INFÖR BETYGSPROGNOS GY VT2015 2015-03-12. ”Ett överordnat mål är att få alla barn, elever och deltagare inom AcadeMedias verksamheter att nå målen för.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Betygsregistrering Grundskola Grundsärskola 2013
Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Skola och arbetsliv i samverkan
Den nya skollagen.
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Välkommen till Vikenskolan
Innehåll ikväll Allmän information i skolstarten (10 min)
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Planering.
Skollagen 2010:800 Betygens primära funktioner
Hej och välkomna!.
Exempel på analys och handlingsplan
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Planering och genomförande av undervisningen
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Nya föreskrifter och allmänna råd
Verksamhetsstöd Fristående gymnasieskolor 24 april SIDAN 1.
Skärpta krav i SKOLLAGEN fr o m ht-11 Skollagen kap 6 Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling.
GYMNASIESÄRSKOLAN i skollagen
Verksamhetsplan Regional utbildningsstrategi Utvecklingsledargruppen
Skriftliga omdömen och kommentarbanker
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
I Gymnasieförvaltningen Mölndals stad I I Kvalitetsredovisningar i dagsläget Ett led i den.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Val till högre årskurs på webben !. Framtid  Ett avslut med glädje….
Nämndplan 2015.
Källängsråd Föregående protokoll, bordlagda punkter Konstgräs Läromedel Paviljongen 2. Skolans verksamhet - Polisingripandet förra veckan - Betyg.
Källängsråd Dagordning 1. Föregående protokoll 2. Ekonomi och organisation Budget 2014 Arbetslagsorganisation 14/15 3. Skolans verksamhet Beslutat.
INFÖR BETYGSPROGNOS VT ”Ett överordnat mål är att få alla barn, elever och deltagare inom AcadeMedias verksamheter att nå målen för respektive.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Undervisning och lärande för en hållbar framtid via aktionsforskning Inger Björneloo Inst. för didaktik och pedagogisk profession.
Prioriterade utvecklingsområden utifrån styrkortsperspektiv 15/16 Värdegrund Förstärkt och förbättrad elevhälsa/ värdegrund Utveckling och lärande Utveckla.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
INFÖR BETYGSPROGNOS HT2015 – ELEVER SOM LÄSER ÅRSKURS
Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Det är insidan som räknas!
Bedömning och betygsättning
Instruktion till huvudman
Mål och resultat på Åsaskolan
Betyg och bedömning högre måluppfyllelse genom kollegialt lärande
Instruktion till huvudman
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Välkomna till webbinarium- ”Så skapar du slutredovisningen för arbetet med riktade insatser för nyanlända elever”
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Dagens innehåll Vad är tilläggsbelopp? Omfattande behov
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Kvalitetsmätnining hösten 2018
Huvudmannabeslut Skolinspektion 2016
Nyheter i skollagen från och med
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Elevhälsan – en kartläggning av aktiviteter
Personen från Skolverket
Resursfördelning Grundskolenämnden
Betygssättning på högskoleförberedande program i kursen svenska 3
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
SFI/SFX 2019 i Stockholms län
Presentationens avskrift:

INFÖR BETYGSPROGNOS GY VT

”Ett överordnat mål är att få alla barn, elever och deltagare inom AcadeMedias verksamheter att nå målen för respektive utbildning och därtill få möjligheter att utvecklas till sin fulla potential.” Ur AcadeMedias kvalitetsrapport 2014

Gemensam kvalitetsdefinition ”Att nå så hög måluppfyllelse som möjligt utifrån de nationella målen för utbildningen/verksamheten, att göra det på ett sätt som vinner våra kunders förtroende och att göra våra barn/elever/deltagare väl rustade att gå vidare i utbildningssystemet eller yrkeslivet och samhällslivet”  För oss handlar kvalitet om följande tre aspekter: ‒ Funktionell kvalitet – i vilken mån nås de nationella målen för utbildningen? ‒ Upplevd kvalitet – hur nöjda är våra kunder? ‒ Ändamålsenlig kvalitet – hur går det för våra elever efter att de lämnat verksamheten? Blev de väl rustade att gå vidare i utbildningssystemet/yrkeslivet? Betygsprognos är ett verktyg för att säkra Funktionell kvalitet

Varför betygsprognos - syfte  Betygsprognoserna syftar främst till att samtliga elever inom AcadeMedia ska nå lägst betyg E.  Att tidigt identifiera elever som är i behov av stödåtgärder är ett viktigt syfte, liksom att fånga upp vilka elever som behöver utvecklas ytterligare från sin nivå för att nå högre i sin kunskapsutveckling.  Betygsprognosen fungerar som ett underlag för skolornas organisation av resurser och stöd för att säkra en hög måluppfyllelse.  Likaså utgör prognoserna viktigt underlag för huvudmännen i deras resursfördelning och särskilda stödinsatser.

Vad är betygsprognos - definition  ”Prognos avser en lärares professionella helhetsbedömning av med vilken nivå som varje elev kommer att nå kunskapskraven vid läsårets slut – med utgångspunkt i vad läraren vid det givna tillfället vet om elevens kunskaper och kapacitet.”

Betygsprognoser - vad förväntas ni göra?  Undervisande lärare i gymnasieskolans kurser ‒ antal elever som läser kursen ‒ antal elever som förväntas nå minst E i kursen ‒ och antal elever som förväntas nå F eller (-) i kursen  Rapporteringen kan med fördel göras för alla betygssteg: A, B, C, D, E, F, -  Prognosen sammanställs i ”Rapportmall enhet”  Betygsprognosen ska vara en realistisk bedömning av hur resultatet kommer att bli i juni 2015 utifrån nuvarande undervisnings- och stödupplägg. Inrapportering till kvalitetsansvarig efter överenskommelse

Betygsprognoser - vad förväntas efter inrapportering?  Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. […] Elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Lag (2014:458). 3 kap 3§Skollagen  Efter gjord betygsprognos bör rektor och lärare samlas för att göra en bedömning av behov på grupp och individnivå. Underlaget är en viktig utgångspunkt för resursfördelning och eventuella insatser för elever som riskerar att inte nå kunskapskraven.  Betygsprognosen bör på samma sätt utgöra utgångspunkt för att stödja elevernas utveckling till ytterligare högre nivåer, även om eleven redan har godkända betyg.

Betygsprognos – i alla kurser Samtliga kurser fylls i – glöm inte antal elever som läser kursen Välj mellan att fylla i betygssteg A-F eller totala antalet elever som förväntas nå F/- resp. lägst betygen A-E i kursen. Den sammanfattande siffran för A-E fylls i under rubriken ”E”. Dessa tabeller fylls i automatiskt och är låsta.

Sammanställningen till höger i ”Rapport enhet” fylls i automatiskt

Betygsprognos VT15  Frågor?  Anna Frosch Nordin och Karin Carlsson besvarar frågor eller synpunkter!  Den ifyllda mallen skickas till kvalitetsansvarig hos din huvudman/verksamhet v 15 (datum meddelas av kvalitetsansvarig)

Frågor & Svar  Eleven Viktor har särskilt stöd och gör framsteg, ligger på gränsen mellan E och F men läraren tror att kursen kommer att klaras i juni. Svar: Viktor räknas in i antal elever som förväntas nå lägst betyget E.  Eleven Cornelia var på gränsen HT14, nådde precis kraven till jul, sackar efter ytterligare nu. Svar: Utifrån planerade stödinsatser, gör en bedömning om förväntat resultat i juni -15.  Särskilt stöd ges till Felicia, hon gör framsteg men lärare är mycket osäker på hur långt det räcker. Svar: Felicia räknas in i antal elever som förväntas nå F på kursen. Utred det särskilda stödet och överväg andra insatser!  Eleven Lukas ligger i fas med planeringen i kursen men lärare ser att han kommer att få svårt när det framöver förväntas mer och blir svårare. Prognos att eleven kommer att nå kursens krav? Svar: Om bedömningen är ”Ja” i juni = Lukas räknas in i antal elever som förväntas nå lägst betyget E.  Carl ligger inte i fas och har inte gjort det tidigare heller men lärarens bedömning är att han skulle komma i fas om skolan sätter in extra anpassningar/särskilt stöd. Prognos att eleven kommer att nå målen? Svar: Gör en bedömning utifrån stödinsatserna och vad som är troligt hur eleven kan utvecklas.