Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vulkaner.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vulkaner."— Presentationens avskrift:

1 Vulkaner

2 Vad är en vulkan? En vulkan är ett hål, ofta i ett berg, som går ner genom jorden till jordens kärna. Genom hålet kan lava, aska och gaser komma ut. Det kallas för ett vulkanutbrott. Lava, eller magma, är smält berg som kan rinna ut vid vulkanutbrott.

3 Var finns vulkaner? Vulkaner finns över hela världen.
Kontinentalplattor är delar av jordskorpan som kan röra på sig. Områden som ligger över områden där två plattor möts har ofta fler vulkaner. Indonesien och Island är två länder som har många vulkaner.

4 Olika sorters vulkaner
De flesta vulkanutbrotten händer under vatten. Det blir oftast inte så mycket skada från dem eftersom lavan stelnar direkt. En stratovulkan är en vulkan som ser ut som ett berg och som kan spruta lava, aska och stenar. Sköldvulkaner är breda och har inte några höga toppar. Sköldvulkaner är vanliga i Island och på Hawaii.

5 Island och vulkaner Det är lavan från många vulkaniska utbrott under en lång tid som skapat Island. Det är därför det fortfarande finns mycket vulkaner på Island. Den vulkaniska aktiviteten i Island gör att det finns geysrar som sprutar varmt vatten och varma källor att bada i.

6 Källor Originalartikel:


Ladda ner ppt "Vulkaner."

Liknande presentationer


Google-annonser