ”Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.” ANHÖRIGKONSULENT För anhöriga som vårdar någon under 65 år Inriktning Funktionsnedsättning Anhörigträffar Syfte att dela erfarenheter Föreläsningar Samverkan/ Informationsspridning med såväl interna som externa aktörer Nationella anhörigdagen 6 oktober Hälsofrämjande Aktiviteter ”Återhämtningen”

Anhörigstödet Individuellt, flexibelt och av god kvalitet Underlätta fysiskt, psykiskt och socialt trygghet och bibehållen eller ökad livskvalitet respekt och erkännande, kunskap och kompetens tas tillvara Enligt Socialstyrelsens lägesbeskrivning 2012, visar det sig att anhöriga är motiverade att ge stöd och vård till sina närstående, men anser samtidigt att den offentliga omsorgen ska ta huvudansvaret för att tillgodose behovet av vård och omsorg. Det bästa stödet för dem är att den närstående erbjuds en god vård och omsorg Till nytta för både anhöriga och närstående så långt möjligt planeras och utföras i samråd med anhöriga och närstående. Stödet skall vara individ anpassat, varje situation är unik och den anhöriga skall få det stöd som passar just den situationen. Det är viktigt att ta med anhörigperspektivet i

Bistånd Kommunal service eller individuellt behovsbedömd insats Dialog och tydlighet är viktig kring prövning och processer vid ansökan om bistånd för närstående och anhöriga Hemvårdsbidrag – närstående söker Avlösning – närstående söker Individuellt behovsbedömda insatser – anhöriga har rätt att ansöka om stöd för egen del IBIC och anhöriga Individens behov i centrum är behovsinriktat och betyder att det ska syfta till att ge individen stöd med utgångspunkt från personens behov och mål, inte från utbudet av existerande tjänster. (att tänka familjeorienterat kring IBIC, hur ser den anhöriges familjesituation ut vilka ingår, behöver barnperspektivet beaktas? Hemvårdsbidrag- stödplan, kontaktperson som kan vara handläggare eller dylikt för ett personligt stöd. Avlösning avlastning i hemmet, växelvård, korttidsvistelser inklusive läger-, stödfamilj och korttidshem. Utreda anhörigas behov och informera om kommunens stöd, hålla regelbunden kontakt och följa upp stödinsatserna för den anhörige Individuellt behovsbedömda insatser – praktisk hjälp i hemmet, föräldrastöd, socialt stöd eller stödsamtal. Det finns inga begränsningar avseende den typ av stöd som den anhöriga kan ansöka om. Genom en utredning och i samtal med den anhörige och den närstående kan de tillsammans komma fram till om det finns ett behov av stöd och vilket stöd som bäst kan tillgodose behovet. Ansökan om stöd från en anhörig ska handläggas och dokumenteras på samma sätt som andra ärenden. Rätten för anhöriga att ansöka om stöd betonas i propositionen. Få anhöriga ansöker bistånd för egen del. Ansökningarna hanteras enligt gällande socialtjänstprocess och behöver tydliggöras inom respektive enhet för myndighetsutövning och bli tydlig för anhöriga.  

Anhörigkonsulenter i Göteborg Fråga efter anhörigstöd via tel. 031-365 0000 E-post adress till anhörigkonsulent i respektive stadsdelsförvaltning: Angered anhorigstod@angered.goteborg.se Askim-Frölunda-Högsbo anhorigstod@askimfrolundahogsbo.goteborg.se Centrum anhorigstod@centrum.goteborg.se Lundby anhorigstod@lundby.goteborg.se Majorna-Linné anhorigstod@majornalinne.goteborg.se Norra Hisingen anhorigstod@norrahisingen.goteborg.se Västra Göteborg anhorigstod@vastra.goteborg.se Västra Hisingen anhorigstod@vastrahisingen.goteborg.se Örgryte-Härlanda anhorigstod@orgryteharlanda.goteborg.se Östra Göteborg anhorigstod@ostra.goteborg.se