Utredningen om bostäder för äldre Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Ewa Samuelsson, särskild.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Boende för seniorer i Björkvik
Advertisements

Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Pilotprojekt för Digitalt Stöd i samverkan, H2O. Vad har vi lärt oss? Digitalt stöd ökar valfriheten och tryggheten för våra brukare, bibehåller kvalitén.
Strokerehabilitering Håkan Carlsson Leg. Sjukgymnast VO Neurologi och rehabiliteringsmedicin.
1 1 Brukarenkät genomföra brukarundersökning årligen - höja svarsfrekvensen - minst 90 % skall vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar.
Hur kan arbetsmarknadspolitiken bidra till att förbättra ramvillkoren för tillväxtbranscher? Annika Rosing, Nordiska ministerrådet Nordisk Ministerråd.
Miljonprogram 2.0 med tillgängliga bostäder? Professor, leg. arbetsterapeut Susanne Iwarsson.
Förbättringsområde Ökad tillgänglighet för personer med behov av att ta sitt blodtryck.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
HEMTAGARTEAM. SYFTE Det övergripande syftet är att brukaren ska kunna återvända till hemmet efter en sjukhus- eller korttidsvistelse på ett tryggt och.
Förväntningar! – BIM Alliance? BIM Alliance är en sektorsdriven ideell förening som arbetar för bättre samhällsbyggande med hjälp av BIM Med hjälp av BIM.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Betydelsen av hälsofrämjande perspektiv och strategisk planering i vård och omsorg Magnus Zingmark FoU ansvarig aktivt och hälsosamt åldrande Östersunds.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Barn och ungdomars utveckling
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring Bygga och Bo Att bygga ett nytt hus eller bygga till det hus du redan har, är något som för.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så möter vi behovet av kris –och traumastöd i Sörmland
Revidering av riktlinjer gällande särskilt boende för äldre
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Bästa utveckling för alla
Framtidens Norrköping på C
Bostadsmarknaden i Örebro län 18 maj, Örebro
Utredningen om förbättrad bostadsfinansiering
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Boendestöd.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Unga vuxnas boende Hur unga vuxna bor och hur de vill bo? RUFS 2050
Utredningen om kommunal planering, del 2
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga
Det behövs mellan – nya bostäder om året fram till 2030
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Vi gör Sverige rikare genom att få människor och företag att växa
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2014?
Workshop Mänskliga rättigheter.
Insatser enligt LSS och SoL
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Barnkonventionen.
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
När politiken kom till köksbordet
FÖRETAGSBESÖK 2017.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Spelmissbruk/spelberoende
Projektet ”Sluta faxa” på 15 minuter 
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Värdegrund inom äldreomsorgen
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Vägledning för framtidens arbetsmarknad
Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Klas Johansson och Linda Grinndal
- LISTAR DE STÖRSTA LEDARSKAPSUTMANINGARNA 2019
Mellan makt, hjälp och ekonomi- en stund för reflektion
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Presentationens avskrift:

Utredningen om bostäder för äldre Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Ewa Samuelsson, särskild utredare Ulrika Hägred, huvudsekreterare

Utredningen om bostäder för äldre bostäder! God tillgänglighet för ökad självständighet Möjligheter till gemenskap och ett meningsfullt sammanhang Gärna hyresbostäder – små och medelstora Närhet till service och goda kommunikationer

Utredningen om bostäder för äldre Svårigheter för seniorer på bostadsmarknaden  Rörligheten minskar med åren  Ont om bostäder med god tillgänglighet i beståndet – och många som vill ha dem!  Ensamheten påtaglig för många  Många har råd – men inte alla  Svårt hitta information om utbudet  Dyrt och tungt att flytta!

Utredningen om bostäder för äldre Utmaningar för kommunerna  Ökande kostnader för vård och omsorg  Ingen överblick över tillgängligheten i bostadsbeståndet  Svaga incitament och bristande intresse för tillgänglighet bland fastighetsägare  Låg investeringsvilja utanför tillväxtregionerna – trots väl definierad efterfrågan  Dubbelt så dyrt för hälften så stort  Samordningen inom kommunen

Utredningen om bostäder för äldre 1.Förbättrad tillgänglighet i befintliga bostäder  Fortsatt stöd till inventering av tillgängligheten i flerbostadshus  Stöd till installation av hiss  Skyldighet att undanröja enkelt avhjälpta hinder i entréer och trapphus till flerbostadshus ”Det som är nödvändigt för ett fåtal underlättar för många och är bra för alla” Carl Älfvåg, f.d. generaldirektör för Handisam

Utredningen om bostäder för äldre 2.Fler nya bostäder för äldre  Investeringsstöd till trygghetsbostäder  Startbidrag till byggemenskaper  Säkra socialtjänstens medverkan i planeringen genom tillägg i BFL: ”Socialnämnden ska medverka i planeringen av bostadsförsörjningen och tillföra kun­skaper och erfarenheter om levnadsförhållandena i kommunen.” Trygga och tillgänglighetssmarta bostäder för äldre frigör prisvärda bostäder som är attraktiva för andra!

Utredningen om bostäder för äldre 3.Underlätta flytt – och kvarboende  Höjt tak för bostadsutgiften i bostadstillägget  Information om den lokala bostadsmarknaden från kommunerna  RUT-avdrag för hjälp i samband med flytt för 75 + Ekonomin är avgörande men det behövs också relevant information och möjligheter till stöd och hjälp

Utredningen om bostäder för äldre 4.Utvärdering, forskning och utveckling  Forskning om utformning av bostäder och boendemiljöer ur ett tillgänglighetsperspektiv  Utvärdering av trygghetsbostäder som boendeform + betydelsen av gemensamma lokaler i boendet  Smidigare lösningar för sophantering! God tillgänglighet är också en jämställdhetsfråga och en fråga om att inte diskriminera människor som av olika anledningar och oavsett ålder har nedsatt funktionsförmåga

Utredningen om bostäder för äldre Förväntade effekter  att renoveringar ger bostäder som är både klimatsmarta och tillgänglighetssmarta!  att det växande intresset för boendeformer som bygger på engagemang och gemenskap tas till vara!  att det blir lättare att få fram små bostadsprojekt i kommuner med en liten men väl definierad efterfrågan!  att antalet trygga och tillgänglighetssmarta bostäder för äldre ökar – vilket frigör prisvärda bostäder för andra!  att även pensionärer med låga inkomster kan flytta till – eller bo kvar i – en bostad som det går att åldras i!