Kontaktperson: Joel Brynielsson

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Advertisements

Centrala innehåll och kunskapskrav
MALMÖ HÖGSKOLA Seminarium kring kvalitetsgranskning av examensarbeten.
1 EALTA Europeiska sammanslutningen för prov och bedömning i språk
Föräldramöte 12 september 2011
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Slutsatser från Thomas och Aurora (SOA)
Beskrivning av området samhällsskydd och beredskap
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Nyttobeskrivning för pågående gemensamma IT-insatser i VG
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Bedömningsmodell Mål för examensarbete Värderingsdimensioner Bedömningar Mål för examen.
Kandidatexamen Omfattning Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola.
Building Bridges and Breaking Bonds
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Samverkan inom socialförsäkringen Rapport
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
En metod som ger jobb IPS ökar aktivitetsförmågan hos psykiskt sjuka. Det visar sig genom att fler får jobb, de har längre anställningstid och fler arbetade.
Outline för dagens övning
Reseproduktion och försäljning
The Big 5 ANALYSFÖRMÅGA KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA METAKOGNITIV FÖRMÅGA
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Aktiviteter och upplevelser
Specialister på IT-arbetssätt.
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Benkt Wiklund Enheten för näringsliv och samhälle.
LFA Steg 1: OMVÄRLDSANALYS
Marknadsföring och försäljning
5. Mål och syfte.
Helena Lindgren 1 MDI – fördjupningskurs (D – nivå) Kursens mål ge teoretisk fördjupning i ämnet människa-dator interaktion, ge kunskap om metoder.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Socialdepartementet Fokus för dagen Vårdvalsreformens innebörd Kriterier för användning av stimulansmedel – 360 miljoner kronor 2012 – 2014 Vårdvalsinformation.
Utgångspunkter och förhållningssätt Djurönäset 15 april 2015
ÄPPELHYLLEVARDAG FOLKBIBLIOTEKENS ARBETE MED TILLGÄNGLIGA MEDIER FÖR BARN Ingrid Källström Stockholm 23 april Tillgängliga medier på folkbibliotek2.
Helena Lindgren 1 MDI – fördjupningskurs (D – nivå) Kursens mål ge teoretisk fördjupning i ämnet människa-dator interaktion, ge kunskap om metoder.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar - att uppnå gemensam inriktning och samordning Namn Efternamn Datum Version 1.0,
► Att lära för ett effektivare genomförande Om styrkor och förbättringsmöjligheter i Socialfondens lärande Baserat på Swecos uppdrag från utvärderingen.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Utvecklingsprocess för centrala myndigheter Träff 2 – 30 sep-1 okt 2015.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Station 5 Regional samverkan på riktigt. Workshop Agenda Presentationsrunda Introduktion ca 30 min Gruppvis diskussion: 5-7 st per grupp, redovisning.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Gränslös samverkan.
Det är insidan som räknas!
Validering inom Lärarlyftet
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
CIP-01 Sub-topic 2: Energy infrastructure
på personer i behov av hjälp
Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.
Samverkansplattform H2020: Säkra samhällen
Heby kommuns kvalitetspolicy
LPP – rörelse Lekar och spel
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
på personer i behov av hjälp
på personer i behov av hjälp
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Vad innebär ett mål för lärande eller utveckling
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Utbildningsplan Lärandemål
Presentationens avskrift:

Kontaktperson: Joel Brynielsson joel.brynielsson@foi.se 08-555 036 97 DS-07-2017: Addressing Advanced Cyber Security Threats and Threat Actors, sub-topic Situational Awareness Kontaktperson: Joel Brynielsson joel.brynielsson@foi.se 08-555 036 97

Cyber Situational Awareness (CSA) Vad? Konstruera en lägesbild (förståelse) för beslutsfattare Vad ska den innehålla? Hur ska den presenteras? Olika abstraktionsnivåer kan ha relevans Från övergripande (ex. nationell nivå) till detaljerad (ex. programkod i datorer och nätverk) Relativt outforskat och omoget forskningsområde Hur? Potentiella forskningsområden: Identifiering av relevanta element ingående i CSA för olika aktörer/nivåer (uppdrag) Metoder för sammanvägning/fusion av heterogen information Framtagning av effektiv presentationsteknik Validering av effektivitet av valt tillvägagångssätt gentemot specificerat uppdrag (ex. cyberförsvar) Att kunna bygga upp och vidmakthålla en god lägesförståelse med avseende på informationsmiljön är kritiskt för att kunna bedöma cyberattackers roll i en större kontext. Cyber Situational Awareness (CSA) är det övergripande området som handlar om denna förmåga. Här samlas olika cyberförmågor tillsammans med situationsuppfattningen kring de fysiska arenorna vilket ger en övergripande situationsuppfattning avseende den större kontexten. En god CSA är t.ex. en förutsättning för att kunna upptäcka om en cyberattack i själva verket syftar till att avleda uppmärksamheten från ett långt värre datorintrång, eller huruvida ett datorintrång syftar till att åstadkomma en effekt i den fysiska miljön. Många exempel på sådana typer av mer komplexa och domänöverskridande attacker har utförts under de senaste åren, och de kan förväntas öka i omfattning. Området är till stor del outforskat och det återstår att utreda mer exakt vilken typ av forskning/utveckling som behöver utföras för att tillägna sig förmågan. Ur ett tekniskt perspektiv måste principer för att kunna sammanväga/fusionera information från olika heterogena ”IT-sensorer” tas fram, ur ett processperspektiv behöver tillvägagångssätt för tillägnande och användande av CSA tas fram, och ur ett träningsperspektiv behöver CSA kunna läras ut och mätas i samband med spel i realistiska träningsmiljöer som t.ex. CRATE. Försvarsmakten är aktiva kring att bygga upp en CSA-förmåga och finansierar bl.a. en doktorand inom ämnet. MSB bygger parallellt upp en relaterad förmåga kopplat till sin uppgift att ta hand om myndigheters cyberincidentrapportering som grund för att kunna generera rapporter och annan typ av avrapportering till regeringen.