Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Advertisements

Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015 Ann Wahlström Naturvårdsverket Miljömålsdagarna Stockholm 7 maj 2014.
Alf Nilsson1 Nationellt likvärdig utbildning Utgångspunkten för skolans uppdrag och beslutad ansvars- fördelningen är kravet på en nationellt.
Bengt-Ove Boström Vicerektor för kvalitetsfrågor Ledamot av SUHF:s expertgrupp för kvalitetsfrågor - som förberett det ställningstagande som.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
Utvecklingsprocess för centrala myndigheter Träff 3 – 4-5 November 2015.
Aktuellt i Dalarna inom energi och miljömålsarbetet …och kopplingarna till konsumtion.
Vad är evidensbaserad praktik? Evidensbaserad praktik (EBP) är integreringen av bästa forskningsstöd med professionell praktisk erfarenhet och klientens.
Fossilbränslefritt Kronoberg
Inför regional årlig uppföljning God bebyggd miljö
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Nystart för nollvisionen
Välkomna till tvärsektoriellt miljömålsmöte 21 okt 2015
En plattform för samhällsekonomisk analys
Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen
Så arbetar Nacka med fysisk tillgänglighet Jessica Röök, Anki Rudström Utvecklings- och samordningsenheten.
Grön infrastruktur - Friluftsliv
Funktionell kvalitet- måluppfyllelse
På gång om Frisk luft målet.
Integrerad infrastruktur-/ samhällsplanering som bidrar till attraktivitet, tillväxt och hållbarhet Christer Karlsson.
Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Lärandeansatsen i Socialfonden
Svenska i gymnasieskolan
Statistisk uppföljning av Agenda 2030
Naturvårdsverket på RUS Nobelmöte
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Hjälpmedelsförskrivning
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Miljömålen består av tre slags mål
Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län
Enheten för styrmedel, naturresurser och kretslopp
Grundkurs Natura 2000 tillstånds-prövning
Lönesamtal, lönesättande samtal och bedömningsområden
Barn och ungas delaktighet
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
miljömål.se Nobelmötet 7 december 2016
Cykel information Agneta Nordström
reviderad Natura handbok
Lönesamtal, lönesättande samtal och bedömningsområden
Gymnasieutvärdering – för utveckling av Din skola
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Schyst offentlig upphandling
TRIS-processen TRIS-teamen arbetar enligt TRIS-processen. TRIS-processen är den gemensamma processen och modellen för rehabiliteringssamverkan. Från vårdens.
Välkomna!.
Mikael Johannesson, PhD Så mycket bättre, Göteborg 8 mars 2012
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Regional årlig uppföljning Ingen övergödning 2018 Skypemöte 11sept Emilie Vejlens, RUS och Länsstyrelsen i Gotlands län Emmelie Johansson, Enheten för.
Systematiskt kvalitetsarbete
Utredningen om ekologisk kompensation
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Nationella riktlinjer
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Evidensbaserade miljöanalyser
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Hållbar utveckling måste vara
Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
Barnkonventionen och barnrättslagen
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Miljömålen nu och framåt!
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Presentationens avskrift:

Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014

Vill du veta mer? Syfte med FU15 Ge underlag för • regeringens politik och prioriteringar • offentlig debatt • myndigheternas planering och utveckling av miljöarbetet • dialog mellan olika aktörer i utveckling och genomförande av styrmedel och åtgärder FOTO: LARS P:SON/JOHNÉR 2

REGERINGENS BEDÖMNINGSGRUND Generationsmål ”Det tillstånd i miljön som miljökvalitetsmålen uttrycker eller förutsättningarna för att nå denna kvalitet behöver vara uppnådda inom en generation. Det innebär att ett miljökvalitetsmål bör bedömas som möjligt att nå om analysen visar antingen att det tillstånd i miljön som målet och dess preciseringar uttrycker kan nås, eller att tillräckliga åtgärder, nationellt och internationellt, är beslutade och förväntas vara genomförda inom en generation efter att systemet infördes. Generationsmålets strecksatser bör också ingå i analysen som kriterier för när förutsättningarna för att nå miljökvalitetsmålen bedöms.” Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Så lyder generationsmålet som anger inriktningen och bör vara vägledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. Detta förutsätter en ambitiös miljöpolitik i Sverige, inom EU och i internationella sammanhang. Generationsmålet visar på inriktningen för samhällsomställningen som behövs för att miljökvalitetsmålen ska kunna nås. FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR 6

Del A: miljökvalitetsmålen

Uppföljning av miljötillstånd och miljöarbete fokusering av vad inom miljökvalitetsmålet som ska utvärderas – vilka centrala aspekter eller uppföljningsmått som definierar önskad miljökvalitet respektive följer upp effekter av styrmedel och åtgärder som syftar till att lösa de viktigaste utmaningarna   Analys av förutsättningar och orsaker till situationen för målet effekterna av de mest centrala styrmedlen och åtgärderna och deras betydelse för möjligheterna att nå miljökvalitetsmålet Bedömning av om målet nås med utgångspunkt i de centrala uppföljningsmåtten bedöms i vilken grad miljökvalitetsmålet kommer att uppnås till 2020/2050. Prognos för utvecklingen i miljön utifrån de centrala uppföljningsmåtten beskriva och bedöma utvecklingen av det miljötillståndet, efter 2020/2050. Beskrivning av behov av insatser – vad krävs för att målet ska nås redovisa förslag till nya och/eller förändrade insatser, inom Sverige, EU och internationellt. ge underlag för regeringens politik och prioriteringar; till myndigheternas verksamheter samt till dialog mellan olika aktörer i utvecklingen av miljöarbetet.   härledda till analysen av målet.

Tre fokusområden Hållbar konsumtion Näringslivets miljöarbete Hållbara städer/samhällsplanering

Generationsmål Tack! Besök miljömål.se Kontakta oss på NV:s samordningsfunktion miljomalssamordning@naturvardsverket.se Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Så lyder generationsmålet som anger inriktningen och bör vara vägledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. Detta förutsätter en ambitiös miljöpolitik i Sverige, inom EU och i internationella sammanhang. Generationsmålet visar på inriktningen för samhällsomställningen som behövs för att miljökvalitetsmålen ska kunna nås. FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR 14

PROGNOS FÖR EFFEKT I MILJÖN 2018-06-04 PROGNOS FÖR EFFEKT I MILJÖN BAU Sämre Bättre Pessimistiskt scenario Sannolikt scenario PROGNOS: Det mest sannolika scenariot utifrån förväntade effekter av styrmedel och åtgärder på miljötillståndet bortom 2020 Positivt scenario

Generationsmål Arbetet med att uppnå de av riksdagen antagna miljökvalitetsmålen utgör grunden för den svenska miljöpolitiken. Miljömålssystemets syfte är att ge ett strukturerat miljöarbete och en systematisk uppföljning av miljöpolitiken. Riksdagen fattade år 1999 beslut om 15 miljökvalitetsmål som grund för den svenska miljöpolitiken. Ett 16:e mål tillkom några år senare. Miljökvalitetsmålen och generationsmålet fastställs av riksdagen. FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR 16