Kolonialism/Imperialism

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Imperialism - När ett land tar över, styr och använder sig av en annan del av världen.
Advertisements

Imperialism.
Industriella revolutionen del 2
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Världshandeln på 1700-talet
Latinskt ord: herravälde Total underkastelse, moderlandets organisation och kultur ”klipptes ut och klistrades in” Ofta total brist på respekt och förståelse.
Ord och begrepp för moment
Första världskriget.
Vi samtalsgooglar: Imperialism
Kolonialism s
Vår orättvisa värld SO årskurs 6.
Bakgrundsorsaker till första världskriget
Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt.
Kolonialism Kamp om att få kolonier.
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Ett imperium ungefär 500 f.Kr – 500 e.Kr. Romulus och Remus.
Handel i världen.
Varför krig?. Planering Syfte Vi kommer nu att undersöka hur det kom sig att det bröt ut ett första världskrig, vilka var orsakerna och vilka blev konsekvenserna.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Varför krig?. Planering Syfte Vi kommer nu att undersöka hur det kom sig att det bröt ut ett första världskrig, vilka var orsakerna och vilka blev konsekvenserna.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
SO Ht16 Vi inleder terminen med Historia (!!) Revolutionernas Tid.
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
Imperialismen Bakgrund och genomförande.. Bakgrunder till imperialismen Tekniska möjligheter: industriella revolutionen gav möjligheter att tillverka.
Södra Europa Puls Geografi Europa s Länder i södra Europa s  Portugal  Spanien  Italien  Slovenien  Kroatien  Bosnien- Hercegovina.
Från andra världskrigets slut och fram till i dag
ORSAKER FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Religion - vad är det?.
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Andra Världskriget Vad hände sedan?
Hur viktigt är det här för dig på en skala 0-10?
En kort presentation av Tillväxtverket
Leda och utveckla en förening
Bön & tillbedjan.
Bakgrunder till första världskriget
Alexander den store f.Kr.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Brottsförebyggande Information
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
Religion.
- Geografi - Att studera helheten.
Varför började Det första världskriget?
Ekonomiska system Oskar Lunden, Finland, Övriga Norden –
Globalisering: Världens länder förs allt närmare varandra och beroendet mellan dem ökar Globalisering förekommer inom följande områden; 1. Ekonomi : internationella.
Upplysningen 1700.
NAPOLEONTIDEN.
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Industrikonjunkturen och efterfrågan på el Maria Sunér Fleming, Ansvarig Energi och Klimat Svenskt Näringsliv.
Din lön och din utveckling
Hur startade Fairtrade?
Näringslivsanalys Umeå kommun
Industriella revolutionen
Hur påverkar kristendomen samhället och tvärtom?
Vår orättvisa värld SO årskurs 6.
Digerdöden ”Den stora döden”
Strategisk plan: till LCI framåt Strategisk plan: till
Utrikespolitik och diplomati
Den industriella revolutionen
Världens Befolkning Bsa frågor till rubrik: Vilka frågor kan man ställa om VB?
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Mänskliga rättigheter -
Det antika Grekland 2000 fkr – 300 fkr.
Riksdagen.
Industriella revolutionen
Ekonomi i teori och praktik
USA fram till frihetskriget.
STUDERA UTOMLANDS! Sara Pereira, stephanie jung, internationella avdelningen.
Historia HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Presentationens avskrift:

Kolonialism/Imperialism

Begreppen Kolonialism – av latinet Colonia=nybygge – ett system där stater erövrar, kontrollerar och exploaterar områden som ligger utanför det egna territoriet. Med kolonialism menar man att ett land erövrar och utnyttjar områden, kolonier, utanför det egna landområdet. Syftet med kolonialismen var främst att främja handeln. Imperialism – av latinet imperium=stort välde – Ett lands utrikespolitiska strävan att kontrollera andra länder och områden såväl politiskt som ekonomiskt.

Den tidiga kolonialismen Slutet av 1400-talet börjar Europa erövra andra områden. (Amerika) Européerna lyckades inte i Asien då de ansågs underlägsna både kineser och indier Vasco da gama, Diaz, Columbus m fl

Andra våg av kolonialism Storbritannien skapade den nya imperialismen. Länderna Tyskland, Italien och Belgien var drivande i den nya imperialismen. Även Frankrike kom att bli en viktig aktör. Spanien och Portugal hade också en del i kolonialisering. Under 1700-talet koloniserades delar av världen, t ex Australien. Men inte Afrika, där använde man människorna som slavar som skickades till Amerika för att arbeta på de olika plantagen. Vinst för européerna

Metoder – förutsättningar Ny teknik som gör kolonialisering möjlig. Nya vapen, maskingevär Medicin – kinin Ångbåtar/skepp Telegrafen Samarbete med lokala makthavare som konkurrerade med andra ledare. MILITÄRT ÖVERTAG

VAD? De industrialiserade länderna (stormakterna) tar över hela världen. 1870 - 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt bodde 120 miljoner människor. Kapplöpning om områden i framför allt Afrika och Sydostasien.

DRIVKRAFTER – fem motiv Utrikespolitiska motiv statussymbol Nationalism

EKONOMISKA MOTIV Industrin krav – hålla industrin igång Säljer produkter utanför Europa Importerar billiga råvaror

INRIKESPOLITISKA MOTIV En splittrad nation Stärka nationalismen – rädd för revolution –Vad bra vi är!!! Se vad vi har gjort, (erövrat andra delar av världen) Skapa gemensam fiende utåt

HUMANITÄRA MOTIV - legimiterande Urbefolkningen ska kristnas och civiliseras Den vite mannens börda är den ”tyngd” som européerna har i att försöka utbilda, förbättra och hjälpa de ”lägre” utvecklade människorna. (Vi gör något bra!)

Charles Darwin Charles Darwin Den som är starkast överlever Den mest lämpade staten ska vara den som lägger andra länder under sig. .

RASISTISKA MOTIV olika människor olika bra Charles Darwin Den som är starkast överlever Den mest lämpade staten ska vara den som lägger andra länder under sig. Carl von Linné Indelning av människor

Varför? De vanligaste förklaringarna! Den växande industrin i Europa behövde råvaror och nya marknader för sina varor. Motsättningarna mellan Europas stormakter ökade i slutet av århundradet. Att skaffa nya områden i främmande världsdelar var ett sätt att visa makt och styrka. Européerna ansåg att de stod för en högre kultur som de hade ett ansvar att sprida till så många som möjligt. Ett viktigt inslag i denna kultur var kristendomen. Det gick lättare att sprida kristendomen i områden som européerna hade erövrat. De europeiska länderna hade visat sin duglighet och styrka. Därför ansåg de att de hade rätt att lägga under sig svagare länder och områden.

Triangelhandeln 1700-talet

Imperialism – att vissa länder försöker växa på bekostnad av andra så att de själva blir större, starkare och rikare. 1800-talet – Europeiska länder som vill utöka sin makt och rikedom Afrika och Sydostasien

Konsekvenser t ex Indien Redan under 1700-talet bråkade SB och Frankrike om Indien. SB var starkast och kom att härska Indien med hjälp av indier som var ”anställda”. Under brittiskt styre anpassades Indien efter brittiska mönster t ex skolsystem och språk.

Konsekvenser – Afrika Redan på 1600-talet fanns européer vid Afrikas kuster Kapplöpning om Afrika under 1800-talet Afrika delades upp, kartan ritades om, splittrade många byar. Människor blev utnyttjade Naturtillgångar blev skövlade Många dödades vid uppror