Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Svensk historia!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Svensk historia!."— Presentationens avskrift:

1 Svensk historia!

2 Urnordiska år (Emma) Allt började med urnordiska år e.kr. (efter Kristus föddes) Urnordiska är det äldsta svenska språket som funnits. Innan man lärde sig att skriva som vi gör idag skrev man med runor med hjälp av kniv och sten. På stenarna skrev de om minnen, resor och berättelser.

3 Runsvenska +800 (Emma) Runorna skrevs i en slinga.
Då man lärde sig runsvenska så trodde man det var en gåva från gudarna. Sen trodde man också att runorna var magiska och maktbetvingade.  Ordet runa betyder "hemlighet".  Vanligaste killnamnen på denna tid var Sven, Björn, Ulf och Thorsten.  Vanligaste flicknamnen var Gudlög och Inga.   Vissa ord från runsvenskan uttalas nästan likadant som svenskan idag: vintr=vinter siunka=sjunka vredr=vred.

4 Fornsvenskan 1225-1526 (Gustav)
Fornsvenskan delas upp i två perioder: Äldre Fornsvenska och Yngre svenskan. Under Runsvenskan kom det Latinska alfabetet som kom och blev vårt svenska alfabetet. Sverige var då splittrat och därför översattes böcker och lagar till Svenska. Exempel på böcker är Moseböckerna. Vi lånade mycket Tyska ord under den här perioden. För att Tyskarna hade all makt inom handel i Östersjön.

5 Nysvenska (Gustav) Nysvenskan är indelad i två perioder, Äldre Nysvenskan och Yngre Nysvenska. Gustav Vasa gjorde att den katolska kyrkan blev protestantisk. Vi hade mycket låneord från Tyskland och Danmark. Tidningar började göras, och med ett lättare språk. Tyska och Danska låneord rensades bort och började låna från Frankrike. Svenska Akademin skapades för att göra skriftspråkregler.

6 Nusvenska (Isac J) Man brukar säga att nusvenskan började ungefär för 100 år sen August Strindberg var han som utvecklade språket till nusvenskan. Uppfinningar som t.ex telefonen, datorn och tv apparater. Språket under denna tiden blev mer som ett språk. 

7 Svenska nu och framtiden (Isac J)
Mycket förkortningar  Svengelska ( Svenska+Engelska=Svengelska) kortare meningar  Dålig grammatik    


Ladda ner ppt "Svensk historia!."

Liknande presentationer


Google-annonser