Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Betyg och bedömning högre måluppfyllelse genom kollegialt lärande

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Betyg och bedömning högre måluppfyllelse genom kollegialt lärande"— Presentationens avskrift:

1 Betyg och bedömning högre måluppfyllelse genom kollegialt lärande
Daniel och Cilla hälsar välkomna

2 Kvällens deltagare Undervisande lärare i åk 4-9
Biträdande rektor åk 4-9 Cilla Lewander Rektor Daniel Palm Vårdnadshavare åk 4-9 Daniel och Cilla

3 Kvällens agenda Daniel Palm inleder med kunskapsprogression och Skollagen Kort enkät via era mobiler Frågestund - ni får tillfälle att prata med lärare, Daniel och Cilla om de olika kunskapskraven och bedömningar. Betygen sätts den 11/12 och vi kan inte svara på enskilda betyg. Vi slutar klockan 19:00.

4 Kunskapsprogression Åk 9 Slutbetyg Åk 6 Betyg Åk 3 Bedömning
Det finns två undantag som det är bra att ni känner till: För att få minst E i Idrott och Hälsa måste eleven kunna simma. Slöjd bedöms som ett ämne (trä- och textillärarna gör en sambedömning)

5 Vem gör bedömningen och vem sätter betyget
Vem gör bedömningen och vem sätter betyget? Vad står det i Skollagen 2010:800? Rektorns ansvar 14 § Rektorn ska se till att betyg sätts i enlighet med denna lag och andra författningar. Information om grunderna för betygssättningen 15 § Eleverna ska informeras om de grunder som tillämpas vid betygssättningen.

6 forts. Betygssättning Beslut om betyg
16 § Betyg ska beslutas av den eller de lärare som bedriver undervisningen vid den tidpunkt när betyg ska sättas. Om läraren eller lärarna inte är legitimerade, ska beslutet fattas tillsammans med en lärare som är legitimerad. Kan dessa inte enas ska betyget beslutas av den legitimerade läraren under förutsättning att han eller hon är behörig att undervisa i det ämne som betyget avser. I annat fall ska betyget beslutas av rektorn. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar närmare föreskrifter om vem som beslutar betyg när mer än en lärare bedriver undervisningen vid den tidpunkt när betyg ska sättas. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om undantag från andra stycket för lärare som saknar legitimation. Lag (2013:823).

7 Filmer från Skolverket
Det är Skolverkets egen kanal på YouTube. Det finns 24 olika filmer i ämnet Betyg och Bedömning

8 Likvärdig bedömning “Betygen kan aldrig bli mer tillförlitliga än de bedömningar de grundar sig på “ (s. 7, Betygsskalan och betygen B och D, Skolverket) Planering -skapa goda förutsättningar för bedömningar som ger eleverna möjlighet att visa sina kunskaper Sambedömning/samarbete mellan kollegor Nationella prov och skolverkets bedömningsstöd Cillas punkt

9 Vad kan du som vårdnadshavare göra?
Prata inte om betyg på enskilda uppgifter - de flesta elever sätter redan stor press på sig själva. Prata om vilken fråga/svar som ert barn är mest nöjd med. Fråga varför! Ta aktiv del av hembrev, mail från lärare och planeringar (Dexter, Classroom, pappersform etc.) Gör det tillsammans med ditt barn! Lita på lärarens bedömning - kontakta undervisande lärare vid frågor.


Ladda ner ppt "Betyg och bedömning högre måluppfyllelse genom kollegialt lärande"

Liknande presentationer


Google-annonser