Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Naturvårdsverket på RUS Nobelmöte

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Naturvårdsverket på RUS Nobelmöte"— Presentationens avskrift:

1 Naturvårdsverket på RUS Nobelmöte
Stockholm 6 december 2017

2 Miljöarbetet i Sverige, EU och internationellt
Miljömålen är den gemensamma plattformen i det svenska miljöarbetet. De 16 målen som riksdagen beslutat ger en struktur för Sveriges miljöarbete nationellt, inom EU och internationellt. Världens ledare har genom FN förbundit sig till 17 globala mål för hållbar utveckling för att utrota extrem fattigdom, minska ojämlikheter, orättvisor i världen samt skydda planeten och naturresurser.

3 Tillsammans driver vi arbetet för en ekologiskt hållbar utveckling
Enklare Öppnare Fokus på att nå miljömålen

4 Miljömålsenheten Innovation Miljöledning i staten Miljömålsrådet
Fördjupad utvärdering 2019 Sverigesmiljömål.se Fokus på att ni miljömålen Innovation Möjlighet att tänka nytt i många avseenden. Satsningar på flera fronter. Pengar till spetstekniker och systemlösningar Innovationstävling Beställargrupper Policyinnovationer Miljöledning i staten Det finns mer potential i verktyget. Några av de 185 myndigheterna kan utveckla sitt arbete ganska mycket. Integrering i verksamhetsstyrningen Samordning med rapportering till årsredovisningar, årlig uppföljning och annan åtgärdsredovisning Miljömålsrådet Vi är en av de deltagande myndigheterna tillsammans med er. Vi håller kanslifunktionen. Rådets uppdrag tar slut i år, kommer det att fortsätta Positivt med samverkan som resulterat i många gemensamma projekt Utvärdering kommer ske under året Fördjupad utvärdering 2019 Fokus på åtgärder som bidrar till att miljömålen nås Målvis utvärdering, målövergripande utvärdering och 6 st temaområden (Hållbara städer och samhällen, Hållbart näringsliv, innovation och infrastruktur, Hållbar konsumtion och produktion, Bekämpa klimatförändringen, Hav och vatten, Ekosystem och biologisk mångfald.) Frågan har gått till LG6 om deltagande enligt överenskommelsen mellan NV och Lst. Status: Målvisa utvärderingen pågår, åtgärdsgrupperna formeras. Klart första kvartalet 2019 Sverigesmiljömål.se Utveckling i etapp 3 till mars 2018 enligt krav från regeringen. (Nämndes igår kring indikatorer.) Utveckling och förvaltning leds av en styrgrupp där de 8 myndigheterna med ansvar för samordningen av uppföljningen är med samt lst. Fokus nu har varit kommuner och näringsliv. Kommer efter etapp 3 utökas med beskrivande delar av miljömålssystemet inkl ansvar. Diskussion om övriga behov av utveckling pågår. En utgångspunkt vi har är att begränsa det gemensamma materialet till förmån för respektive myndighets egna kommunikationskanaler. Fokus på att ge stöd i åtgärdsarbetet.

5 Tillsammans med andra arbetar vi för att säkra en bra livsmiljö för människan och allt annat levande. Nu och för kommande generationer. Tillsammans med andra arbetar vi för att säkra en bra livsmiljö för människan och allt annat levande. Nu och för kommande generationer.


Ladda ner ppt "Naturvårdsverket på RUS Nobelmöte"

Liknande presentationer


Google-annonser