Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Totalförsvarsplikt för dig

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Totalförsvarsplikt för dig"— Presentationens avskrift:

1 Totalförsvarsplikt för dig
Vad är totalförsvarsplikt och hur påverkar den dig?

2 Lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt
”Totalförsvaret är en angelägenhet för hela befolkningen.”

3 Skyldigheter och… I mars 2017 bestämde regeringen att skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt ska gälla igen. Det är din skyldighet att följa lagen om totalförsvarsplikt. Precis på samma sätt som du måste gå i skolan med skolplikten. Av lagen framgår bland annat att du måste: lämna uppgifter till mönstringsunderlaget göra testerna, undersökningarna, bedömningarna och intervjuerna som ingår i mönstringen om du får en kallelse till mönstring genomföra utbildningen om du blir inskriven till grundutbildning med värnplikt. Nästan alla måste lämna uppgifter till mönstringsunderlaget. Det är dock några som inte behöver det, bland annat om du… är svensk medborgare och folkbokförd utomlands. är intagen för vård (psykiatrisk tvångsvård, rättspsykiatrisk vård, sluten ungdomsvård eller särskilt ungdomshem). har fått assistansersättning eller bilstöd från Försäkringskassan. Det kan även vara så att din förälder har fått vårdbidrag. har blivit beviljad en LSS-insats från kommunen.

4 …konsekvenser Om du inte uppfyller dina skyldigheter enligt lagen om totalförsvarsplikt kan det få rättsliga konsekvenser. Om du inte lämnar uppgifter eller medvetet lämnar felaktiga uppgifter till mönstringsunderlaget kan du få betala ett vite (penningbelopp). Hur mycket du måste betala beror på din ekonomi och kan därför variera från fall till fall. Lämnar du inte uppgifter till mönstringsunderlaget kan du ändå bli kallad till mönstring. Om du blir kallad till mönstring men inte kommer kan du bli åtalsanmäld. Då prövas ditt ärende av tingsrätten där du bor. Blir du dömd kan du få betala böter och dessutom få en prick i belastningsregistret som då gäller i fem år. Om du blir inskriven till grundutbildning med värnplikt men sen inte kommer till utbildningsstarten eller avbryter utbildningen utan giltigt skäl kan du bli dömd till fängelse. Om man inte uppfyller sina skyldigheter kan det bli rättsliga konsekvenser från vite, till böter och prick i belastningsregistret ändra fram till fängelse. Om man får betala vite så kan man ändå vara tvungen att komma och mönstra eller genomföra grundutbildning, så det går inte att betala sig fri.

5 Måste alla göra värnplikt?
Antalet som behöver mönstra och genomföra en grundutbildning med värnplikt beror på hur stort behov Försvarsmakten har. Om behovet ökar kommer även andelen som kallas till mönstring att öka. I snitt är det varje år ungdomar som svarar på mönstringsunderlaget, det är av dem som Rekryteringsmyndigheten väljer ut vilka som ska mönstra. Idag behöver inte alla göra värnplikten. Nästan alla måste svara på mönstringsunderlaget. Rekryteringsmyndigheten väljer ut vilka som ska mönstra, 2019 var det ca Av dem som mönstrar kommer ca göra värnplikten. Det är dock några som inte behöver det svara på mönstringsunderlaget eller mönstra, bland annat om du… är svensk medborgare och folkbokförd utomlands. är intagen för vård (psykiatrisk tvångsvård, rättspsykiatrisk vård, sluten ungdomsvård eller särskilt ungdomshem). har fått assistansersättning eller bilstöd från Försäkringskassan. Det kan även vara så att din förälder har fått vårdbidrag. har blivit beviljad en LSS-insats från kommunen.

6 Mönstringsunderlaget
De flesta frågorna i mönstringsunderlaget handlar om din hälsa, men det finns också frågor om din skolgång och dina intressen. Uppgifterna behöver vi för att kunna bedöma om du ska kallas till mönstring eller inte. Det tar ca. en kvart att svara på frågorna. Frågorna är indelade i olika avsnitt: Min hälsa Min fysik Min skoltid Mitt sociala liv Min personlighet Min inställning Mönstringsunderlaget måste du svara på, det är ett webbformulär som tar cirka en kvart att svara på. Svaren från mönstringsunderlaget ligger till grund för om du kommer bli kallad till mönstring. Det är inte alla som får komma till mönstringen även om man kanske är lämplig. Rekryteringsmyndigheten kallar endast så många som behövs för att de ska fylla de utbildningsplatser Försvarsmakten beslutat om.

7 Mönstring Personlig inställelse för tester, undersökningar och bedömningar på plats hos Rekryteringsmyndigheten.

8 Måste man mönstra?

9 Mönstringen De olika momenten vid mönstring är, ett teoretiskt prov,
en läkarundersökning, test av din syn och ditt färgseende, en hörselundersökning, mäta puls, blodtryck och registrera ett EKG, göra ett konditionstest, ett styrketest, samtal med psykolog, möte med inskrivningshandläggare. Varje moment resulterar i ett omdöme eller ett värde som tillsammans visar din kapacitet. I slutet av mönstringen får du träffa en inskrivningshandläggare sin matchar din kapacitet mot olika befattningar i Försvarsmakten, lite på samma sätt som du använder dina poäng när du söker till gymnasiet eller universitetet. Den största skillnaden är att inskrivningshandläggaren bestämmer vilken utbildning du ska gå. Du får självklart önska befattning och komma med förslag men i slutändan är det som bestämmer. Om du inte blir godkänd på ett av momenten kommer du få avbryta din mönstring och åka hem. Du har rätt till gratis resa till och från mönstringen, mat under mönstringsdagen, boende och du behöver sova över. Du är även försäkrad om något skulle hända.

10 Grundutbildning med värnplikt
Skyldighet. Och möjlighet.

11 Grundutbildning Civilplikt Värnplikt
Idag är det endast grundutbildning med värnplikt som du kan skrivas in till, tidigare kunde man även skrivas in till civilplikt. Det var en utbildning där man till exempel fick tjänstgöra som brandman på en flygplats eller arbeta för att säkerställa elförsörjningen. Regeringen kan ta beslut om att återinföra grundutbildning med civilplikt. En civilpliktig befattning får inte vara stridande, ordningsupphållande eller bevakande på något sätt. Om du är säker på att du inte kan använda vapen mot någon annan person kan du ansöka om att få gör din totalförsvarsplikt utan vapen. Du ansöker om att få vara vapenfri hos Rekryteringsmyndigheten. Om du ansöker om vapenfritjänst kan du ändå bli inkallad till grundutbildning eller vara pliktad att stötta samhället. Du genomföra grundutbildning med värnplikt hos Försvarsmakten. När du är klar med din grundutbildning beslutar Försvarsmakten om du ska skrivas in till en krigsplacering och vilken befattning du ska ha. Rekryteringsmyndigheten registrerar och skickar din krigsplaceringsorder till dig.

12 Förmåner under Grundutbildningen
Under utbildningen får du: Dagersättning på 146 kronor per tjänstgöringsdag. Motsvarar ungefär kronor per månad. (skattefri) Dessutom får du 75 kronor extra till mat under lediga dagar. (skattefri) Fri mat Fritt boende Fri sjukvård och akut tandvård Fria resor till och från hemmet vid ledighet, in- och utryckning Kläder och utrustning Utbildningspremie som är lika mycket som den totala dagersättningen du fått under utbildningen. Till exempel om du fått kr * 9 månader så får du kronor Betalt högskoleprov (max två gånger och förutsatt att högskoleprovet sammanfaller med din grundutbildning) Du blir inte förmögen på att göra din plikt, men förhoppningsvis blir du rik. Rik på upplevelser, minnen, erfarenheter, lärdomar och vänner. Du har rätt till ersättning som kallas för dagersättning som är 146 kr per dag. När du är klar med utbildningen får du alla dagersättningar du fått i en klumpsumma i en utbildningspremie. När du tjänstgör har du rätt till fri mat, fria resor, fritt boende på logement, kläder och utrustning du behöver under din utbildning. Du får även göra högskoleprovet max två gånger gratis om det passar med din grundutbildning. Det är Försvarsmakten som ordnar och betalar ut dina förmåner under din grundutbildning. Du kan även ansöka om bostadsbidrag och familjebidrag från Försäkringskassan.

13 Krigsplacering, repetitionsutbildning, utbildningsreserven och vapenfri
För Sverige – I tiden. Valspråk från kungen Carl den 16 Gustav. Han har förövrigt samma militära grad som vår överbefälhavare, de är båda fyrstjärniga generaler. Kungens militära titel är bara en honorärtitlel och han har inget direkt inflytande över vårt försvar.

14 krigsplacering Du kan vara krigsplacerad fram till den dag du fyller 47 år eller max 10 år sen din senaste repetitionsutbildning eller anställning i Försvarsmakten. Det är Försvarsmakten som beslutar om din krigsplacering. Även civila organisationer och företag kan krigsplacera delar av eller all sin personal. Till exempel, Sveriges Radio, Polisen eller din kommun. Krigsplaceringar har som uppgift att säkerställa att all den bemanning som behövs för att försvara Sverige finns på plats. När du genomfört din grundutbildning är du krigsplacerad i 10 år sen din senaste repetitionsutbildning, anställning hos Försvarsmakten eller fram till den dag du fyller 47 år. Försvarsmakten bestämmer om du ska krigsplaceras och som vad. Rekryteringsmyndigheten i sin tur registrerar din krigsplacering och skickar ut din krigsplaceringsorder. Det är även Rekryteringsmyndigheten som kallar till repetitionsutbildningen och du ska genomföra en sån. Civila organisationer och företag kan även de behöva krigsplacera sin personal. Till exempel polisen, vården och Sveriges Radio. Det är för att säkerställa att all den personal som behövs vi höjd beredskap eller krig finns på plats för att hålla Sverige fungerande och säkert.

15 repetitionsutbildning
Repetitionsutbildningen är till för att underhålla och förnya de kunskaper du fått under grundutbildningen. När du blir kallad till repetitionsutbildning är det för att underhålla och förnya de kunskaper du fått under din grundutbildning. Det är Försvarsmakten som kallar och bestämmer vilka förband och befattningar som ska övas. Det är Rekryteringsmyndigheten som skickar ut kallelsen till repetitionsutbildningen och hanterar eventuella uppskovsansökningar. Kallelsen kan komma från en månad innan utbildning men vanligtvis sex månader innan så du hinner planera in utbildningen. Du får max tjänstgöra 34 dagar per år och kallas in max två gånger. Om du inte kommer till din repetitionsutbildning kan du dömas i domstol för brott mot totalförsvarsplikten. Du har dagersättning som motsvarar 90% av din SGI(sjukdomsgrundandeinkomst) undertiden du genomför repetitionsutbildning. Du har även samma förmåner som under grundutbildningen, fria resor, gratis mat och boende etc.

16 Utbildningsreserv & vara vapenfri
Du kan skrivas in till utbildningsreserven du har godkända resultat på mönstringen men inte ska genomföra en grundutbildning. Om du har godkända resultat på mönstringen men inte kommer genomföra en utbildning kan du bli inskriven i utbildningsreserven. Det är en form av krigsplacering. Om det skulle bli krig eller höjd beredskap kan du kallas till en grundutbildning. Det är regeringen som fattar beslut om att kalla in utbildningsreserven. Som längs kan du vara inskriven i utbildningsreserven i 10 år. Om det med hänsyn till Sveriges försvarsberedskap behövs kan regeringen ta beslut om att förlänga inskrivningen. Om du är säker på att du inte kan använda vapen mot någon annan person kan du ansöka om att få gör din totalförsvarsplikt utan vapen. Du ansöker om att vara vapenfri hos Rekryteringsmyndigheten. Om du ansöker om vapenfritjänst kan du ändå bli inkallad till grundutbildning eller vara pliktad att stötta samhället.

17


Ladda ner ppt "Totalförsvarsplikt för dig"

Liknande presentationer


Google-annonser