Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kyrkan och klostren Medeltiden.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kyrkan och klostren Medeltiden."— Presentationens avskrift:

1 Kyrkan och klostren Medeltiden

2 Kristendomen höll ihop Europa
Varje by hade en kyrka Man hade mässor Prästen läste på latin och Bibeln fanns bara på latinska språket. Det var nästan bara prästen som förstod vad det stod. Va?? Vad sa du?

3 Sång, rökelse och pjäser
Man målade taket i kyrkan och hade statyer som människorna kunde titta på för att förstå vad prästen sa. I taket fanns bilder på bibliska personer, helgon och djävlar. Man sjöng mycket och använde rökelse som luktade gott. Folket skulle känna hur det skulle vara att vara i himlen. Ibland hade man teater med något innehåll från Bibeln. Här finns exempel på katolsk koral från medeltiden. Sången var enstämmig

4 Helgon Ett helgon var en människa som tjänat Gud och gjort många goda gärningar under sin livstid. Helgonen var förebilder för andra kristna. Det var påven som förklarade om någon blivit ett helgon (bestämmer). Den människan blir Helgonförklarad. På bilden ser du Heliga Birgitta. Hon levde under 1300-talet i Sverige. Hon var gift med en man som hette Ulf. Birgitta fick många anfall. När hon vaknade igen sa hon att hon hade pratat med Gud. Birgitta skiljde sig från Ulf och bosatte sig i Rom och levde som nunna tills hon dog. Kristna över hela världen vet vem hon var och vilka goda gärningar hon gjorde.

5 Reliker från Helgon Många trodde att helgonens benrester (skelett) hade kraft att bota sjukdomar. Därför sparade man helgonens benrester i speciella skrin i kyrkorna. Benen kallas reliker. Ofta delade man på relikerna. I en kyrka kunde kanske benen från en hand finnas och i en annan kyrka fanns kanske benen från ett knä. Reliker från Erik den Helige. Han var kung i Sverige Han är inte helgonförklarad av påven, men anses som helgon i Sverige ändå. Han blev helgonförklarad under 1200-talet. Han blev halshuggen i strid mot Danmark.

6 Klostren Det fanns många fler kloster än idag. Det var ofta ett stort hus med trädgård och runt trädgården var det höga murar av sten. Vissa kloster tog hand om sjuka. De odlade örter som de använde till medicin. Familjer fick komma dit och lära sig att odla till sig själva. Alvastra klosterruin. Detta var ett kloster som låg i Östergötland i Sverige. Idag finns bara en stor ruin kvar.

7 Det var kyrkans folk som kunde skriva och läsa
Munkar och nunnor skrev böcker. Man hade inte uppfunnit boktrycket än (boktryckarkonsten). Alla böcker skrevs för hand. Det var nästan bara präster, munkar och nunnor som kunde skriva och läsa. De fick ofta hjälpa kungarna med att skriva och läsa. Alla böcker skrevs för hand. Ibland skrev man fel och alla stavade olika. De flesta böcker skrevs på latin, eftersom det var i kyrkan den skrevs mest.

8 Kyrkan blev rik Om man var orolig att ens döda mamma inte skulle komma till himlen, så kunde man fråga prästerna om de kunde be för henne. Det kostade dock. Man fick betala med antingen pengar eller mark. Tack vare alla gåvor ägde kyrkan vid medeltidens slut en tredjedel av alla åkermark i hela Europa. Kyrkan behövde inte betala skatt, eftersom prästerna hjälpte kungarna att hålla reda på folket och bad för kungarna.

9 Korstågen, de ”heliga krigen”
Ungefär år 1000 behövde inte längre riddarna försvara Europa mot angrepp från muslimer och vikingar lika mycket. År 1095 sa påven istället att Gud ville att Jerusalem skulle befrias från islam. Ett turkiskt folk reagerade och hindrade kristna pilgrimer att besöka Palestina. Påven lovade att de som krigade mot islam och dog, kom till himlen. Om de överlevde skulle de bli rika och hjältar.

10 Korstågen var erövringar
Ett korståg var lika grymt som ”vanliga” krig. Även om påven sa att det var ett heligt krig. Många dog. I nästan 100 år var Jerusalem styrt av kristna. På bilden ser du staden Jerusalem, som är en viktig stad för kristna, muslimer och judar.

11 En muslimsk beskrivning av slakt på muslimska fångar under tredje korståget
Här är en beskrivning från det tredje korståget under slutet av 1100-talet. Det handlar om den engelska kungen Rikard Lejonhjärta och hur hans trupper mördade muslimska krigsfångar. ”På tisdagens eftermiddag ungefär kl 16, kom han (Rikard Lejonhjärta) på en häst. Han hade med sig hela den frankiska armén. De tog sig till kullens början. Frankerna sa att alla de muslimska fångarna skulle gå fram. Gud hade bestämt att det var denna dagen det skulle hända. De var fler än 3000 och alla var bundna med rep. Frankerna dödade alla med svärd. Vår sultan hade fått informationen, men han skickade hjälpen för sent. När muslimerna såg vad frankerna gjort, sprang de fram och attackerade frankerna. Ett stort slag bröt ut och höll på ända till dagen därefter. Många från båda sidor dog. På morgonen samlades muslimerna och såg sina döda kamrater liggandes på marken med händerna utsträckta mot Gud. Frankerna lät bara de starka som kunde arbeta få leva.”


Ladda ner ppt "Kyrkan och klostren Medeltiden."

Liknande presentationer


Google-annonser