Gränskommittéernas finansiering från NMR

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vidareutveckling av gränsregional statistik i Norden Nordiskt statistikermöte – Köpenhamn 2010 Carl-Gunnar Hanaeus, Statistiska centralbyrån
Advertisements

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Med dig! Vi delar våra kunders engagemang för samhällsutveckling
Regional tillväxt på alla nivåer Region Västerbotten utvecklar nya metoder för flernivåsamverkan Peter Hedman Projektledare Regional.
/ L.Ring Erfarenheter från olika utsiktspunkter Lennart Ring Forums aktiviteter ska stimulera nätverksbyggande bland företrädare för vårdbyggnadsplanering,
EU:s program för konkurrenskraft och innovation, CIP, Lissabonstrategin – tillväxt och sysselsättning Mål  att utveckla företagens konkurrenskraft,
Margaretha Lindbäck Jämte som blivit Rospigg 22 år i jämställdhetsarbetets tjänst Tror på systraskap och samarbete Möjlighetsinriktad Verkar lokalt, regionalt.
Interreg IVA Nord EU:s mål Det gränsöverskridande samarbetet i Europa ska integrera områden som är åtskilda genom nationsgränser men har gemensamma.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Exempel på beslutsprocess gällande programutbud Bilaga 4.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Interreg Sverige-Norge kvadratkilometer Yta som halva Sverige eller 2/3 av Norge Det berör 3 miljoner människor.
EUs Regionalfond och därefter
Regional digital agenda för Östergötland
Regional mineralstrategi för Norrbotten och Västerbotten Skellefteå 23 oktober 2012.
Aktuella frågor på EU-nivå
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
KUSK KUSK - har vuxit fram ur förprojektet ’Kunskapsunderlag för näringsutveckling’ och handlar om att öka kunskapen om förutsättningarna för tillväxt.
Mervärden av internationellt samarbete Vär(l)den i Västerbotten 24 januari 2013 Lisa Hörnström Senior Research Fellow Nordregio.
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Kluster för internationell marknad.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 EU 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration.
Leadermetoden… Bygger på - Nära samverkan mellan sektorerna …underifrånperspektiv …fokus på lokal landsbygdsutveckling Bygger på - Nära samverkan mellan.
Den framtida sammanhållningspolitiken - Europaforum Norra Sverige.
Botnia-Atlantica Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå maj 2008 Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
Gränsöverskridande samarbete och mervärde i nordiska regioner Regional utvecklingsstrategi (RUS) Region Västerbotten 26 oktober 2012 Lisa Hörnström – Lise.
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Ansvar och möjligheter Nya Moderaternas Europaplattform.
EU-program/projektkunskap Djurö 11oktober 2010 Är vi med i EU eller inte? Nyttan av EU-projekt Varför EU-program? Olika typer av EU-program Strategiskt.
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
Regionalt utvecklingsprogram
Vilka utmaningar står vi inför inom transportsektorn?
Näringslivsträff EU-programmet Interreg Sverige-Norge Ett medel för den regionala utvecklingen!
LFA Steg 1: OMVÄRLDSANALYS
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
1 Interreg IV A Öresund-Kattegat-Skagerrak Maria Korner Region Skåne
1 EU-programmens möjligheter för Skåne Sofie Qvarfordt, Carina Johnsson Maria Korner, Maria Lindbom Enheten för interregionalt samarbete.
Vårt historiska arv! Nätverket Kvinnokraft arbetade under 1980-talet för att skapa opinion kring fördelningen av de regionalpolitiska medlen och den ojämna.
Alternativ C:en region med understrukturer för delegerat beslutsfattande :Regional utvecklingspolitik Regionfullmäktige Regionstyrelse Regionalpolitisk.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Temagrupp Bild och form 20 september 2013.
Regionala styrkor och branschkluster i Helsingborg-Helsingör
Life Science betydelse för Västsverige. Life Science – en framtidsbransch Viktig bransch för den nationella och regionala tillväxten.  20 % av Sveriges.
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Näringsdepartementet Landsbygdsprogrammet
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Uppföljning av den Europeiska sammanhållningspolitiken med fokus på nordiskt och svenskt.
Presentation Gränskommittén roll & uppgifter Hur påverkas vi av närheten till Sverige/Norge Möjligheter & vad behöver/kan göras för att tillvara möjligheterna.
Nordland och EU, ny programperiod, nya möjligheter LTU De nya programmen , vad är nytt?
Utrikesdepartementet Ett nytt policyramverk för utvecklingssamarbetet Maj 2016.
Verksamhetsplan 2016 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Strategisk kapacitet i den attraktiva regionen 31 maj 2016 Jacob Witzell Doktorand, avd. för Urbana och regionala studier.
Ett Interreg Sverige-Norge projekt
Pressen på planerarna Exempel från Danmark Kristina Grange Mariestad,
The Kvarken Multimodal link
Nobelmötet 2016.
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Pilotlän för grön utveckling
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Exempel på beslutsprocess gällande programutbud
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
LRF Dalarna Livsmedelsstrategi och Samverkan i matkedjan
Samverkansprojekt för bättre hälsa
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Gränskommittéernas finansiering från NMR 2014 - 2016 I det nordiska regionalpolitiska samarbetsprogrammet 2013-2016 slås fast att målet och syftet med de nordiska gränskommittéerna är följande:

Utnyttja möjligheter och reducera hinder som skapas av att det finns riksgränser inom en funktionellt sammanhängande region. Stödja utveckling, innovation och tillväxt i ett hållbart perspektiv. NORA och Gränskommittéerna arbetar bl.a. med att utveckla konkurrenskraft i näringslivet i gränsregionerna, identifiera och bryta ner gränshinder i vid mening, utveckla hållbara och klimatvänliga miljö- och energilösningar samt utveckla infrastruktur/kommunikationer.

Gränskommittéerna samlar lokala och regionala aktörer, samlar in idéer, nätverk samt ekonomiska resurser till det gränsregionala samarbetet. Nordiska ministerrådet lägger vikt på den lokala och regionala förankringen av arbetet.

Nordiska ministerrådet önskar fortsatt bidra till att det finns gränsöverskridande samarbetsorgan där det gränsöverskridande samarbetet förankras, planläggs och genomförs. Gränskommittéerna utgör den institutionella infrastrukturen för det lokala samarbetet och i kraft av detta önskar Nordiska ministerrådet att stödja dem ekonomiskt.

ÄK-R:s utgångspunkt för beslutet är att de nordiska medlen är avsedda att främja basverksamhet i gränskommittéerna. Medlen fördelas för åren 2014 -2016 för att skapa bättre framförhållning och planeringsförutsättningar för gränskommittéerna.

De nordiska medlen står för en mindre men avgörande del av gränskommittéernas samlade finansiering och skall framförallt bidra till att upprätthålla den institutionella infrastrukturen i det gränsregionala samarbetet i Norden.

Den nya finansieringsmodellen består av två delar Den nya finansieringsmodellen består av två delar. En basfinansieringsdel på 400 000 DKK till samtliga gränskommittéer, samt en fördelning som baseras på tidigare tilldelning. De medel som tilldelas för åren 2015 och 2016 är dock förbehållna eventuella ändringar eller nedskärningar i ÄK-R:s budget utifrån generella besparingskrav på NMR:s totala budget som inte kan förutses i dagsläget.  

Användningen av de nordiska medlen skall även i övrigt ta sin utgångspunkt i det Nordiska regionalpolitiska samarbetsprogrammet för 2013-2016. ÄK-R anser också det vara viktigt med ett erfarenhetsutbyte mellan gränskommittéerna och i och med finansieringen från NMR förutsätts att gränskommittéerna deltar i Gränsregionalt forum samt andra former av erfarenhetsutbyte inom ramen för det nordiska samarbetet.