Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Evidensbaserade miljöanalyser

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Evidensbaserade miljöanalyser"— Presentationens avskrift:

1

2 Evidensbaserade miljöanalyser
Erik Eriksson Avdelningschef, Formas

3 Formas – ett forskningsråd för hållbar utveckling
Statligt forskningsråd som etablerades 2001. Beslutar om forskningsmedel inom områdena miljö, samhällsbyggnad och areella näringar (Miljö- och energidepartementet). Ca 1,5 miljarder kr/år. Främst forskningsmedel till universitet och högskola, men vi kan även ge stöd till företag. En stor del av anslaget sker i öppen utlysning (där forskarna får definiera frågeställningen), men Formas ansvarar också för nyinrättade 10-åriga forskningsprogram inom: Klimat Samhällsbyggnad Livsmedel

4 Nytt uppdrag sedan 2018 Evidensbaserad miljöanalys
Vi ska genom systematisk utvärdering, analyser och sammanställningar av resultat från publicerad forskning ta fram underlag som kan utgöra ett vetenskapligt stöd i arbetet med att nå miljökvalitetsmålet och generationsmålet. Identifiera styrmedel och åtgärder inom miljöområdet vars effekter det saknas tillräcklig kunskap om, samt vilka behov av kunskap som finns hos myndigheter och kommuner. Tillgängliggöra utvärderingarna, analyserna och sammanställningarna för myndigheter, kommuner och andra aktörer.

5 Andra evidensbaserade analyser
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) SBU är en statlig myndighet som har i uppdrag att göra oberoende utvärderingar av metoder och insatser inom sjukvård, socialtjänst och funktionstillstånd/-hinder. Skolforskningsinstitutet Skolforskningsinstitutet är en statlig myndighet som sammanställer forskningsresultat, och verkar för att undervisningen i förskolan och skolan bedrivs på vetenskaplig grund. EviEM – Mistras råd för evidensbaserad miljövård Ett projekt finansierat av Mistra Genom systematiska utvärderingar av olika miljöfrågor ska vi förbättra beslutsunderlaget för det svenska miljöarbetet.

6 Vad är evidensbaserade miljöanalyser?
Systematiska översikter/kartläggningar Systematiska översikter tar fram den bästa möjliga vetenskapliga kunskapen som underlag för beslut om åtgärder, styrmedel, mm. Översikter/kartläggningarna kännetecknas av: väldefinierat ämne, noggrann planering, systematisk sökning efter underlag, kvalitetsgranskning, transparens, objektivitet Syftet är att undvika systematiska fel och möjliggöra sammanvägning av data från (samtliga?) vetenskapliga studier.

7 Systematiska översikter/kartläggningar
Dessa sammanställningar kan främst svara på: Hur väl fungerar en viss miljövårdsinsats? Hur påverkas miljön av en viss aktivitet? Var finns kunskapsluckor?

8 Varför evidensbaserade miljöanalyser
”Tyckande”, faktaresistens och alternativa sanningar har fått ett ökat genomslag idag, och därför är det kanske viktigare än någonsin att lyfta fram och visa på faktabaserad kunskap. Vi har svårt att nå miljökvalitetsmålen, trots att vi har många styrmedel och åtgärder på plats. Med större kunskap om miljöproblemen och om de åtgärder vi sätter in, kan vi använda effektivare styrmedel och därmed nå högre måluppfyllelse.

9 Rådet för evidensbaserade miljöanalys
Särskilt beslutsorgan på Formas med uppgift att: besluta om vilka utvärderingar, analyser och sammanställningar som ska genomföras. fastställa slutsatser i de utvärderingar och analyser som myndigheten genomför

10 Rådet för evidensbaserade miljöanalys
Lisa Sennerby Forsse (ordförande) Björn Risinger, GD Naturvårdsverket (vice ordförande) Hans Adolfsson, rektor Umeå universitet Susanna Axelsson, GD SBU Carola Lidén, Professor em IMM Kai Lindström, Professor Åbo Akademi Ola Wendt, Professor Lunds universitet Agnes Wold, Professor Göteborgs universitet

11 Pågående arbete Tre systematiska översikter/kartläggningar pågår:
Indirekta effekter av myggbekämpning med Bti på icke målorganismer. Effekter av renat avloppsvatten på vattenlevande organismer. Hur effektiv är markretentionen av fosfor från enskilda avlopp?

12 Mottagare av reultaten

13 RUS – viktig målgrupp Vi kommer behöva ha hjälp med ämnen!
Vilka vetenskapliga sammanställningar har ni behov av? Inom vilka områden finns det oklarheter, eller olika synsätt? Vi vill också ha hjälp att sprida resultaten från sammanställningarna!

14 Tack!


Ladda ner ppt "Evidensbaserade miljöanalyser"

Liknande presentationer


Google-annonser