Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Advertisements

Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Stöd för analys och förbättring
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Regional digital agenda för Östergötland
Projektstöd Västerbotten
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Goda exempel från tema Asyl inom Equalprogrammet Det nya socialfondsprogrammet
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
OECD Territorial Review of Sweden
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
Europeiska socialfonden - Övre Norrlands handlingsplan
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Förstudie 2014 ”Socialfonden och kompetensförsörjning i region Örebro” – spår 1.
Regionalt folkhälsoarbete i Gävleborg
Europeiska socialfonden - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till.
Sverige i Europa Europa i Världen Presentation av Europeiska socialfonden Uppsala 2 december 2008.
Vård- och omsorgscollege
Stora pensionsavgångar Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Krav på mer kvalificerade kunskaper Åldrande befolkning.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn.
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Analys- och planeringsperiod 1-9 mån Avslutningsfas 1-3 mån Genomförande 2-3 år Förstudie RESULTAT EFFEKTER Avstämning med ESF Vad kännetecknar en förstudie?
Vid en specifik arbetsplats möter personalen dessa frågor med nyfikenhet och delar med sig av sina kunskaper, men också för att själv lära. I en specifik.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Film ….
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Metodstöd Att arbeta med MUSK-resultatet
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Förändringsteori Utlysning 2017/00484 breddad rekrytering för arbete
kvalificerade kunskaper
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Fokus Yrkesutbildning VO
- Översikt Socialfondsprogrammet ESF16feb/ E Ramel
Certifierad samverkan
Fokus Yrkesutbildning VO
...mellan arbetsliv och utbildning!
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Regionala Vård- och omsorgscollege
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Regionala Vård- och omsorgscollege
Program för attraktiv arbetsgivare HRC-möte
Årshjul VO-College Gävleborg 2018
Nationellt likvärdiga YH-utbildningar
Välkommen till Regional Handledarkonferens 29 nov 2018
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Samordnad utveckling för god och nära vård
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Agenda 2030 i ett kommunalt perspektiv
Presentationens avskrift:

Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 – 2016-06-30

Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj 2014 Backspegel….. Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj 2014 1. Utveckla strukturer som varaktigt ställer om arbetsplatserna till lärande arbetsplatser 2. Öppna nya rekryteringsvägar till branschen 3. Förbättra kopplingen mellan utbildningen och verksamheterna.  

Om ESF:s nationella medel Socialfondens nationella medel ska förstärka och utveckla den nationella arbetsmarknadspolitiken och bidra till en jämställd arbetsmarknad med en ökad social delaktighet. Alla satsningar ska bidra till att stärka kvinnors och mäns ställning på arbetsmarknaden, öka övergångarna till arbete samt förstärka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad.

Framtidens välfärd – kompetens- försörjning inom välfärdssektorn   Avsikten med satsningen är att undersöka hur kompetensförsörjningen i välfärdssektorn kan säkras genom att bredda rekryteringsbasen  titta på hur personal som redan har anställning i sektorn, nyttjas och vårdas på bästa sätt. Resultatet av projekten ska generera projektidéer för kommande genomförandeprojekt. Hämtat från www.esf.se

Projekten ska i sina analyser fokusera på följande faktorer: Strategier för att bryta könsstereotypa utbildnings- och yrkesval Inkludering av personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning Integration av utlandsfödda Sociala innovationer som verktyg för (kompetensförsörjning och ekonomisk tillväxt?) Hämtat från www.esf.se

De horisontella principerna Viktigt att få med i alla delar av det förberedande projektet Jämställdhetsintegrering Tillgänglighet Ickediskriminering http://www.esisupport.se/

Fem utmaningar identifierade Språk- och kommunikationskompetensen behöver utvecklas Rekryteringsvägar och metoder behöver utvecklas Strukturer och stöd för lärande och utveckling på arbetsplatserna behöver utvecklas Karriärvägar behöver utvecklas och tydliggöras Samarbetet mellan utbildning och arbetsliv behöver utvecklas

Arbetande referensgrupp Projektorganisation Styrgrupp VO-College styrelse Dialogparter Expertstöd Arbetande referensgrupp Nationella rådet Utredningsstöd Projekt-medarbetare VO-College Skåne Projekt- medarbetare VO-College Örebro Projektledning VO-College kansli Projekt- medarbetare VO-College GR Projekt- medarbetare VO-College Gävleborg Projekt- medarbetare VO-College Södra Norrland Projekt- medarbetare VO-College Kronoberg

Vi har ett resultat….. Resultaten av Fokus vård och omsorgs finns på VO-College hemsida i form av: Slutrapport där projektets resultat presenteras övergripande samt förslag till fortsatt utvecklingsarbete beskrivs. Vissa förslag kan VO-College själva arbeta vidare med, andra saker förutsätter att ”andra” aktörer agerar. Delrapporter där de olika utmaningarna beskrivs mer ingående och förslag till fortsatt utvecklingsarbete presenteras. Till de olika delrapporterna ( utmaningarna) finns några power point bilder som komplement till rapporterna https://www.vo-college.se/esf-forstudien-fokus-vard-och-omsorg

Exempel på vad som görs med resultaten – nationellt Kansliet arbetar med kommande års verksamhetsplanering (VP) utifrån resultaten av Fokus vård och omsorg VP presenteras och diskuteras med nationella rådet och styrelsen, som är de som beslutar om kommande års VP

Exempel på vad som görs med resultaten – nationellt Några resultat kommer presenteras på årets Rikskonferens: ” Män och normer inom vård och omsorg” VO-College Örebro ” Attityder till arbete i vård och omsorg” Göteborgsregionen Arbetsgruppen marknadsföring kommer ta del av delrapporterna om jämställdhet ( kansliet och Örebro) och diskutera förslag till utveckling av marknadsföring utifrån resultatet av Örebros delprojekt Med mera…..

Vad kan göras med resultaten - regionalt och lokalt? Exempelvis: Ta del av resultaten i de olika rapporterna och använd det som passar det pågående arbetet i era regionala och lokala college Flera delrapporter innehåller konkreta förslag till utveckling som kan ske både nationellt, regionalt och lokalt. Andra rapporter innehåller resultat som troligtvis kan ge inspiration till utveckling i regionerna

Områden för fortsatt utvecklingsarbete inom VO-College struktur oavsett extern finansiering Här återfinns resultat kopplat till ett behov av översyn och eventuell revidering av de kriterier som ligger till grund för certifiering i VO- College. Det handlar om språk- och kommunikationskompetens, jämställdhet och normkritik samt eventuellt gymnasiesärskolans program Hälsa vård och omsorgs möjlighet att ingå i VO-College struktur. Arbetet tas vidare i samband med verksamhetsplaneringen.

Kommande genomförandeprojekt ? Om det blir något nationellt genomförandeprojekt vet vi inte…. Förutsättningarna måste vara rätt i kommande utlysning Kom ihåg möjligheten att söka medel regionalt - vilka utlysningar planeras via ESF- rådet i Östra Mellansverige ? Finns det andra möjligheter till projektmedel?

Genus och jämställdhet ett prioriterat område Projekten ska i sina analyser fokusera på följande faktorer:  Strategier för att bryta könsstereotypa utbildnings- och yrkesval Inkludering av personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning Integration av utlandsfödda Delrapporten genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden har verkligen bidragit till att frågan lyfts och att fortsättning följer – på något sätt!