Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Repetition inför NP i biologi
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Jorden och livets uppkomst
@ Karins skogshästhage.
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Vad är liv?.
Hur fungerar fotosyntesen? Näringskedjan. Kockarna.
Evolution -evolutionsläran förklarar hur livet uppstod och hur det levande hela tiden förändras.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Ekologi Naturkunskap A.
Ekologi.
Livets former Djur.
Av : Laksana Baskaran och Sebastian Mossberg 8C HT 2011
Ekosystem Ekosystem.
Hej! Välkomna till NO!.
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Fotosyntesen.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Ekologi.
Lektionsuppgifter 1 1 .Vad betyder ordet ekologi och vad handlar det om? Svar: Ordet ekologi menas samspelet mellan djur och natur. Det handlar om omgivningen,
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Ekologi Naturkunskap 1.
Begrepp.
Ordning av livet.
Evolution och utvecklingslära
Ekologi Läran om hur växter djur och andra levande varelser är beroende av varandra.
I mitokondrien sker det förbränning.
Fotosyntes Energi från solen blir bunden in i druvsockret.
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Biologi Livets former.
Svenska växter och djur
Kolets kretslopp.
Biologi Livets former.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Begreppslista.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Ekologi Johan. Ekologi – Samspel & beroende Ekosystem Del av naturen som man valt ut. Tex; damm, granskog, nordsjön, Voxnan, dike, Sverige, hela jorden.
Indelning av olika levande varelser
Organismernas olika roller
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Vilka är förutsättningarna för liv?
Biologi - Livets former.
Allt som lever S Vad är biologi?.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi År 8 Ht 14. Ekologi – Nyckelbegrepp Fotosyntes Växternas energikälla Ekologi”läran om huset” Ekosystemsamspelet i naturen, avgränsad yta Individen.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Systematik. Vad är en art?  Talgoxen och blåmesen är rätt lika varandra i storlek och utseende.  Men varför parar sig talgoxar enbart med andra talgoxar.
Biologi! Av: Catherine Mortimer-Hawkins, Edsbergsskolan.
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
EKOLOGI Närningskedja & näringsväv.
Livets utveckling.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Ekologi.
Darwin och evolutionen
Så här är vi vana att se en pyramid.
Koldioxid SOLLJUS SYRE Fotosyntes VATTEN DRUVSOCKER.
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Evolutionen – Hur har det gått till?
Ekologi.
Evolutionen så här långt
LIVSPROCESSER – 7 GEMENSAMMA NÄMNARE.
Presentationens avskrift:

Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:

 Ekologi = Läran om samspelet i naturen  Organism = Levande varelse  Producent = Den första organismen i en näringskedja (alltid en växt!)  Konsument (1:a hands, 2:a hands..... Toppkonsument) = Äter producenter eller andra konsumenter  Population = Alla individer av samma art inom ett visst område  Krorofyll = Det gröna ämnet i växter som gör att fotosyntesen kan ske  Ekosystem  Biotiska faktorer och abiotiska faktorer  Fotosyntes och cellandning/förbränning  Näringskedja  Näringsväv  Näringspyramid  Carl von Linné  Charles Darwin

Alla levande varelser kallas för organismer. Gemensamt för alla levande varelser är.... Äta Dricka Andas De behöver: Växa Försöka sig Reagera på intryck De kan: Jorden är lämplig för liv tack vare att: Det finns vatten Den ligger på lagom avstånd från solen (längre bort hade vattnet fryst till is och närmare solen hade vattnet kokat bort). Den har en lagom storlek så att atmosfären kan släppa in rätt mängd solljus Vad mer?

Växter (och cyanobakterier) är de enda som kan utföra fotosyntes. Utan växterna skulle vi inte kunna leva eftersom de tillverkar syre som vi måste andas in och de tillverkar näring i form av glukos som vi sedan äter. ( = socker ) ( solenergi) Se youtube-klipp på bloggen!

(energi ) Cellandning är motsatsen till fotosyntes. Djur utför detta hela tiden, men även växter gör det (t.ex. på natten när de inte får något solljus) Se youtube-klipp på bloggen!

 Carl von Linné  Svensk som levde på 1700-talet.  Han delade in alla organismer i arter, släkten och familjer och gav dem latinska namn som är samma i hela världen.  Han grupperade växterna efter hur de förökade sig och inte efter deras utseende som man hade gjort tidigare.  Alla latinska artnamn har två delar varav det första är släktnamnet. Exempel: Homo sapiens (homo = släktnamnet)  Man kan läsa om växter i en FLORA och djur i en FAUNA.  Charles Darwin  Engelsman som levde på 1800-talet.  Grundaren till evolutionsteorin.  Tidigare hade man trott att alla arter alltid har varit desamma och skapades av gud.  Darwin bevisade att allt liv började med en enda urcell och att alla arter sedan har utvecklats efterhand.  De arter som överlever är de som bäst kan anpassa sig till sin omgivning och till förändringar. Detta kallas ”naturligt urval”.

Man vet att två individer är av samma art om de 1. kan få ungar med varandra och 2. deras ungar i sin tur kan få ungar Lejon Tiger Liger Kan få ungar med varandra En liger kan inte få ungar o Ett lejon och en tiger kan få ungar, men dessa kan i sin tur inte få ungar alls. Ligrar är sterila. o Lejon och tiger måste alltså vara olika arter. o När två olika arter förökar sig kallas avkomman för hybrid. o Ett lejon och en tiger kan få ungar, men dessa kan i sin tur inte få ungar alls. Ligrar är sterila. o Lejon och tiger måste alltså vara olika arter. o När två olika arter förökar sig kallas avkomman för hybrid.