Vikingatiden Historia åk 4

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Vikingar Runor Avsluta.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Språkhistoria. Nästan alla våra ord i vårt språk har förändrats under tidernas lopp Inte konstigt då det har nötts och slipats av dagligt bruk i århundraden.
Vad kännetecknar en novell?
Ett förslag på arbetsgång
Anna-Maria Lenngren Bilden hämtad från Wikipedia
KRISTENDOMEN. PLANERING 1: Historia 2: Helig skrift 3: Speciella riter 4: Centrala gestalter 5: Gudssynen.
Ett imperium ungefär 500 f.Kr – 500 e.Kr. Romulus och Remus.
Språkhistoria. Nästan alla våra ord i vårt språk har förändrats under tidernas lopp Inte konstigt då det har nötts och slipats av dagligt bruk i århundraden.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
VIKINGATIDEN Vikingarnas skepp.. FAKTA ● Birka är Sveriges äldsta stad. ● Alla vikingar är inte ofta med i krig. Vikingarna bodde i långhus. Ett långhus.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
GREJ OF THE DAY Forntidens andra ålder på tidslinjen.
Södra Europa Puls Geografi Europa s Länder i södra Europa s  Portugal  Spanien  Italien  Slovenien  Kroatien  Bosnien- Hercegovina.
Lärobok ”Utkik, religion”
Vikingatiden Historia åk 4
Sveriges språkhistoria
Vikingarnas resor Historia åk 4.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Religion - vad är det?.
Naturresurs; Skogen Geografi åk 4.
Jorden Och Livets utveckling
Svenska språkets historia
Vad händer i potatisen Namn: Maria Karlsson 4c| Lärare: Catharina Glaas | Skola: Mälarhöjdens skola.
Vikingatiden.
                  Det svenska språket  Bildkälla: Marie Söderman 
Svensk historia!.
Musikvideon.
Varför tycker jag som jag gör? Om våra informationskällor.
Kort om vikingatiden :)
Konsten att läsa skönlitteratur
Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden
Spår av inlandsisen Geografi åk 4.
Vikingar eKr..
Alexander den store f.Kr.
Steg för livet
Grej of the day Grön och kramgo.
Vilhelm Moberg
Upplysningen 1700.
NAPOLEONTIDEN.
Dagens ledtråd: Läskig dag...
Industriella revolutionen
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
“Vi har nationaldag den 8 april”
Kyrkan och klostren Medeltiden.
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Digerdöden ”Den stora döden”
LOKOMOTIVET!!!.
Din säkerhet på sjukhus
Medeltiden The Dark Ages
Berlinmuren.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Homo sapiens.
Ett fel på kvinnor.
En gemenskap som väcker förundran
Valborg.
Det handlar inte om oss Markusevangeliet 1:32-39
Källkritik och historiska källor
Industriella revolutionen
Historia HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Helig Ande.
Vikingar.
Presentationens avskrift:

Vikingatiden Historia åk 4 Källor och fynd Vikingatiden Historia åk 4

Runor Under Järnåldern började människorna i Norden att använda skrivtecken. Dessa kallades runor. Runa betyder hemligt tecken. Man trodde att runorna hade en magisk kraft. Vikingarnas alfabete kallades Futhark därför att de sex första bokstäverna bildar det ordet. De ristade runorna i trä eller sten. Ofta ristades de i träslaget bok, därifrån kommer namnet bokstav. De mesta runorna i trä har ruttnat bort, men många i sten finns kvar, allra mest i Uppland. Runorna skrevs på runstenen i slingrande banor. Ofta hade de formen av ormar eller drakar.

Minnessten En runsten var en minnessten. Där kunde man läsa om berömda personer som vikingar som hade gjort långa resor eller kämpat tappert och dött. När en mäktig hövding hade dött sände släktingarna bud efter runristaren som högg in en minnestext. Några texter man hittat på trä och benbitar; ”Ragnar reste denna sten efter sin bror Gunnar som föll i England” ”Nu är här stort bråk” ”Älskar du mig, jag älskar dig Gunhild.”

Skrivna källor Det finns få skrivna källor från Vikingatiden förutom runstenar. En arab som hette Ibn Fadlan skrev en reseberättelse om när han träffat på vikingarna i Ryssland. ”En morgon får jag vara med när de tvättar sig. En trälkvinna kommer in till hövdingen med ett fat vatten där han tvättar sitt ansikte, händer och hår. Han snyter sig och spottar i fatet. Sen gör näste man lika dant i samma vatten och fatet går runt tills alla har tvättat sig.”

Birka Det fanns många små gator och gränder. I husen bodde hantverkare med sina familjer. Det kunde vara guldsmeder, krukmakare, pälsmakare, skomakare m.m. De flesta husen var byggda av timmer. På gatorna låg det stockar. Det blev som en trottoar så att man inte blev smutsig eller våt om fötterna. Det fanns även bondgårdar vid staden. Man tror att någon slags kung styrde i Birka. Under vikingatiden fanns det en stad på ön Björkö mitt i Mälaren. Antagligen var det Sveriges första stad. Det bodde ca 1000 personer i Birka och det var en stor stad på den tiden. På vikingatiden gick det snabbast att fara med båt och Birka hade en stor hamn. Många köpmän från andra länder kom hit för att köpa och sälja varor. Man fick vara försiktig när man seglade in i hamnen för under vattnet fanns vassa pålar som skulle skydda staden från fiender. Det fanns en jordvall med ett högt staket av stockar runt staden.

Utgrävningar Man gräver fortfarande ut Birka. Många fynd visar på att det var en rik och livlig stad. Det var smutsigt, sopor slängdes på gatorna där grisar gick och bökade. Strax utanför Birka har man hittat flera små kullar som är gravhögar. Där har man hittat att rika män fick med sig svärd, glasbägare, mat , knivar och ibland till och med trälar och hästar i graven. Kvinnor fick med sig smycken. Man vet inte varför Birka dog ut ca 1000 e.Kr. Kanske var det sjukdom eller ett dödligt överfall. Eller så var det landhöjningen som gjorde att skeppen inte kom fram.

Stödord Runa, futhark Runsten Berömda personer Ibn skriver om vikingarna Birka, Björkö, stad Hamn Hantverkare Utgrävningar Gravar