Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Spår av inlandsisen Geografi åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Spår av inlandsisen Geografi åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Spår av inlandsisen Geografi åk 4

2 Stora inlandsisar Det har varit flera istider under jordens historia.
Den senaste började för år sedan och tog slut för år sedan. Det är inte så länge sedan om man tänker på att jorden är mer än fyra miljarder år gammal. Under en lång tid var det kallare på jorden och isen växte så den tillslut var nästan 3km tjock. Hela Sverige, till och med de höga bergen var täckta av is.

3 Rundhällar När isen växte slipade den av uppstickande berg.
Om man tittar noga på ett berg så kan man se från vilket håll isen kom. En rundhäll har en mjuk form på ena sidan, den sidan som isen kom ifrån, den andra sidan är ofta brant och skrovlig.

4 Isräfflor På de släta rundhällarna kan vi ibland hitta isräfflor.
De ser ut som långa streck som är rispade i bergen. Det är stenar som var fastfrusna i isen som gjort reporna.

5 dödisgrop När isen smälte lossnade stora isblock som gömdes under sten och sand. De stora stenblocken smälte långsamt. När de tillslut hade smält blev det en grop. Så småningom fylldes gropen med regnvatten och en sjö bildades.

6 Rullstensåsar Isens smältvatten rann i tunnlar under isen.
De rinnande vattnet kallas isälvar. När isälven kom till iskanten hade den inte samma fart och stenar, grus och sand föll till botten. När isen smälte lämnade den långa höga rader med grus och sand. Rullstenåsar går oftast från norr till söder.

7 Flyttblock/jättekast
Ett flyttblock är ett jättestort stenblock som isen har släpat med sig från ett ställe till ett annat. Blocket fanns fastfruset i isen och hamnade här när isen smälte. Det kan vara tio meter högt och väger lika mycket som elefanter! Förr i tiden trodde man att flyttblock hade kastats dit av jättar!

8 Jättegryta Jättegryta kallas ett runt hål i berget som har blivit till genom nötning då starkt strömmande vatten har nött grus och stenar mot berget. Ibland finns en sten, en så kallad löpare, kvar i jättegrytan och denna är då ofta helt klotrund.


Ladda ner ppt "Spår av inlandsisen Geografi åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser