Ansvar inom regeringskansliet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Advertisements

Vad innebär Dataskyddsförordningen?
Post- och telestyrelsen Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Vad kan kommunen göra? Eva Grönborg, Post- och telestyrelsen.
Kultursamverkansutredningen Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet.
ÖBOs organisation. Krishantering Vad är en kris ? En kris är en påfrestning, som i större eller mindre omfattning kräver insatser utöver det normala för.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Utvecklingsprocess för centrala myndigheter Träff 3 – 4-5 November 2015.
Miljödepartementet Ökat skadeståndsansvar och förutsättningar för generationsskifte Miljöminister Andreas Carlgren, Torsdagen den 18 februari 2010.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Integration, Direktionsmötet den 17 mars 2016 Ny prognos från Migrationsverket Sverige tillsammans-konferenser Aktuellt i projektet (tre processer) EU-projekt.
ÖS Anvisningar. ÖS Anvisningar 2011 Bakgrund: ÖS anvisningar är de planeringsanvisningar som ÖS ger ut till kansliet och förbunden för att inrikta planering.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Hur ser den nationella riskbilden ut idag och i framtiden
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Uppdrag, roller och ansvar
Mediebranschen hot, risker och sårbarheter
Pilotlänens rundabordssamtal
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
Vägen fram till strategin
SAMÖ 2016 – en sammanfattning www. msb. se/samo2016
Grön infrastruktur - Friluftsliv
Analysseminarium – ÖK februari
Tisdag den 21 mars – Samling och kaffe/te med macka
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga

eHälsomyndigheten om planerna för Säker Åtkomst och Sambi
Totalförsvarsplanering
Uppdraget Tillväxtverket, ESF-rådet och Jordbruksverket ska lämna ett gemensamt förslag till Framstegsrapport till Näringsdepartementet. Rapporten är gemensam.
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Miljömålen i samhällsplaneringen
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Livsmedelsberedskap i kris
EXEMPEL GLOBALISERING Megatrend Konsekvenser för Helsingborg
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Stab - inriktning Erbjuda forum för samverkan med berörda aktörer
Samverkansområden Samverkansområde Transporter (SOTP) Presentation vid Mötesplats Transporter Umeå feb 2013 Anders Backman. Trafikverket Ordförande.
Samverkan hälsingland
• • SKAPAD AV
Förändring för kvalitet och förnyelse
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Information om REGERINGSUPPDRAG luftrum 2040
Suicidpreventiv handlingsplan
Välkommen på livsmedelsseminarium
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Regeringen Så styrs Sverige!.
Systematiskt kvalitetsarbete
Utredningen om ekologisk kompensation
Nästa steg regionkalmar.se.
- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Möjligheter till finansiering?
Samordnad individuell plan (SIP)
Hållbar utveckling måste vara
Länsstyrgruppen Uppdrag och organisering
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Områdesarbete i Botkyrka kommun
Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Kontinuitetshantering – En presentation som beskriver nyttan
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Totalförsvarsplikt för dig
Funktionshinderspolitik i Göteborgsregionen 7 mars 2019 Linnéa Björk och Erik Lindqvist Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Kontinuitetshantering
Nätverket för barn-och elevhälsan
Presentationens avskrift:

Ansvar inom regeringskansliet Försvarsdepartementet ansvarar bl.a. för att utveckla militärt försvar och för samordning mellan det militära och civila försvaret inom ramen för totalförsvar. Justitiedepartementet ansvarar bl.a. för utveckling och samordning av krisberedskap och civilt försvar. Varje departement med berörda myndigheter har ett ansvar för Totalförsvar.

Bakgrund och Inriktning Omvärldsanalyser och Militärstrategiskt läge Försvarsberedningens rapporter Säkerhets- och försvarspolitisk inriktning i Försvarsbeslutet Strategiska geografiska områden Regeringens anvisningar/uppdrag december 2015 ”Det enskilt viktigaste under försvarsinriktningsperioden 2016 t.o.m. 2020 är att höja den operativa förmågan i krigsförbanden och att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret ” Myndighetsunderlag sedan 2015; grundsyn, årsredovisningar, särskilda uppdrag m.m.

Vad är Totalförsvar? Totalförsvar är den verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvar består av militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar). Under högsta beredskap är totalförsvar all samhällsverksamhet som då ska bedrivas.

Vad har hänt senaste året? Nationell säkerhetsstrategi. Ansträngningar för att öka kunskap och etablera ”krigsmedvetande”. Krav på att höja krigsförbandens operativa förmåga. Krav på krigsplacering, försvarsförsörjningskoncept m.m. Information till Landsting och Kommuner. Uppdrag om infomaterial till allmänheten. Utredning om ändringar i säkerhetsskyddslagen. Parlamentarisk kommitté om staten – kommunerna och enskilda. Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet. Utveckling av bilateralt och multilateralt samarbete. Löpande analyser för uppföljande inriktning m.m. Uppföljande regeringsuppdrag till FM, MSB m.fl. Politiska överenskommelser inklusive budgetförstärkningar. Stöd till Försvarsberedningens totalförsvarsrapport (lämnas i december)

Regeringsbeslut 11 maj 2017 FM och MSB får fortsatt uppdrag att gemensamt främja och utveckla en sammanhängande planering för totalförsvaret. FM och MSB ska verka för att berörda aktörer krigsplacerar personal. Genom t.ex. utbildningar, övningar, metodstöd och andra förmågehöjande insatser ska FM och MSB verka för att bevakningsansvariga myndigheter samt prioriterade landsting och kommuner senast den 31 december 2018 har stärkt förmågan inom följande områden: planering för stöd till Försvarsmakten under höjd beredskap avseende försörjning av kritiska förnödenheter, egendom och tjänster genom exempelvis avtal, lager, förfogande och ransonering, aktörsgemensam samverkan som möter de höga krav på sekretess och robusthet som ställs vid höjd beredskap, samt planering för att verka från alternativ och/eller skyddad ledningsplats. Uppdragen ska redovisas senast 22 februari 2019.

Politisk överenskommelse 16/8 omsätts Ytterligare 8,1 miljarder till försvaret varav 1,3 miljarder till civilt försvar: Förstärkningar av Försvarsmaktens regionala staber för att bl.a. möjliggöra ökad samverkan med aktörer inom totalförsvaret. Ökade resurser till kommuner, landsting, länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter. Särskilda medel för prioriterade områden. Särskilt projekt om samverkan och organisation för totalförsvar i Gotlands län. Resurser till MSB för att förstärka informationssäkerheten och det psykologiska försvaret.

Författningsreglering (urval) Regeringsformen (1974:152) 15 kap. Krig och krigsfara Lag (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap Förordning (2015:1053) om totalförsvar och höjd beredskap Lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt Förordning (1995:238) om totalförsvarsplikt Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder…(LEH). Lag (1982:1004) om skyldighet för näringsidkare, arbetsmarknadsorganisationer m.fl. att delta i totalförsvarsplaneringen. Krigshandelslag (1964:19) Förfogandelag (1978:262) Förfogandeförordning (1978:558) Förordning (1992:391) om uttagning av egendom för totalförsvarets behov Förordning (1992:390) om förberedelser för leverans av varor och tjänster Förordning (1982:314) om utnyttjande av Kustbevakningen inom Försvarsmakten

Övergripande utmaningar Skapa ”Krigsmedvetande” och ”krigsberedskap” utöver krismedvetande och krisberedskap; inriktningen och uppgiften måste tas på allvar av alla aktörer. Styrning och ledning: Staten - Landsting - Kommuner. Moment 22: regeringens anvisningar/prioriteringar - myndighetsunderlag. Gråzon mellan fred och krig: beredskapsalternativ, tolkning av ”utomordentliga förhållanden” i lagtext m.m. Vad innebär psykologiskt försvar och cybersäkerhet? Avvägning av knappa resurser mellan militära försvaret och civila försvaret. Omvärldsberoende: försörjningsberedskap m.m. Involvera privata aktörer. Prioriteringar av resursförstärkningar på kort och lång sikt!