Införande av IBIC (ÄBIC) inom äldreomsorgen i Linköpings kommun Socialkontoret beslutar att införa ÄBIC. Viljeinriktning av äldrenämnden. Omsorgskontoret.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
Advertisements

Kort om tidsplanen för verksamheten äldreomsorg Hösten 2015 planering för pilotprojekt. Januari 2016 start pilot vårdboende. Våren 2015 fortsatt planering.
SIQs MODELL Uppskattad tidsåtgång: 30 minuter Till avsnittet tillhör ett test som tar ca 10 minuter att genomföra 2.
Socialdokumentation Består av två delar!
Pedagogisk verksamhetsidé Sege parks förskola, läsåret
Rosengård först till tio SM-guld. På gång inom hemtjänsten i Malmö stad  Fördjupad analys av ekonomi och kvalitet inom vård och omsorg i Malmö stad -
Eget arbete till workshop Landstinget Sörmland.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Dagens upplägg Reflektioner sedan i fredags Målsättningen med utbildningen Fortsatta planeringen Gruppdiskussion kring nuläge Presentation av redskap.
Vad är evidensbaserad praktik? Evidensbaserad praktik (EBP) är integreringen av bästa forskningsstöd med professionell praktisk erfarenhet och klientens.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Internkontroll Internkontroll 2016 Internkontroll I kommunallagen 6 kap, 7 §, beskrivs nämndernas ansvar för verksamheten; ”Nämnderna skall.
Socialtjänstlagen Pernilla Thunander verksamhetschef myndighetsutövning Vård- och omsorgskontoret.
ELEVHÄLSAN PÅ ALZAHRAÀ AKADEMI
Revidering av riktlinjer gällande särskilt boende för äldre
Uppföljningar av hemtjänstutförare - fokusområden
Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
Seniorrådet
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Välkommen! Evamaria.
Länsgemensam ledning i samverkan
på personer i behov av hjälp
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Agenda MAIVOR – mobilt arbetssätt i vård och omsorg
Analysseminarium – ÖK februari
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Attraktiv Hemtjänst Om att utvärdera hemtjänst för dig som handläggare.
Äldres behov i centrum Välkommen till introduktion! 22 februari 2016.
Vård- och omsorgscollege återcertifiering
Gymnasiearbete 100 p.
Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv
Bilaga 2 Sysselsättning - Fokusera på om utföraren måste avsätta resurser inom varje område för att ge stöd åt den enskilde och i så fall hur mycket?
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Regional utvecklingsförvaltning Organisation
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Utvärdera för framtiden ...mer än ParaGå
Regionalt utvecklingsarbete evidens- baserad praktik (EBP) inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning Förstärkt delaktighet och.
Tillsyn förskola, pedagogisk omsorg
Tensta grupp- och servicebostäder
Äldreomsorgens nationella värdegrund – ett vägledningsmaterial
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2015
Länsgemensam ledning i samverkan
Metod för utvecklings-arbete
Språkinlärning på talets grund
I fokus den här stunden Jämlik hälsa - barn och unga i Region Jönköpings län Verksamhetsnära ledning och förbättring Modell för familjecentralens verksamhetsplan/berättelse.
Avrapportering barn och unga
Kompetensförsörjnings-processen
Uppföljningsmodellen i Stockholm
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
TRIS-processen TRIS-teamen arbetar enligt TRIS-processen. TRIS-processen är den gemensamma processen och modellen för rehabiliteringssamverkan. Från vårdens.
Suicidpreventiv handlingsplan
Systematiskt kvalitetsarbete
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Nästa steg regionkalmar.se.
Kartläggning av stöd- och ledningsprocess
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Övergripande struktur för
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Värdegrund inom äldreomsorgen
Införande av Treserva Genomförande webb för öppenvårdsinsatser (SOL)
LSG Uppföljningsrapport
Revisionsredogörelsen 2017
Led- och muskelmottagning
Gymnasiearbete 100 p.
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
Länsstyrgruppen Uppdrag och organisering
Rapport från Temagrupp Psykiatri
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi
Presentationens avskrift:

Införande av IBIC (ÄBIC) inom äldreomsorgen i Linköpings kommun Socialkontoret beslutar att införa ÄBIC. Viljeinriktning av äldrenämnden. Omsorgskontoret planerar för att påbörja ett införande av ÄBIC i verksamheten (äldreomsorg). Utbildar processledare. Samverkan påbörjas mellan socialkontoret, omsorgskontoret och kontoret för IT- och E-hälsa. Pilotprojekten genomförs och utvärderas gemensamt socialkontoret, omsorgskontoret, kontoret för IT- och E-hälsa samt utförare Leanlink och Bräcke diakoni.

Vad vill vi uppnå med ett införande av ÄBIC/IBIC i verksamheten (äldreomsorg) Säkerställa ett salutogent arbets- och förhållningssätt och fokus på kvalitet för individen. Säkerställa jämställdhet och jämlikhet i bemötande och utformning av insatser (systematik och struktur) Verksamhetsplanering utifrån de individer som just nu är aktuella för insatser (genomförandeplanerna). Konkretisera värdegrunden i socialtjänstlagen. Kvalitetssäkrad äldreomsorg på individnivå. Verksamhetsutveckling – evidensbaserad praktik.

Genomförande av pilot vårdboende och hemtjänst Samtlig personal på pilotenheterna utbildade i ÄBIC/IBIC februari (vårdboende) och maj (hemtjänst) Genomförandeplan framtagen utifrån ÄBIC/IBIC. Utbildningen har skett i samverkan socialkontoret, omsorgskontoret och Lärcenter. Utbildningens fem delar: Generell kunskap om ÄBIC/IBIC, konkretisering av värdegrunden, myndighetsutövning och uppföljning, arbete med genomförandeplanen som redskap för en individuell omsorg, metodik för att föra samtal. Gemensam uppföljning: socialkontoret, omsorgskontoret, personal och verksamhetsledning (IT/E-hälsa)

Erfarenheter pilotprojekt Utarbetat nya arbetssätt för framtagandet av genomförandeplan. Planering utifrån individuella behov ger underlag för annat sätt att se på schemaläggningen. Fortsatt arbete på arbetsplatsträffarna med att förankra det salutogena synsättet. Stort arbete att vända traditionella synsätt. Mindre fokus på de generella rutinerna tex den personliga omvårdnaden och mer fokus på de saker som är unika och gör skillnad för den enskilde individen.

Fortsatt implementering inom äldreomsorgen Förankring samtliga hemtjänstutförare - upplägg och målsättning Hösten 2016: Utbildar samtliga verksamhetschefer, gruppchefer, samordnare m.fl. vid två tillfällen. Ge arbetsledningen i verksamheten förståelse och grundläggande kunskap i IBIC. Skapa förutsättningar för samtliga utförare att dokumentera enligt IBIC Ge redskap för implementering av IBIC i verksamheten.

Fortsatta planeringen utvecklingsarbete med stöd av IBIC hos utförarna Utbildning av övriga utförare (vårdboende) i slutet av Nov/dec 2016: uppföljningsbesök hos respektive utförare av hemtjänst för att säkerställa implementeringen. V : lanseras IBIC i Treserva, konfigurering och utbildningar kommer att påbörjas. Februari 2017: tas IBIC i skarp drift i Treserva Uppföljningsbesök hos respektive utförare under våren 2017 Utbildning till omvårdnadspersonal med stöd av statliga stimulansmedel. 50 poängsutbildning med start i november 2016.