Uppsats – ”Etik och livsfrågor”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ta ställning och handla!
Advertisements

RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Värdegrund för laget framtaget av spelarna i samband med anti mobbing kvällen. Spelarna har gemensamt kommit fram till de viktigaste värdeorden för: -Spelarna.
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
En viktig fråga för dygdetiken: Kan D ge ett bra svar på frågan ‘Vad bör jag göra?’?
Regelkonsekventialismens (RK) kriterium för moraliskt rätt och fel: En handling, X, är rätt om och endast om X överensstämmer med en regel, R, vars generella.
Coachande ledarskap. Övning coachande ledarskap Ta reda på saker du inte vet om din kollega genom att ställa slutna frågor, ja och nej-frågor Ta reda.
Etik - Att göra det rätta.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 2.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Sträck dig som ett streck
Religion - vad är det?.
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Inled med att presentera Raoul Wallenbergs dag
Vardagens komplexitet - Samhällets tankeförenkling
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa skönlitteratur
Konsten att läsa sakprosa
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Filosofi 1 (50p) - introduktion
Religion.
4. Vad ska det bestämmas om?
LAG OCH RÄTT Samhällskunskap LPP.
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
ur Centralt innehåll för religion 1
Etik och moral.
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Språkets makt.
Granska läromedel.
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Etik- planering.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
En utvecklingsresa Antropologisk kvalitativ förstudie Frida Linderoth
Religion.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas Thomas Smith
Barnskyddsdokumentation
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
RELATIONELL PEDAGOGIK ”utbildningens brännpunkt”
Så styrs Sverige.
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
ÅP / Lektion 8 Omtumlande händelser och inledda återfall
Barnkonventionen.
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Mänskliga rättigheter -
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Djuren möter ungdomskulturen
Identitet Vad formar oss till oss?.
2018 Liria Ortiz / Peter Wirbing
5 stegsmodellen Utbildardagarna 2019
Om buden.
Om Tro.
Religion Livsåskådning.
Hjälp, vad skall jag göra…
Presentationens avskrift:

Uppsats – ”Etik och livsfrågor” 1. Beskriv dig själv. Hur är du som person? Vad är det som gör att du är du? Hur har din identitet skapats? Vad är viktigt för dig och vad brinner du för? Vad har du för intressen? Vilka ord skulle beskriva dig? Varför tror du att du är sådan som person? Har du några förebilder? Är det några personer runt dig som betyder mycket för dig och som du lyssnar särskilt mycket på? 2. Hur tror du att andra uppfattar dig? Fråga en annan person hur de uppfattar dig som person. Skiljer det sig mellan olika personer och sammanhang (tex skolan, hemma, släkten, laget..). Varför uppfattar de dig så som de gör, tror du? 3. Hur vill du att andra ska uppfatta dig? Hur vill du att andra ska tycka om dig och uppfatta dig? Varför vill du att de ska uppfatta dig så? 4. Finns det olika förväntningar på hur flickor och pojkar ska vara? Är det skillnad på att växa upp som flicka eller pojke? Varför är det olika? Är förväntningarna olika beroende på sammanhanget? Är det mer ok att göra vissa saker och bete sig på ett visst sätt för ena könet men inte för det andra? Vilka konsekvenser kan det få att man behandlar pojkar och flickor olika? 5. Varför vill de flesta vara som ”alla andra”? Vad är det som gör att de flesta vill uppfattas som normala och inte sticka ut/ vara för annorlunda? 6. Vad kan hända om man inte är som ”alla andra”? Varför kan det vara svårt att bryta mot normen, göra annorlunda? Vad kan vara bra med att göra som man egentligen vill? Hur kan andra bete sig mot den som bryter mot normen. 7. Vad är ett ”gott liv” för dig? Beskriv hur ett gott liv skulle vara för dig. Varför är det ett gott liv? Hur väljer du att leva? Lever du ett gott liv? 8. Vad betyder att ”göra gott” för dig? Vilka handlingar tycker du är goda? Varför är just de goda?

Beskriv dig själv Hur har din identitet skapats? Vad är det som gör att du är du? Beskriv dig själv Hur är du som person? Vilka ord skulle beskriva dig? Varför tror du att du är sådan som person? Har du några förebilder? Är det några personer som betyder mycket för dig och som du lyssnar särskilt mycket på? Vad är viktigt för dig? Vad brinner du för? Vad har du för intressen?

Begrepp / Ord Försök att använda dig utav följande etiska begrepp när du svarar på frågorna: ETIK – vetenskap om vad som är gott och ont, sedelära. MORAL – regler eller sätt som man använder för att välja handling (det man gör eller låter bli att göra). I efterhand kan man utvärdera handlingen. Handlade jag rätt eller fel utifrån min moral. Etik är hur man tänker och tycker att man borde göra och moralen vad man faktiskt gör. JÄMSTÄLLDHET - jämlikhet mellan kvinnor och män. ANSVAR - skyldighet att vara den som ser till att något blir rätt utfört (och får ta på sig skulden om så inte blir fallet). EMPATI - medkänsla för andra; egenskapen att kunna känna med andra, sätta sig in i andras situationer. KRÄNKNING - behandla någon nedsättande, förolämpa, förödmjuka, förgripa eller våldföra sig på någons rättighet eller frihet. Få en annan person att känna sig mindre värd. SOLIDARITET – Att vara hänsynsfull och ta gemensamt ansvar för något. Att hålla ihop. Man handlar utan egenintresse, utan tänka på gruppens/samhällets bästa. NORMER – det som anses vara normalt, rättesnöre, mönster och oskrivna regler i samhället. Normen blir till det normala, så som de flesta beter sig, eller ser ut. RÄTT - som det bör vara; i sin ordning; som överensstämmer med en viss norm eller vad som krävs. ORÄTT - som inte är rätt, enligt en viss moralisk regel.