Högtider Chanukka-Judendom.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Buddhismen Buddhismen är egentligen en lära.
Advertisements

Judiska högtider.
-inte störst, men först…
Chanukka Ljusets fest.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Föräldraförmåner Föräldrapenning – barnbidrag och flerbarnstillägg - underhållsstöd.
Missionsundervisning i skriftskolan Exempel på saker att ta upp under lektionerna om mission.
Islam Åsa Lillerskog, Eriksdalskolan, Skövde –
Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Holi (Hinduism) FÄRGFESTIVALEN  Holi (Färgfestivalen) är en hinduistisk vårfest.  Det håller på i två dagar i mars månad.  Holi är en religiös högtid.
VÄLKOMNA!. Åsa Lindh vd Trygghetsstiftelsen En sammanhållen omställningskedja.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Tre religioner – systerreligioner. Judendomen, kristendomen, islam Tre olika religioner men mycket gemensamt Kommer från samma del av världen Abraham.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Sveriges geografi Det svenska kulturarvet. Geografi Göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska.
Jorden och solen Jorden rör sig runt solen. Ett varv runt solen tar ca 365 dygn. Årstid är en av de fyra delar under ett år (vår, sommar, höst, vinter)
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
FÖRSAMLINGEN – VÄRLDENS MÖJLIGHET. ”De höll troget fast vid apostlarnas lära och gemenskapen, vid brödsbrytelsen och bönerna. Och fruktan kom över alla,
Sid 1 September 2016 Så fungerar efterskottsbetalning Efterskottsbetalning inom assistansersättning
Genitiv och “ Of” konstruktion Genitiv talar om vem som äger eller har något. I svenska används en särskild genitivform som slutar på - s för att markera.
Detta är miljömåltider
Viktiga begrepp i historia
Guds utvalda folk - förbundsfolket
Judendomen Äldsta monoteistiska religionen
Huvudsats och huvudsats
Vikingatiden Historia åk 4
Mål Ekologi 2 När vi är klar med detta område bör jag kunna:
Varför tycker jag som jag gör? Om våra informationskällor.
Varför läser ni religionskunskap?
Träning Måndag kl i Rutsborgshallen. Vi måste bygga sarg innan träningen och därför vill vi att killarna är på plats och ombytta 10 min innan.
SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska..
Lärarlöner Löneavtal Statliga satsningar Lokal lönebildning
Religion.
Föräldramöte säsongen 09/10 Agenda:
Eid Al-ADHA.
Kristendomen.
Judendomen Äldsta monoteistiska religionen
Jämförande mätning NFS 2004:6 samt Handbok 2004:3
Jerusalem.
Åsa Olsson SFI i Sandviken.
Vulkaner.
Öka effektiviteten och produktiviteten
Världens Befolkning Bsa frågor till rubrik: Vilka frågor kan man ställa om VB?
- Geografi - Att studera helheten.
Soloföretagare 4 december 2015.
Dagens ledtråd: Läskig dag...
Riksrevisionen Årlig Revision
Om Jordklotets historia
Veckans fördjupning handlar om en internationell organisation
Hinduismen Den äldsta världsreligionen, flera tusen år gammal!
Källkritik.
Judendomen Riter och heliga handlingar – det viktiga är inte vad man tror utan vad man gör.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Hit har vi kommit! Nu går vi vidare!.
En gemenskap som väcker förundran
Påsk.
JUDENDOM Några begrepp....
Judendomen Feedback på provet.
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
Källkritik och historiska källor
Världens Befolkning Bsa frågor till rubrik: Vilka frågor kan man ställa om VB?
Advent.
Öka effektiviteten och produktiviteten
Mensutmaningen.se MENS OCH TRÄNING.
Att boka tvätt i Zenit. OBS
Nu är det jul igen och julen varar väl till (?????)
Mat och Religion.
RESONEMANGSUPPGIFTER MED * KAPITEL 3
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Högtider Chanukka-Judendom

När firar man, och vad är chanukka? Varje år firar judar över hela världen högtiden Chanukka. I åtta dagar tänder man ljus varje dag till minne av Judas Mackabeus återvinnig av Jerusalems tempel år 164 före vår tidsberäkning. Den första dagen så tänder man ett ljus, andra dagen tänder man två ljus osv, tills alla åtta ljus har tänds den sista kvällen. Chanukka firas alltid den 25 kislev och slutar 2 eller 3 tevet, det beror på om kislev har 29 eller 30 dagar, det vill säga vid nymåne i December – November. Eftersom det judiska året är ett vandringsår med att komplicerat skott- och -månadssystem, blir tidpunkten olika för olika år i den gregorianska kalendern. Begrepp Tevet- Är den tionde månaden i den judiska kalendern. Kislev- Är den nionde månaden i den judiska kalendern, den har 29-30 dagar och infaller i November-December. Gregorianska kalendern- Är den kalender som används i dom flesta av jordens länder, som är en mindre ändring av den Julianska kalendern.

VARFÖR FIRAR MAN? Begrepp Enligt Talmud så förklaras helgen som en legend om ett mirakel. Det fanns olja till templets lampor för en enda dag, men gud såg till att det att det fanns olja till lamporna i alla åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempel olja. Chanukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll i åtta dagar så tänder man ljus till minne av detta under. Chanukka upplevs ofta av dom som inte är judar som ett alternativ för den kristna julen. Det beror främst på att Chanukka oftast firas vid juletid, beroende på hur den judiska kalendern står i förhållande till den kristna. Begrepp Talmud- Är judarnas stora efterbibliska skriftsamlingar om cirka 6 200 sidor.

Vad äter man? Man äter mat som friteras i olja så som sufganiot, som är typ som runda munkar fyllda med sylt och latkes, som är en slags plättar gjorda på potatis och lök. Man äter ibland också karp, som är en fisk.

Källor https://www.google.se/search?as_st=y&tbm=isch&hl=sv&as_q=chanukka&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&s afe=images&tbs=sur:f#as_st=y&hl=sv&tbs=sur:f&tbm=isch&q=chanukka+mat&imgrc=uFG_svtZMkHP-M%3A https://www.google.se/search?as_st=y&tbm=isch&hl=sv&as_q=chanukka&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&s afe=images&tbs=sur:f#as_st=y&hl=sv&tbs=sur:f&tbm=isch&q=chanukka+mat&imgrc=28eifOdxn-oAIM%3A https://www.google.se/search?as_st=y&tbm=isch&hl=sv&as_q=chanukka&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&s afe=images&tbs=sur:f#as_st=y&hl=sv&tbs=sur:f&tbm=isch&q=chanukka+mat&imgrc=1SUtOKHnSGQQnM%3A https://www.google.se/search?as_st=y&tbm=isch&hl=sv&as_q=chanukka&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&s afe=images&tbs=sur:f#as_st=y&hl=sv&tbs=sur:f&tbm=isch&q=chanukka+&imgrc=YGkbhiLeQDkYCM%3A Fakta http://www.sprakochfolkminnen.se/folkminnen/handelser-i-almanackan/kalender/i-almanackan/handelser-i- almanackan/2014-11-24-chanukka.html https://sv.wikipedia.org/wiki/Chanukka http://www.ur.se/Produkter/171255-Ljusfesten-Miraklet-i-templet