Tillämpat skrivande Vt 2011

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Advertisements

Hur man skriver CV. Nya ord Färdighet – gebėjimas Kontaktuppgifter – asmens duomenys Erfarenhet – patirtis Meriter – nuopelnas Övrigt – kita Kunskaper.
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015 Stockholm Stad.
Lathund för administratörer  Om lagledarrollen  LOK-stöd.
MÅL 2015 Vinna serien. Punkter för att nå vårt MÅL Ge järnet på träning Gör maximal insats i alla övningar och spelmoment på träningen. Använd samma energi,
Nyhetsartiklar/artiklar Tillämpat skrivande Vt 2011.
Hur man använder EasyWorship del 1
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
Inför nationella provet i svenska
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Svenska som andraspråk 1
Insändare Vad kan vi om insändare?
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015
Skriva meningar i huvudsats
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Konsten att läsa skönlitteratur
Konsten att läsa sakprosa
Titel 92 punkter Av Namn Efternamn, Namn Efternamn, Namn Efternamn och jag förstås allt i 36 punkter Grupp X.
XX kommun Kommunikationsplan.
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Argumenterande text.
Förbättra den kognitiva tillgängligheten
Att diskutera och argumentera!
Steg för livet
Säker användning av dator och nättjänster
Etik- planering.
Läsförståelse.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Lathund-Ladok-95-Studiedeltagande
Religion.
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
CASE Jolanda Riissanen
Typiska kännetecken för instruktioner
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Artiklar Bestämd artikel.
- Att vara personlig och beröra
Glasklart? ”Planområdet genererar trafikströmmar som måluppsöker destinationer i kommersiella regioncentra, vilka erbjuder faciliteter som inte tillhandahålles.
Vi är facket för alla på din arbetsplats – oavsett yrke eller utbildning.
Textgenrer.
Källkritik och historiska källor
Hur gör vi? Nyhetsvärdering För vem och varför?
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Referensgrupp
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Ersättningskollen.
Hållbar utveckling måste vara
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton/år
Tips för det praktiska ledarskapet
Inför nationella provet i svenska
Ärendetyper Visning av de olika frågor du kan lägga till i ett formulär.
Glasklart? ”Planområdet genererar trafikströmmar som måluppsöker destinationer i kommersiella regioncentra, vilka erbjuder faciliteter som inte tillhandahålles.
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Om Tro.
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Tillämpat skrivande Vt 2011 Klarspråk Tillämpat skrivande Vt 2011

Klarspråk – myndighetstexter skrivna på ett vårdat, enkelt och begripligt sätt

Språkrådet (www. sprakradet Språkrådet (www.sprakradet.se) – arbetar för ett begripligt offentligt språk Ger ut ”Klarspråk – bulletin från språkrådet” Delar ut priset ”Klarspråkskristallen”

Hur skriver man klarspråk? Gör klart för dig varför du skriver och vad du vill uppnå med din text. Hur når du på bästa sätt ditt syfte? Myndigheter har ofta flera mottagare, men i regel en huvudsaklig mottagare.

Försök att se med mottagarens ögon när du planerar, strukturerar och bearbetar din text. Det gör du på följande sätt:

Välj en lagom personlig ton Välj ett relevant innehåll Disponera texten på ett logiskt sätt Förklara allt som behöver förklaras Stryk det som inte behövs Gör informativa rubriker Undvik långa, krångliga och invecklade meningar Använd begripliga ord och förklara nödvändiga facktermer. Gör en layout som passar in i sammanhanget.

Tänk på vem du skriver för! Byråkratspråket beror ofta på att skribenten inte vet vem han/hon skriver för. Lätt att gömma sig bakom krångliga formuleringar. Bestäm dig för vem som ska läsa din text!

Skriv det viktigaste först! Långa bakgrundsförklaringar som inte är relevant för läsaren gör din text tungläst. Hoppa över inledningar som ”Bolaget har mottagit Er komplettering i ärendet…” Kom till saken!

Tilltala läsaren med du! En text där skribenten inte vänder sig direkt till läsaren blir lätt byråkratisk, som exempelvis: ”Boende uppmanas låta blöta sopor rinna av ordentligt innan dessa läggs i soppåsen.” Skriv: ”Låt dina blöta sopor rinna av innan du lägger dem i soppåsen.”

Använd moderna och konkreta ord! ”Beakta i erforderlig fall innehållet i föreliggande lista och tillse att åtgärder initieras för att ej nyttja ett byråkratiskt språkbruk.” Hur skulle ni kunna uttrycka det på ett annat sätt?

Skriv intresseväckande rubriker! En bra rubrik gör texten enklare att läsa och ta till sig. Formulera gärna rubriken som ett påstående, en fråga eller uppmaning. Innefattar också mellanrubriker.

Substantivsjukan Att pressa samman ett satsinnehåll till ett substantivuttryck. Ex: ”De lagar mat i ugnen” blir ”ugnsmatlagning”

”Nakna substantiven” Ex: ”Värmekabel” (Värmekabel ska användas…) Bättre: ”Värmekabeln ska användas..” (bestämd form) ”Värmekablar ska användas” (plural) ”En värmekabel ska användas” (obestämd) ”Ingen värmekabel ska användas” eller ”Din värmekabel ska användas” (pronomen)

Byråkrattexter kan få förödande resultat Byråkrattexter kan få förödande resultat. Ex Krögare som inte klarar nytt alkoholprov.

Knappt någon krögare klar det nya provet som krävs för att få alkoholtillstånd på första försöket. Alkoholhandläggarna är besvikna och menar att Folkhälsoinstitutet använt ett svårt språk – och till och med är taskiga när de ställer vissa frågor. Från årsskiftet måste alla krögare som söker nytt alkoholtillstånd avlägga ett kunskapsprov. Men knappt någon klarar av provet på första försöket. Det visar en rundringning som Restaurangvärlden gjort bland alkoholhandläggare. Resultatet ser lite bättre ut i det andra försöket, men många underkänns även då. Handläggarna är nu mycket kritiska till hur provet har utformats. – Jag har svårt att tro att Folkhälsoinstitutet haft någon referensgrupp. Vissa av frågorna är till och med svåra för mig som handläggare att besvara, säger Leif Andersson på tillståndsenheten i Örebro. Byråkratiskt språk Han menar att frågorna är skrivna på ett byråkratiskt sätt som ligger långt ifrån krögarnas vardag. Exempelvis måste krögarna förstå att detaljhandelsmonopolet syftar på Systembolaget. – Visst, det heter så i lagtexten men har man invandrarbakgrund så är det inte alldeles självklart att man förstår vad som avses. Det borde ha gått att uttrycka sig på någorlunda enkel svenska. Irrelevanta frågor Han menar att provet snarare verkar ha utformats för blivande alkoholhandläggare än för krögare. Att en krögare ska kunna svara på vilken myndighet som har det övergripande ansvaret tycker han till exempel är helt irrelevant. Liksom kuggfrågan om det är tillåtet att sälja en back folköl till grannkrogen. – Ja, en del frågor är rent ut sagt taskiga. Visst är det tillåtet, men få krogar säljer folköl och därför blir krögarna osäkra och svarar nej för säkerhets skull. Vad är krögarnas reaktion när de gjort provet? – Oj, vad svårt det här var, säger de. Hittills har ingen klarat det på första försöket. Några har klarat det på andra. Och det här är väldigt viktigt för dem. Det handlar trots allt om deras försörjning. Leif Andersson är nu rädd för att det kommer uppstå en situation där personer som klarat provet "köps in" som delägare av krögare som inte klarat av att avlägga provet själv. – Det var väl inte riktigt det som var tanken med den nya lagen, säger han

Detta är tyvärr inte det enda exemplet på svårförståelig byråkrattext

Uppgift Arbeta med myndighetstexten: Redovisning av försöksverksamheten med sfi-bonus Skriv ett pressmeddelande