Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013"— Presentationens avskrift:

1 Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013
Petronella Troselius Miljömålsenheten, Miljödepartementet

2 Ny instruktion för Länsstyrelsen
5 a § Länsstyrelsen ska verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling. Länsstyrelsen ska särskilt 1. samordna det regionala mål- och uppföljningsarbetet, 2. utveckla, samordna och genomföra regionala åtgärdsprogram med bred förankring i länet för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen, 3. stödja kommunerna med underlag i deras arbete med generationsmålet och miljökvalitetsmålen, och 4. verka för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen får genomslag i den lokala och regionala samhällsplaneringen samt bidra till att de beaktas i det regionala tillväxtarbetet. Träder i kraft den 15 december. Bakgrund 1. Ändringar i miljömålspropositionen 2010 Ny målstruktur – generationsmålet MMR - NV Länsstyrelserna ska bidra till att föra in det regionala arbetet med miljökvalitetsmålen i det regionala tillväxtarbetet 2. Flytta uppdrag i RB till instruktionen följd av nya riktlinjer för myndighetsstyrning: Årligen återkommande uppgifter i instruktionen Arbetet med de regionala åtgärdsprogrammen. Lst instruktion (2007:825) 5 § Länsstyrelsen ska 8. verka för att de av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålen uppnås, och svara för regionalt mål- och uppföljningsarbete, stödja kommunerna med underlag för deras miljömålsarbete, verka för att målen får genomslag i den lokala och regionala samhällsplaneringen samt samordna arbetet på regional nivå med anpassningen till ett förändrat klimat.

3 Översyn av myndigheterna inom miljöområdet (M 2013:02)
”Tydligare, effektivare och mer ändamålsenlig myndighetsstruktur.” Identifiera gränssnitt mellan myndigheter inom miljöområdet - myndigheter inom miljömålssystemet. Samråda med länsstyrelserna. Delredovisning av kartläggning: 1 september 2014 Slutredovisning: 31 mars 2015. Översyn av myndigheterna inom miljöområdet (Göran Ekström) En särskild utredare ska pröva förutsättningarna för en tydligare, effektivare och mer ändamålsenlig myndighetsstruktur och ett bättre resursutnyttjande för myndigheterna under Miljödepartementet. Myndighetsstrukturen bör i ökad grad underlätta regeringens styrning och utveckla förvaltningen. Utredaren ska bl.a. beskriva rådande myndighets- och verksamhetsstruktur hos myndigheterna under Miljödepartementet, kartlägga ansvarsfördelningen mellan de centrala förvaltningsmyndigheterna Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, Strålsäkerhetsmyndigheten, Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande samt stiftelserna Stockholms internationella miljöinstitut, IVL Svenska Miljöinstitutet AB, Stiftelsen för Internationella institutet för industriell miljöekonomi vid Lunds universitet, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning och Stiftelsen Institutet för vatten- och luftvårdsforskning, vid behov lämna förslag till förändringar för ansvarsfördelningen mellan myndigheterna, lämna förslag på hur myndighetsstrukturen kan effektiviseras och om utredaren bedömer det som effektivare även föreslå att verksamheter inom nuvarande myndigheter bör bedrivas i någon annan verksamhetsform, tydliggöra hur myndighetsstrukturen kan förstärka insatserna för prövning, tillsyn, tillsynsvägledning och miljö-övervakning samt för analys, uppföljning och utvärdering, Identifiera gränssnitt mellan ovan nämnda myndigheter och övriga myndigheter inom miljömålssystemet. Eventuella verksamhetsöverlappningar som inte är ändamålsenliga ska beskrivas. I denna del ska utredaren särskilt samråda med Statskontoret.

4 Ny Kemikalieproposition - Strategi för en giftfri miljö
De 8 etappmål för farliga ämnen som regeringen har fastställt. De insatser som beskrivs i propositionen. Tyngdpunkten ligger på att tillämpa och stärka befintliga EU-regelverk om kemikalier. Se mer på regeringens hemsida: (prop. 2013/14:39) På väg mot en giftfri vardag – plattform för kemikaliepolitiken (prop. 2013/14:39) Strategi för giftfri miljö För att förbättra förutsättningarna för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö och delar av generationsmålet presenterar regeringen i denna proposition en samlad strategi för en giftfri miljö. Regeringens samlade strategi utgörs av de åtta etappmålen för farliga ämnen samt de insatser som beskrivs i denna proposition. De åtta etappmålen är – etappmål om särskilt farliga ämnen, – etappmål om kunskap om ämnens hälso- och miljöegenskaper, – etappmål om information om farliga ämnen i varor, – etappmål om utveckling och tillämpning av EU:s kemikalieregler, – etappmål om en effektivare kemikalietillsyn inom EU, – etappmål om giftfria och resurseffektiva kretslopp, – etappmål om att minska barns exponering för farliga kemikalier, och – etappmål om ökad miljöhänsyn i EU:s läkemedelslagstiftning och internationellt. Tyngdpunkten i arbetet med strategin ligger på att tillämpa och stärka befintliga EU-regelverk om kemikalier så att ny kunskap tas fram och omsätts i åtgärder och skyddet för människors hälsa och miljön förbättras. Underlaget är MMBs betänkande samt underlag från KemI. Se mer på regeringens hemsida. Där finns även illustrerade exempel på problemområden och åtgärder.

5 Övrigt på gång våren 2014 Uppdrag om Fördjupad utvärdering 2015.
Proposition om biologisk mångfald med en strategi för hållbar markanvändning (del 1). Miljömålsskrivelse till riksdagen i form av en utökad resultatredovisning. OECDs granskning av Sveriges miljöpolitik.


Ladda ner ppt "Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013"

Liknande presentationer


Google-annonser