Reformationen 1500-1600-tal.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kristendomen i Sverige
Advertisements

Sverige – en stormakt på 1600-talet
Kristendomens Historia
Kristendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
..den epok som följer Medeltiden
- Från tvång till religionsfrihet
Reformationen i Sverige
Protestantism, ortodoxi och katolicism
Reformationen.
- Från tvång till religionsfrihet
Reformationen Martin Luther
Kristendomens historia
Söndag 2 mars hur utmanande är det inte?! MATTEUSEVANGELIUM KAPITEL 9 FÖLJ JESUS.
Ett förslag på arbetsgång
KRISTENDOMEN. PLANERING 1: Historia 2: Helig skrift 3: Speciella riter 4: Centrala gestalter 5: Gudssynen.
Aposteln Paulus Efter Jesus död och återuppståndelse spreds kristendomens lära genom apostlarna. En av Jesus främsta förespåkarna var aposteln Paulus.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Protestantiska kyrkan En av tre kristna kyrkor. Vad betyder ordet protestant?
Vad ska vi studeraVad ska vi studera  Hur har kristendomen utvecklats under tusen år i Sverige  Hur har kristendomen och samhället påverkat varandra.
Varför hade Sverige så stora skulder? Under så kallade Befrielsekriget som varade under så tog Sverige hjälp utav soldater och skäpp ifrån Lübeck.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Heliga Korsets katolska församling
KRISTENDOMENS HISTORIA I FINLAND
Vasatiden.
Religion / Livsåskådning
Protestantiska kyrkan
Kristendomens delning
Svenskheten, moderniteten och nåden Våra bilder av reformationen och förutsättningarna för att fira ett jubileum 2017 Edgar Almén
Kristendom.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Religion - vad är det?.
Buddhismen.
Aposteln Paulus Efter Jesus död och återuppståndelse spreds kristendomens lära genom apostlarna. En av Jesus främsta förespåkarna var aposteln Paulus som.
Vasatiden Repetition.
Kolonialism/Imperialism
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Från Kristus till Kristendom
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Svensk historia!.
LAG OCH RÄTT Samhällskunskap LPP.
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
REFORMATIONEN OCH MARTIN LUTHER
Renässansen, den Nya tiden
Kristendomen.
Monoteistiska religioner Islam – moskén och koranen
Religion.
Upplysningen 1700.
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Ha kul ihop man måste få något gott på avslutningen
Från enhet till mångfald
Våra medier.
Kyrkan och klostren Medeltiden.
Digerdöden ”Den stora döden”
Att tolka en källa Stormaktstiden.
BUDDHISMEN stillhetens tro.
Det handlar inte om oss Markusevangeliet 1:32-39
PROTESTANTISKA KYRKAN
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
”Från Paulus, apostel, utsänd inte av människor eller genom någon människa utan av Jesus Kristus och Gud fadern som uppväckt honom från de döda.  2Jag.
Ta hand om dig själv.
Världens största religion
Historia HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
Om buden.
Om Tro.
Kyrkan. Kyrkan Hej. Det är jag som skall visa er lite om vad kyrkan är för något om jag hinner.
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Reformationen 1500-1600-tal

Martin Luther 1483-1546 Martin Luther var en tysk munk som kritiserade (den katolska) kyrkans maktmissbruk och törst efter ännu mer makt, som enligt Luther gick helt emot kyrkans ideal. Som en slags protest spikar Luther upp 95 teser (tes= synpunkt) mot hur kyrkan sköttes och styrdes på en kyrkport i Wittenberg år 1517. Protesten blev startskottet på reformationen, en kyrklig revolution. Teserna tog bl.a. ställning mot kyrkans handel med avlatsbrev och fastställde att det var bibeln, inte den katolska kyrkan, som borde vara kristnas rättesnöre (vad som talade om vad som var rätt och fel). Luther lade också stor vikt vid att tron på Gud och Guds ord var viktigare än handlingar.

Martin Luther spikar upp sina 95 teser på kyrkporten

Jag har 95 problem med den katolska kyrkan och avlatshandeln är en!

Varför protestera? Orsaker Länge hade kyrkan spridit idén om arvssynden – att människan föddes med en svaghet som innebar en risk att falla offer för djävulen och synda. Människan var tvungen att kämpa för att hålla sig från att synda. Inte bara sträva att vara god men kämpa mot ont. Man behövde strama tyglar för att människan inte skulle falla offer för djävulen. Det fanns också en tradition som sade att man skulle vara glad för sin livslott och tacksam för det liv man fått, vilket är lättare att säga för de som lever ett bra liv än de som föddes in i fattigdom och ett liv i svält. (Tänk på hinduismens kastsystem). Luther motsatte sig dessa idéer och ifrågasatte också att det enbart skulle vara kyrkan som kunde ge människor frälsning. Han tyckte att detta ledde till att kyrkan missbrukade sin makt över folket. Ett exempel Luther gav på detta missbruk var att påven hävdade att människan kunde få syndernas förlåtelse genom ett avlatsbrev, ett dokument man fick efter man biktat sig och ångrat sina synder för att slippa skärselden. Kontakten med Gud skulle skötas av kyrkan och många var livrädda att hamna i skärselden efter sin död. Detta drog kyrkan vinning av genom att få folk att ”köpa sig fria” med avlatsbrev.

Vad hände? Händelseförlopp Martin Luther delar kyrkan i Tyskland. En del håller med Luther, den andra är Rom trogen. Teserna som var skrivna på latin översätts snart till tyska och får stor spridning, tack vare boktryckarkonsten, som hade kommit några decennier tidigare. Luther stämplas som kättare och påven hotar med bannlysning. Luther ger sig inte och 1521 bränner han påvens brev (bulla) om uteslutning från den katolska kyrkan. Luther lever sedan skyddad av sina vänner på Wartburgs slott, då han är i princip dödsdömd. Där översätter han Nya testamentet till tyska. Han ville göra bibeln tillgänglig för alla och att präster skulle tala till folket på ett språk de förstod. 1534 gavs bibeln ut på tyska. Utvecklar därmed också tyska språket som får en högre status. Luther krävde också att stränga regler om celibat och klosterliv skulle avskaffas.

Martin Luther bränner påvens bulla

Vad hände i Sverige? Prästen Olaus Petri studerade under Luther och reste sedan hem till Sverige för att sprida det Luther hade lärt honom. Han gav också ut en översättning av bibeln till svenska år 1526. Sverige utser kungen till kyrkans överhuvud i Sverige och Olaus, som stod kungen mycket nära fick därmed skydd av honom från den katolska kyrkans attacker. Olaus bror, Laurentius, utsågs 1531 till evangelisk ärkebiskop i Uppsala och brytningen från den katolska kyrkan var därmed total. Nu firas gudtjänsten på svenska, istället för latin. 1541 var hela bibeln översatt till svenska, vilket reformerade även svenska språket. ”Ä” och ”Ö” infördes för första gången i tryckt text. Alla svenska kyrkor fick ett exemplar av bibeln som ofta kallas Gustav Vasas bibel. Läsningen av bibeln främjar läskunnigheten bland folket. Evangelisk – betonar Nya testamentet, evangeliet = Jesu glada budskap.

Vad hände i Sverige? Huruvida Gustav Vasa var intresserad av teologin i Luthers texter är lite oklart. Gustav Vasa beslagtog nämligen mark och stärkte sin egen makt, med hjälp av reformationen. I och med reformationen blir kyrkan blir underställd staten och dess marker och egendomar drogs in till staten, då ”kyrkans egendom, var folkets egendom” enligt Luther och därmed statens egendom, enligt kungen. ”Kyrkan ägdes inte av prästerna, utav folket i församlingarna”.

Vid Uppsala kyrkomöte fullbordas reformationen Vid Uppsala kyrkomöte fullbordas reformationen. 1593 antogs bekännelseskrifter av Lutherska läran. 1600-talet innebar flera religionskrig, 30-åriga kriget bl.a., i försvar av den lutherska läran mot den katolska kyrkan. Upplysningen spinner vidare på rätten att själv söka kunskap. Alla var likvärdiga ”präster” inför Gud (demokratiska värden).

Konsekvenser? Kristendomen delas i två stora riktningar: Protestantism och Katolicism. Protestantismen har även flera mindre riktningar. Bibeln görs tillgänglig för allmänheten genom att översättas till flera språk. (De språk som talas av vanlig folk till vardags, i länderna.) ”Och hon ba: serr? Och jag ba: men sure-balla-bacon!”

Konsekvenser? Ett signum inom protestantismen är att den har ingen högste ledare (skillnad mot katolicism som har påven). Protestantismen erkänner inte Påven som kyrkans ledare ”överhuvud”. Det viktigaste inslaget i protestantiska kyrkor är predikan, läsning/tolkning av bibeln. Präster är enkelt klädda, kyrkorna enkelt inredda. Predikstolen är en viktig del av interiören i en kyrka

Protestantismen får så småningom spridning – fler länder konverterar sin statsreligion till protestantism.